hoe het burn-out beestje aan zijn naam kwam

Wat ik nog niet wist over de naam van het beestje  …

  • dat de Amerikaanse psycholoog Herbert Freudenberger anno 1974 de eerste was om het diertje te benoemen. Zijn boek Burn-out. The High Cost of High Achievement. What it is and how to survive it uit 1980 is één van de standaardwerken over burn-out.

 

  • dat meneer Freudenberger meer dan waarschijnlijk zijn inspiratie haalde bij de Britse auteur Graham Greene en zijn in 1960 verschenen roman A Burnt-Out Case. Daarin ziet een beroemde architect die luistert naar de niet zo toevallige naam ‘Querry’ zijn roeping even helemaal niet meer zitten. De arts met wie hij samenwerkt in een melaatsenkolonie in Congo ziet in hem het mentale equivalent van een ‘burnt-out case’, een melaatse die geen fysieke pijn meer voelt omdat hij de verschillende stadia van mutilatie heeft doorworsteld, maar die zichzelf niet meer (her)kent. Melaatsheid als harde metafoor voor het ‘opgebrand’ zijn.

 

  • dat er nu ook een nieuwe term bestaat voor stress op de werkvloer: brownout, een mildere versie van burn-out. Brownout(er)s zijn mensen die stilaan van hun werk vervreemden en gedemotiveerd geraken of dreigen te verzanden in apathie, maar die nog normaal kunnen functioneren en aan de buitenkant ook nog helemaal OK ogen.

… maar vandaag wel heb bijgeleerd. Je bent dus nooit te burnt-ou(d/t) om te leren.

Categorieën:het burn-out beestjeTags: , , , ,

annaberg

wifty op zoek naar schoonheid en positiviteit

9 Comments

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.