vrijdag de 13de

Ik hoorde het vanmorgen nog eens op de radio. Het onmogelijke woord paraskevidekatriafobie of angst voor vrijdag de dertiende. Voor vandaag dus. Een zwarte dag voor fobisch bijgelovige zielen. De psycholoog die het mocht uitleggen had het zelfs over mensen die vandaag gewoon hun bed niet uitkomen. Om te ontsnappen aan het boze oog. Om zeker geen zwarte kat te spotten. Geen ladder onderdoor te moeten. Om niet met zout te knoeien. En Murphy’s wet voor één dag te omzeilen.

Het toont aan hoe reëel angsten en fobieën voor sommige mensen zijn. Terwijl ze zo irrationeel als wat zijn. Triskaidekafobie of paraskevidekatriafobie, ik heb er geen last van. Er zijn genoeg andere dingen om bang van te zijn. Spitsmuisjes in het tuinhuis bijvoorbeeld of enge hoogtes.

Nee, vandaag is het gewoon een vrijdag in de maand mei en toevallig de 13de. Frank heeft ons een zonnige dag beloofd en straks is er weer een verlengd weekend. Een dag om blij te zijn dus. Ook voor ons land en voor Laura Tesoro die zich smilend een weg naar de finale van het Songfestival danste. Waar ze morgenavond de spits moet afbijten.  En om in eurovisiesferen te blijven … vandaag is ook een heuglijke dag voor Mister Eurovision Johnny Logan. Want de charmante bard uit Ierland wordt 62. Op vrijdag de 13de nog wel. Happy birthday to him. Zou hij het zich vandaag nog eens afvragen, ‘What’s another year?’. Wat een neus voor songfestivalsucces had die man . Twee overwinningen (What’s another year 1980 en Hold me now 1987), één overwinning voor een ander geschreven, één tweede plaats gecomponeerd. Ook ik was onder de indruk in 1980, maar toen kende ik de echtgenoot nog niet natuurlijk.  Ik herinner me hoe Johnny-in-het-witte-pak met zijn smachtende ogen de huiskamer inkeek. Mij betoverde met zijn warme stem en een dijk van een eurosong. Vol weemoed en emotie. Een knuffelbeer die je zo zou willen troosten. Omarmen. Maar dat vroeg hij pas in 1987 en toen was ik al getrouwd.

Als de nostalgie je te veel wordt, druk je gewoon op het pijltje hieronder en Johnny zingt het nog eens voor jou alleen!

5 gedachtes over “vrijdag de 13de

  1. Wat een woord .. paraskevidekatriafobie ! Dat kan ik nog niet eens deftig uitspreken 🙂

    Hoewel ik opgezadeld ben met een angststoornis, heb ik van die dertienen, die op vrijdag vallen nooit last gehad. Trouwens voor mijn papa was 13 een geluksgetal. Hij had zelfs een gouden hangertje in het cijfer 13.

    Songfestival.. toen ik nog een kind was, was het een speciale avond. Samen met mijn grootouders kijken. Nu ben ik al een hele tijd minder enthousiast. Maar de songs van Johnny Logan vond ik ook altijd heel mooi.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.