vreemde vogels

Iets meer dan veertien dagen geleden schreef ik hier een stukje over hoogsensitiviteit. Over de vraag waarom HSP’s of HSP’ers- voor velen vreemde vogels – blijkbaar sneller dan gemiddeld burn-out geraken.

Het werd één van de meest gelezen posts op deze blog. Was het een zwaan-kleef-aan-effect? Of gewoon een teken dat nogal wat lezers op zoek zijn naar informatie over HSP? Naar verhalen en getuigenissen die herkenning bieden? Waaraan en waarin ze zich kunnen spiegelen als in een vijver?

In Mark Magazine (aanhangsel bij de Standaard) staat vandaag een artikel: “Is je collega hoogsensitief ? Of jijzelf?”. Niet echt diepgaand als je het mij vraagt, maar met toch weer wat aanvullende stof tot nadenken. Over het positieve en het lastige van HSP bijvoorbeeld. Maar dan in andere bewoordingen. Met nieuwe accenten.

En dus fungeer ik hier alleen als doorgeefluik. Want het was vandaag echt niet mijn bedoeling een blogpost te schrijven – overdaad schaadt! en trop is te veel! – en omdat het bovendien snel moet gaan – What’s the pressure? … Het Songfestival komt eraan! – , beperk ik me tot enkele quotes uit het genoemde artikel.

Een eerste, met een alternatief lijstje kenmerken van hoogsensitieve personen.

 • “verontwaardiging over onechtheid en onrecht
 • zoeken naar zingeving
 • een gevoel van vervreemding en eenzaamheid
 • een buitenbeentje zijn, niet in de pas willen lopen
 • een verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen
 • een aparte kijk op de dingen
 • continu nieuwe dingen willen bijleren
 • emotioneel intens”

En een tweede over HSP’s  op de werkplek :

“Voor HSP’s zijn de juiste omstandigheden belangrijk. Dit betekent een rustige werkomgeving zonder een overmaat aan druk en kritiek en overdreven toezicht. Lukt dit, dan kunnen zij aanzienlijk aan de samenleving bijdragen. Hooggevoeligheid brengt veel waardevolle eigenschappen met zich mee waardoor HSP’s bijvoorbeeld vaak de ‘idealewerknemer zijn: consciëntieus, loyaal, gericht op kwaliteit en met een hoog inzicht in mensen en processen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat HSP’s zich meer dan gemiddeld aangetrokken voelen tot kunst, wetenschappen en adviserende of verzorgende taken. Voor allerhande leidinggevende functies en/of competitieve beroepen blijken ze dan weer in mindere mate geschikt.”

Ziezo. Misschien kan je er wat mee!

10 gedachtes over “vreemde vogels

 1. Check. Checkcheckcheck. Hier vandaag overigens een heel intense hoogsensitieve dag, te merken bij het begin ervan. De kinderen hangen, leunen, zitten, … altijd letterlijk bij/op mij, en ik hapte naar adem, kon al die fysieke nabijheid even niet hebben. Doorheen de dag toenemende pijn en vermoeidheid. Vanavond op. Het is frustrerend dat ik heel goed voel wat ik nodig heb (rust, slaap, alleen zijn), maar dat ik niet in de gelegenheid ben het mezelf te geven.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nu ja, het valt heus wel mee met die hypochondrie… Net zoals velen ga ik snel het ergste denken wanneer ik iets voel. Maar in dit geval vroeg ik me af of ik me inbeeld dat ik hooggevoelig ben, of heb ik door de hooggevoeligheid neiging tot hypochondrie…
  😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh zo herkenbaar. Ik maak momenteel een serieuze balans op over welke richting ik uit wil, want in elke job die ik tot hiertoe deed zat ik vast omdat mijn creatieve honger weinig tot zelfs niet werd gestild. Er kleeft een sticker op m’n voorhoofd met ‘commerciële functies’ maar dat past hoegenaamd niet bij m’n natuur als HSP. Van die sticker verlost geraken is nu de uitdaging (maar er bestaat wel zoiets als lijmverwijderaar zeker hé 😉 ). Dat maakt het boeiend maar zeker en vast ook spannend. Weerom mooi verwoord, waarvoor dank.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Anna,
  Nog bedankt voor de reactie die je op mijn blog hebt achtergelaten. Ik reageer laat, heel erg laat, maar heb ik in diep dal gezeten. Je weet er vast iets van…
  Ik kom gauw weer eens bij je langs, want ik heb al gezien dat ik veel in je schrijven herken.
  Lieve groet, Kakel

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.