over matchen gesproken … een maandagse as we speak

 • Het EK in Frankrijk. Ook in dit huis waart een lichte voetbalkoorts en sluipt de vermoeidheid langzaam in de gelederen. Voor koning Voetbal draaien de televisie en wijzelf overuren. Drie matchen op een dag, een stuk of wat verlengingen en penalty’s maken ons meer dan anders zendertrouw. Mocht je het gemist hebben: de Belgen hebben gewonnen. Na een spannende match vol spektakel. Als er veel goals vallen, wordt zo’n balspel plots een stuk aantrekkelijker. En de koorts is besmettelijk. Op het piekmoment keken maar liefst 2.526.260 Vlamingen naar de live-uitzending op Eén, 1.597.618 Franstaligen stemden af op RTBF en, bij gebrek aan oranje op het veld, volgden ook nog eens 3.051.000 Nederlanders onze Rode Duivels op een Nederlandse zender. Meer dan 4 miljoen Belgen dus, supporterend voor hun duivels. Dat is meer dan 1/3 van de bevolking en wij waren daar bij. Zoals bij de meeste andere matchen de voorbije dagen trouwens. Een mens moet keuzes maken in dit leven. En dan schiet een prachtfilm als Il Postino er al eens bij in. Jammer maar helaas.
 • Graduation Days. Vanavond geen voetbal op tv, want zoon vijf zwaait af van de middelbare school. En daar hoort een plechtige proclamatie en een receptie bij. Met de fameuze ‘graduation hat toss’ aan het eind. Een Zweedse traditie naar het schijnt, die de wereld veroverde. Onze benjamin is maar wat blij dat hij “er” eindelijk van af is, wij dat hij ondanks alles toch heeft doorgezet. Want de zoon en de school, het is een slechte match gebleken. Al vanaf dag 2 in de kleuterklas en het kwam nooit meer echt goed. Ik duim voor hem dat het met de unief wel klikt. Het is 1-0. En terwijl ik dit logje laptopsgewijs uit mijn virtuele pen schud, laat zoon drie weten dat ook zijn Banaba erop zit. Another graduate in the house. Cum laude. Het is 2-0 voor onze studentenploeg. En donderdag volgt ongetwijfeld de 3-0 als zoon twee afgeroepen wordt als Master in zijn discipline. Scores om trots op te zijn, zo einde juni.
 • Het weer. Duidelijk geen match. Spieren en gewrichten doen lastig. Kraken, trekken en zeuren dat ze niet naar buiten kunnen. Het begin van de Belgische zomer trekt weer op niets. Het regent oude wijven en de tuin is één grote, natte spons. De aardbeien zijn rot of uitgehold voor ze rijp zijn, de frambozen hangen te schimmelen aan de struiken, er zijn nauwelijks kersen en de slakken vreten eerst de blauwe korrels op en dan de rest. Ter compensatie kijk ik op Météo France naar de zonnetjes boven de Vaucluse.
 • Chocoladecake met frambozen. A match made in heaven. Lekker bij de koffie als het deze namiddag oude wijven regent. Of vrijdag voor de tv als de Rode Duivels Wales partij geven. Smakelijk!

Recept

 1. voor de cake:

Je hebt nodig: 200 g zachte boter, 200 g fijne suiker, 1 zakje vanillesuiker, 300 g zelfrijzende bloem, 4 eieren, enkele koffielepels cacaopoeder naar smaak.

Klop de boter, de suiker en de vanillesuiker door mekaar tot een homogene brij. Roer er dan één voor één de eieren door. Meng voorzichtig de bloem en het cacaopoeder door het mengsel. Bak ongeveer 40 minuten in een ruime ronde bakvorm op 180° C (op tijd prikken want de baktijd varieert van oven tot oven). Laat afkoelen.

2. voor de ganache:

Je hebt nodig: 250 g pure chocolade (zo zwart mogelijk!), 1 dl room, 25 g boter

Breng de room aan de kook en giet die nadien over de chocolade. Meng en laat afkoelen tot lauwwarm en roer er dan de luchtig geklopte boter aan toe.

Snijd de afgekoelde cake doormidden en bedek de onderste helft met verse of diepvries frambozen. Leg de bovenste helft er weer op en overgiet de cake met de ganache. Versier met frambozen en/of muntblaadjes. En met een geel, eetbaar bloempje erop heb je in een handomdraai een duivelse cake!

20160604_153244

 

23 gedachtes over “over matchen gesproken … een maandagse as we speak

 1. Il postino heb ik op de digicorder gezet, zonde om die te laten schieten, Anna!
  Wij gingen gisteren kijken naar de Rode Duivels in ons plaatselijke ontmoetingscentrum, vrienden en kennissen erbij, plezant! Vooral omdat ze indrukwekkend speelden deze keer.
  Flink van die zonen, wens ze proficiat!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een flinke zonen hebben jullie. Gefeliciteerd hoor, wat goed!
  Naar die heerlijke cake durf ik niet te kijken. Ik ben mijn vierde week zonder suiker, zetmeel, vlees en zuivel ingegaan. Vandaag heb ik zo’n zin in zoet…
  Geniet verder van het voetbal…

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik voel me oprecht fitter en positiever. Had last van verschillende vage klachten. Het vervelendste : de zeer enge positieduizeligheid… maar daarvoor dient dit dieet niet echt. Maar als de algemene toestand verbetert, dan volgt de rest misschien ook. Lichaamsgewicht is hetzelfde gebleven. Hoefde ook niet echt omlaag. Een beetje vulling staat me beter… Binnen twee maanden terug bloedonderzoek en kijken of het iets heeft gedaan aan mijn hoge cholesterolwaarden…

    Geliked door 1 persoon

   1. Cool, die technische talenten bij jou thuis. Samen met al die sociale skills lijkt het mij een leuke plek om thuis te komen. Waar zal zoon vijf studeren? Moest hij ooit een hulplijn Java of wiskunde nodig hebben (in Gent), geef maar een gil.

    Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie hoogtepunten voor de zonen zeg! Hier heeft grote dochter vandaag haar uitslag gekregen en het is er weer ééntje om U tegen te zeggen (loon naar zeer hard werken), de jongste zal dit jaar niet onderdoen, want die maakte een zeer geslaagde switch waardoor de schoolmoeheid als sneeuw voor de zon verdween.
  Die taart…zin, zin, zin!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Gefeliciteerd met je bijdehante mannen(-: Roos heeft cum laude haar tweede jaar op het Erasmus “afgewerkt.” Geeft een heerlijk gevoel!
  Het weer dan weer niet… Heb er ondertussen echt de sch*t van terwijl normaal gesproken mijn stemming los staat van het weer. De regen duurt echt té lang.
  Voetbal kan me gestolen worden.Af en toe kijkt mijn man maar daar heb ik geen last van. Desnoods ga ik boven op zolder achter mijn laptop zitten; als het ge-oh-ha me teveel word.
  Ik ben heel benieuwd wat je zoon gaat doen die zijn middelbare school heeft afgerond. Een vervolgstudie of werken??

  Geliked door 1 persoon

 5. Proficiat met de graduats ! Ik maakte brownies om mijn hum op te krikken, en gelukkig werkte het, – zodat ik de chocoladebom die in mijn keuken ontplofte – een op hol geslagen mixer – geen ramp meer vond 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.