late liefde

Late liefde noemt men het. Of liefde op leeftijd. Zij, net vijftig. Hij, een prille zestiger. Allebei met een verhaal. Een huwelijk en een scheiding achter zich. Ze kennen elkaar al een hele tijd, maar de vonk sloeg pas veel later over en vrijdag zijn ze getrouwd. Zonder modedefilé, bombarie of trompetgeschal, maar met een sober ja-woord en een feestmaal voor familie en vrienden. De echtgenoot en ik mochten mee aanschuiven.

In een beschermde kapel nog wel. Aan tafel tussen altaar, koorgestoelte en een kruisweg. Het is eens wat anders. Een speciaal kader voor een speciaal feest. Zo’n tweede huwelijk is toch anders dan een eerste, denk ik als ik de mensen in het kader bekijk. Want de geliefden zijn niet meer alleen. Ze komen met een aanhang. Met kinderen, schoonkinderen, kleinkinderen. Die plots ook plus-kinderen worden of een plus-oma krijgen. Of ze dat graag hebben of niet.

Maar hij en zij, zij houden van elkaar en willen samen verder. Een nieuwe thuis maken van een oud huis. Dankzij de liefde. En zoals dat gaat bij een huwelijk, was er ook een ode. Aan de liefde. Aan tafel gebracht in een gedicht van Toon Hermans.

Als de liefde niet bestond

zou het strand de zee verlaten

ze hebben niets meer te bepraten

als de liefde niet bestond

Het is een lang gedicht, maar ik pluk er alleen deze vier regels uit. Omwille van het beeld. Van de zee en het strand. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. En toch vrij. Het strand, dat zich laat overspoelen en dan weer niet. De zee, die zandkorrels opslokt en met zich meeneemt. Ze horen samen, die twee. Natuurlijk, omdat het altijd zo geweest is. De zee geeft, de zee neemt, zegt men. En het strand gunt het de zee. Verdraagt haar, ondanks haar grillen. Beide zijn buigzaam, maar ook niet te veranderen. Prijzen zich gelukkig dat het wederkerig is. In dialoog. Altijd opnieuw: luisteren, fluisteren, luisteren, … . Vol vertrouwen omdat elk zijn steentje zal blijven bijdragen. Zolang er leven is.

Zo blijft de zee de zee, het strand het strand. Blijft het strand bij de zee en de zee bij het strand. En de geliefden bij elkaar.

20151003_173534

21 gedachtes over “late liefde

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.