dauwtrappen tegen artrose

Het spreekwoord zit fout. Het is geen goud. Het is mirre. De ochtendstond heeft mirre in de mond. Verzachtende mirre. Een stroperige olie. Warm en kruidig en ook een beetje zoet. Die krakende en schurende scharnieren beter doet lopen.

Ik ben gelukkig een ochtendmens. Altijd geweest. Al van toen ik een baby was. Het leverde me al vroeg het dwarsliggerslabel op. Ik heb het nooit begrepen. Waarom ik niet mocht opstaan als ik toch al wakker was. Waarom ik voor een bepaald uur niet naar beneden mocht. Alsof ik daar de Sint of de paasklokken zou betrappen. Ik vond het niet eerlijk. De dagen waren zo al te kort en ik wilde zoveel doen. Lezen. Leren.

Tijdens blok en examens was ik ’s morgens op mijn best. Het meest productief ook. En ook al is die productiviteit sinds de burn-out meer dan gehalveerd, nog vind ik het zalig om voor dag en dauw uit de veren te zijn. Om in een slapend huis naar beneden te gaan. Alsof je als eerste de wereld in stapt. Als eerste op de dauw trapt. Want dauwtrappen helpt. Te voet of met de fiets. En dan op het terras in de zon de krant lezen en het ontbijt op tafel brengen. Zelfs op vakantiedagen zet ik de wekker vroeg. Liefst tussen zes en zeven.

Ik vind het niet alleen leuk, vroeg opstaan. Het is ook nodig. Hoe langer hoe meer. Want hoe langer ik lig, hoe moeilijker en pijnlijker het opstaan. Hoe strammer en stijver de gewrichten. Artrose en artritis huizen in bijna alle gewrichten. Doen het kraakbeen verdwijnen. Afschilferen als de bast van een plataan, stel ik me voor. Ze zorgen voor stijfheid. En pijnlijke zwellingen en ontstekingen her en der. Als een houten Klaas stap ik ’s morgens de trap af. Een stijve hark is er niets tegen. Een krakende wagen met schurende scharnieren ook niet. Ik draai vierkant. Pas na een tijdje loopt het gesmeerder. Door de mirre van de ochtendstond.

Je moet ermee leren leven,” zeggen de dokters. Krakende wagens lopen vaak het langst, zeggen ze lachend. Voor een nieuwe knie of heup ben ik te jong, zeggen ze, en dus schrijven ze lapmiddelen. Kuren met glucosamines, kinébehandelingen, kurkuma capsules, ontstekingswerende middelen als Brexine en Spidifen, magnesiumsupplementen, kuren van vitamine D en B6, …  Ik ging zelfs bij een diëtiste voor voedingsadvies. “Je moet de triggers vermijden,” zei ze. “En omega 3 en koolzaadolie aan je voeding toevoegen.”

Het betert niet. Of maar tijdelijk. Maar er zijn ergere dingen in het leven. Veel ergere. Met artrose kun je oud worden. Tot je helemaal wegschilfert. Plataansgewijs.

30 gedachtes over “dauwtrappen tegen artrose

 1. oh ja glucosamine. Heb ook een hele tijd te kampen gehad met zwak kraakbeen (van een andere orde, besef ik wel, als artrose en artritis) en dat heeft bij mij goed geholpen, die glucosamine. Zo’n echte dauwtrap wandeling staat nog ergens op m’n bucket list. Ik voel het zo al tintelen. Ik word nu ook dagelijks wakker rond 07:00, al roept de werkplicht (nog) niet en ik begrijp ook waarom je vroeg uit de veren wil, als ik het hier zo allemaal lees. Jouw ingesteldheid van ‘Er zijn ergere dingen’ dat helpt zeker ook wel. De éne dag lukt dat al beter dan de andere ;-).

  Geliked door 1 persoon

 2. ‘De vroege vogel vangt de worm maar de nachtuil krijgt de hele pot. Terwijl de vroege vogels opstaan om de eerste kruipende worm te vangen op het natte oppervlak, kreeg de nachtuil ze al te pakken voordat ze in de grond zaten.’ – gelezen in ‘Metro’ en door creatieveling Jan Moeyaert onderschreven. 😉

  Geliked door 2 people

 3. Was vroeger een uitgesproken nachtmens door de horeca. Toen kreeg ik een kind en moest ik veranderen. Deed bijna pijn in het begin 😉
  Inmiddels ben ik de ochtenden enorm gaan waarderen. Zit graag alleen beneden met een kop thee, in alle rust.
  Zou kurkuma toch nog eens een kans geven, icm zwarte peper schijnt het wonderen te doen, aldus een aantal van mijn patiënten. Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik wil je niets opdringen hoor, miss word je er juist wel flauw van, al die goeie oplossingen. Maar soms hoor ik wel eens wat, tijdens mijn spreekuren. En dat onthoud ik dan voor je weet maar nooit wie.

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben géén ochtendmens. Lastig als je ouders regelmatig dauwwandelingen organiseren en verwachten dat jij ook deelneemt 😉
  Zelf heb ik reumatoïde artritis, en mijn reumatoloog zei me dat hoe graag ze het ook anders zou willen, je dieet geen invloed op reuma heeft…
  Ik neem wel dagelijks mijn medicatie en hiermee is de pijn draaglijk. Meestal toch 😜

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ‘was’ een ochtendmens! Om zes uur bed uit.. ook tijdens de weekends of vakantiedagen. Maar de echtgenoot is een lang slaper. Hij ligt tijdens de weekends en tijdens de vakantie makkelijk tot de middag in bed.. soms zelfs later. En zo ben ik stilletjes aan ook langer gaan slapen. ’t Is te zeggen, in het begin lag ik gewoon wakker in bed, maar stond niet op. Een hele ochtend en voormiddag alleen beneden zitten was een beetje van het goede te veel.
  Nu slaap ik tot 8 uur 🙂

  Artrose! Spreek me er niet van 😦
  Die heup.. pffft.. en lumbaal 4 en 5 ook artrose 😦

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoe herkenbaar! Dat is voor mij ook de reden waarom ik het liefst vroeg opsta en aan de wandel ga. Het is even op gang komen, maar dan is een lange wandeling prima te doen. Met gezonde voeding en wat extra lijnzaadolie voor de omega 3 lukt het me aardig om in beweging te blijven. En nee, ook ik peins nog niet over een nieuwe knie… 🙂 Bedankt voor je bezoekje aan mijn blog!

  Geliked door 1 persoon

 7. ik vind het ook zo heerlijk om vroeg op te staan, heb niet eens een wekker nodig. Lekker alleen aankloten in huis heerlijk. Ja artrose, pijnlijk en niets aan te doen behalve in beweging blijven denk ik

  Geliked door 1 persoon

 8. dat je ermee moet leren leven kreeg mijn vrouw ook al meerdere keren te horen over haar rugperikelen
  Maar hoelang kan je het met pijn volhouden?

  Ik sta ook graag vroeg op, heb je zoveel meer aan je dag!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.