de vijftigers – part 2

Ik zal het kort houden vandaag. Kort en bondig én duidelijk. Ik stop ermee. Het stuk over angst en onzekerheid morgen kan de pot op. Zie dat ik bang word of aan het twijfelen sla. Ik lees het niet meer. Want dit is niet het verhaal van een generatie, hooguit dat van subgroepen. Losse, kleine plukjes van een veel te grote trui zijn het, die hier op een hoop worden gegooid. De vijftigers zijn meer dan wat de krant over hen schrijft. Meer, met meer en ook anders.

Soit. Ik zou er een tweede blogpost over schrijven – heb mezelf daarvoor al voor de kop gehouwd – en ik ben van mijn woord. Vandaar. Maar ik hou het kort. En bondig. En opnieuw gekleurd. Want als de krant dat mag, dan ik ook.

 • aflevering 3 over liefde en vertrouwen – woensdag 24 augustus

Onder de titel Vind je lief (50+) gaat het twee bladzijden lang over de zoektocht van single vijftigers naar “een significant andere”. Via datingapp Tinder, relatiebureau Duet van Rika Ponnet, Parship en Altero – reclame in ruil voor sponsoring? – om te besluiten dat dat niet evident is. Ze dragen “een wandelrugzak mee die een ton weegt”. Dat is samengevat de hele boodschap over liefde en vertrouwen bij vijftigers. Gebaseerd op enkele tienduizenden klantenbestanden van bovengenoemde bureaus. Terwijl diezelfde krant stelt dat we met 1.634.611 zijn. Ma how zeg.

 • aflevering 4  over geld en bezit – donderdag 25 augustus

De generatie die binnen is staat er zwart op wit. We zitten er warmpjes in, zegt de krant. Dankzij de vastgoed-boom, de arbeidsmarkt en gunstige cao’s. Is dat echt zo? Oké, we hebben het goed, maar binnen zijn in een geldcontext is voor mij wel wat anders dan een dak boven je hoofd. Het artikel heeft het verder ook over ons ander vastgoed – ons tuinhuis misschien? -, beleggingsfondsen – wablieft?-, obligaties – hu? – en aandelen – ha, eindelijk een check want we hebben er één, een Acco-aandeel van 31 euro nog wel, gisteren gekocht toen we zoon vijf gingen inschrijven aan de universiteit. 🙂

En na dag vier vraag ik me af waarom ik deze reeks nog verder lees. Ik word er niet wijzer van, alleen wat cynischer. En dat is, burn-outgewijs, niet goed voor de gezondheid van deze vijftiger. Maar de reeks is intellectueel oneerlijk. Ze is niet eens ironisch of sarcastisch bedoeld. Dat zou pas hilarisch geweest zijn. Wat lachen met onszelf, de overdrijvingen, de uitvergrotingen. Nee, deze reeks wordt week na week gepresenteerd in de rubriek Binnenland van een kwaliteitskrant, als op onderzoek en feiten en cijfers gebaseerde informatie. Waarmee dan wordt geknoeid dat het een lieve lust is. Want woensdag, toen het over liefde en vertrouwen ging, werden alleen zoekende single-vijftigers opgevoerd – zo zielig en alleen, die vijftigers! -, en vandaag, als het over geld en bezit gaat, zijn plots de met twee verdienende koppels met vastgoed en leningen die afbetaald zijn – kijk eens hoe rijk die vijftigers zijn! -, de norm.

Maar dan lees ik gelukkig het ironische stukje van Tom Heremans over hoe deze reeks tot stand kwam. Over de ruzies op de redactie. Over de zestigers die boos wegliepen op een redactievergadering omdat ze zich niet aangesproken voelden door “die trees van een Mieke Vogels”. Over zijn eigen existentiële twijfels omdat hij middenin de reeks van generatie veranderde. En over het feit dat hij, nu hij vijftiger is, van dit soort trivialiteiten niet meer wakker ligt.

Ik laat de reeks de reeks. Want het wordt een warme en zonnige dag. En o ja, kort is oooooo zoooooo relatief.

13 gedachtes over “de vijftigers – part 2

  1. En voor Knack, zie de Weekend over tieners. Vergelijkbare van dattem, Gesponsorde lifestyle. Bweuh. Steeds dunner. Steeds meer gewauwel. Daar kan ik geen leestijd meer insteken! Dan lees liever meer blogs: Blauwkruikje en annasblogeenjaarertussenuit! Echt wel! 🙂 🙂

   Geliked door 2 people

 1. Nou ja, ik denk dat men er trends uit pikt en daar wat over schrijft. Er zijn inderdaad vast een groep vijftigers die zich op de relatiemarkt wagen, en er zijn inderdaad vast ook een groep vijftigers die het fijn voor elkaar hebben financieel etc. Zoals er ook dertigers zijn die burn-out op hun design-bank liggen (cfr DS een tijdje geleden). Maar ik niet :).

  Geliked door 3 people

 2. Eerst zag ik die reeks ook wel zitten, vind het wel interessant klinken allemaal. Maar zo te lezen is het erg veralgemenend. Ik ben nog net geen vijftiger maar ben nog lang niet binnen, haha. Allemaal goed voor mensen die misschien netjes op hun vijfentwintigste getrouwd zijn, huisje gekocht, nog steeds dezelfde partner, enkele kinderen zonder problemen en allebei vast werk. Maar we zijn niet allemaal Mister & Mrs Doorsnee hé?!

  Geliked door 1 persoon

  1. Maar dan nog hé, Tiny, ze zoeken ze waarschijnlijk toch in een andere inkomensklasse dan de doorsnee werkmensch. Getrouwd op 22, huis gekocht en (zelf) verbouwd, één dochter zonder noemenswaardige problemen en nog steeds, na meer dan 20 jaar, bij dezelfde partner. Geen financiële zorgen, maar binnen??? Hahahahaha.

   Geliked door 1 persoon

 3. Men heeft het hier over vijftigers als eenheidsworsten. Ik heb het gevoel dat ik over de ganse lijn afwijk van de norm. Dus ik voel me niet aangesproken door artikels die denken iets over mij te weten, enkel en alleen op basis van mijn leeftijd. Het is onzin.

  Geliked door 1 persoon

 4. Groot gelijk dat je er mee stopt al ontneem je mij nu alle kans om te reageren op Vijftigers en de liefde (laat maar zitten, ik red mij al 17 jaar alleen met kind en dat zal mij straks met uitgevlogen kind ook lukken) en Vijftigers en de Geldboom. Had ik ‘em maar, dan zou ik niet zo opzien tegen het moment waarop morgen de offerte voor Badkamer/Keuken op tafel komt. Tenslotte was de planning 5 jaar geleden, toen ik mijn eerste eigen huisje kocht, nog zeker 10 jaar met beide te doen.

  😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.