Ooit …

Ooit komt het moment. Dan doe ik het gewoon. Dan schrijf ik het allemaal neer. Het verhaal van een kind. Een hoogsensitief kind. Dat opgroeit in een gezin waar niets is wat het naar buiten toe lijkt. Een verhaal met facts onder een deken van fictie.

Ik heb er ervaring mee. De relatie met mijn ‘opgroeigezin’ is problematisch. Soms denk ik: “als ik kon, knipte ik alles door.” Maar dat kan niet. Nog niet. En dus word ik telkens opnieuw geraakt, gekwetst, onderuit gehaald. Want ik ben niet van steen. En ook niet van olifantenhuid.

Doorgaans schrijf ik hier niet over die dingen. Dat heeft zo z’n redenen. Maar vandaag doe ik het wel. Om wat vrijdag is gebeurd van me af te schrijven.

Vrijdag 21 oktober.

Iedereen is het huis uit. De ontbijttafel is afgeruimd en ik lees de krant. Tot mijn smartphone pingt met mail.

Een mail van vriendin M. We kennen elkaar al 51 jaar. Van in de eerste kleuterklas. De mail is gericht aan alle vriendinnen van ons humaniorakoffiekletsgroepje. Een vriendschap die aan haar vijfde decennium bezig is. We lopen elkaars deur niet plat, maar mailen of bellen en spreken regelmatig af voor een gezellige koffieklets of een etentje in het Leuvense. Toen ik crashte, waren zij de eersten die ik op de hoogte bracht.

Het zal wel over onze volgende koffieklets gaan, denk ik nog. Maar de mail ruikt helemaal niet naar koffie of andere leukigheid. Hij brengt slecht nieuws over vriendin A. Voorzichtige, verstandige A.

Ik lees en mijn adem stokt. Krijg het koud. Flarden tekst suizen in mijn oren : vreselijk ongeval – fiets- coma – hoofdletsel – sedatie – beademing – kritiek … Mijn keel snoert dicht met een krop. Ongeloof. Ik hou me sterk want ik moet nog onder de mensen komen. Ik stuur M. een berichtje terug. Dat ik er niet goed van ben. Dat ik hoop dat het goed komt. Dat we haar hopelijk snel samen kunnen gaan bezoeken. Want met een hoofdletsel weet je nooit. Het moet goed komen. A. is nog veel te jong.

In mijn hoofd vormen zich beelden, razen de gedachten. Hoe ligt ze daar nu, in een ziekenhuis ver van huis? Aan draden en slangen en piepende machines. En wat maken haar man en kinderen nu door? Hoe zwaar voor hen de dagen van bang afwachten … Vreselijk is het. Het kan niet. Het mag niet. Zeg dat het niet waar is.

Ik doe wat ik gepland had, maar als de echtgenoot ’s middags belt, breekt het. Ik vertel snikkend wat er gebeurd is. Wat ik momenteel weet. Hij doet wat je op zo’n moment nodig hebt: luisteren, meeleven, troosten.

Na afloop huil ik in mijn eentje nog even verder en dan staat, onaangekondigd, mijn moeder in de kamer met een pakje voor zoon vijf dat bij haar (de kangoeroewoning naast ons huis) is afgeleverd. Ik leg kort uit waarom ik gehuild heb. Want zij kent A. ook nog. Ze knikt en zegt dan:

Tja, zo’n dingen gebeuren nu eenmaal.“, draait zich om en verdwijnt achter de deur.

Ik zit, voor de tweede keer, aan mijn stoel genageld, maar anders dan vanmorgen. Mijn keel snoert dicht. En ik denk: dit kan niet. Dit mag niet. Zeg dat het niet waar is.

Maar het is waar. Heel erg waar.

Ooit komt dus het moment waarop … , maar nu nog niet. Nu denk ik aan A. en haar gezin en aan ons vriendinnengroepje en ik hoop uit de grond van mijn hart dat alles goed komt. Echt waar.

 

 

47 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Darling Doormat schreef:

  Ik hoop echt dat het goedkomt met je vriendin, Anna, en dat zij helemaal mag herstellen! Ik begrijp hoe dit nieuws je heeft aangegrepen. Jammer genoeg begrijp ik de (harteloze) reactie van je moeder ook. Hou je sterk, meid!

  Geliked door 1 persoon

 2. ms schreef:

  De mijne zou gezegd hebben: “wees blij dat het niet één van je kinderen is”.

  Ik heb ermee gebroken, twintig jaar geleden. Ik heb het van me afgeschreven op het blog.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Hoe erg ook. Ik ga het zeker lezen.

   Like

   1. ms schreef:

    Ik heb ondertussen al die logjes beveiligd. Ik ben niet meer zo anoniem als bij de aanvang van het blog.

    Geliked door 1 persoon

 3. AnneMarie schreef:

  Wat een vreselijk bericht. Je kunt nog maar aan een ding denken, je vriendin. Het zijn paniek gedachten waar maar geen eind aan komt. Ik hoop dat er toch een lichtpuntje voor haar zal komen.
  En je moeder….. Zou het ook aan de generatie liggen? Het komt mij niet helemaal onbekend voor.
  Heel veel sterkte aan en met je vriendin.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mstrjimmy schreef:

  Heel veel sterkte de komende tijd.

  Geliked door 1 persoon

 5. izaindemix schreef:

  Heel veel sterkte, ik ben zeker dat je zorgende gedachten je vriendin omringen, ook al is ze ver weg.

  Geliked door 1 persoon

 6. perdebytjie schreef:

  Ag dis bitter hartseer…sterkte Anna!

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje schreef:

  Ja zulke berichten hakken erin…
  Het antwoord van je moeder zou ook ik gezegd kunnen hebben alleen dan wel met een liedevolle knuffel en je erover laten praten.
  Sterkte en hopelijk komt het goed…tegenwoordig kan er zoveel.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. Leonoras life schreef:

  Bah heftig zo’n bericht. Sterkte

  Geliked door 1 persoon

 9. Verhaallichtjes schreef:

  Oei,wat erg, hopelijk komt alles goed. En je moeder, tja, sommige mensen kunnen zich niet uiten, maar dat is geen excuus…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dank voor je reactie.

   Like

 10. Matroos Beek schreef:

  Wat verschrikkelijk…. het doet een mens stilstaan. Ik hoop het beste voor je vriendin. Veel sterkte. Gevoelloze reacties hierop vind ik onbegrijpelijk. Het niet kunnen stilstaan bij… het niet meeleven. Gevoelloze reacties hakken er zo hard in. Zeker als ze komen van mensen die je liefdevol zouden moeten bejegenen. Trek je op aan degenen die je wel met warmte omringen. ❤️

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat doe ik, maar op zo’n momenten snijdt het dubbel diep. Lieve reactie. ☺

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Dat geloof ik goed…

    Geliked door 1 persoon

 11. beaunino schreef:

  Wat erg van je vriendin. Ik hoop dat het allemaal goed komt.
  Dat klinkt nogal autistisch, die reactie van je moeder. Mijn vader kon ook zo’n antwoord geven. Vreselijk hè, zo onbegrijpelijk.

  Geliked door 1 persoon

 12. Kathleen schreef:

  De belangrijkste verhalen kan je eigenlijk niet vertellen zolang bepaalde mensen nog leven.
  Misschien dat daarom fictie is uitgevonden.

  Geliked door 4 people

 13. evavertelt schreef:

  Wat vreselijk… ik wens je heel veel sterkte! Xxx

  Geliked door 1 persoon

 14. Trage Gazelle schreef:

  Kippenvel … Over alle lagen die in deze post zitten Anna … Pfffffff 😔

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat heb je mooi gezegd, gazelle.

   Like

 15. trijnewijn schreef:

  De kangoeroewoning naast je huis? Dan zou je al een fictie tussen de feiten gebruiken…
  Hersenletsel is onvoorspelbaar en kan heel veel werk vragen om te herstellen. Soms is er meer herstel mogelijk dan verwacht (mijn mama), soms is het leren leven met beperkingen (familie na hersenbloeding), altijd is het afwachten. Ik hoop en duim voor je vriendin A. En wens jou troostende armen en luisterende oren.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dank voor je fijne reactie.

   Like

 16. Hillechien schreef:

  Hopelijk komt het allemaal goed met je vriendin sterkte .,en die opmerking van je moeder vind ik persoonlijk gewoon bot, beetje meeleven is toch niet teveel gevraagd

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Daarom was ik ook van slag.

   Geliked door 1 persoon

 17. ariadnesdraad schreef:

  Sommige reacties zijn net zo snijdend als het nieuws zelf…

  Geliked door 1 persoon

 18. Samaja schreef:

  Ik hoop met je mee dat alles goed komt!

  Geliked door 1 persoon

 19. Villasappho schreef:

  Oke dat is gewoon bot maar weet je wel herkenbaar. Iedereen kent wel zo iemand vreselijk dat het je moeder is.

  Geliked door 1 persoon

 20. enerziek schreef:

  Veel sterkte, Anna. Ik hoop mee dat alles goed komt met A.

  Geliked door 1 persoon

 21. Rianne schreef:

  Goh, is jouw moeder familie van mijn moeder? Euh… Antwoord maar niet.. Weet dat ik het herken.

  Ik hoop oprecht dat het goedkomt met vriendin A. Niet alleen omdat zij nog veel te jong is, maar omdat het gewoon moet. Punt.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Lief van je, Rianne .

   Like

 22. Geen woorden voor. Wat harteloos! Dan heb je echt geen empathisch vermogen. Of ze weet zich er geen raad mee?

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik weet het niet, maar zo gaat het al heel mijn leven.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.