in het Noorden is het gelukkiger leven … lagom

We dachten dat het Beloofde Land in het Zuiden lag. Dat we daar de mosterd moesten gaan halen. Bij de Romeinen of de Grieken of nog vroeger. Bij Abraham. Vandaag is dat niet meer het geval. En niet alleen omwille van de vele conflicten die in die zuiderse warmte broeien, te midden van ruïnes, puin en heel veel ellende.

Nee, wie op zoek is naar een gelukkiger leven, een leven in balans, moet kou en sneeuw trotseren. De neuzen naar Scandinavië en Finland richten. Want de Finnen hebben naar het schijnt het beste onderwijs van Europa en de Denen zijn het gelukkigst dankzij hun hygge . En nu blijkt dat ook de Zweden te benijden zijn. Want zij hebben lagom. Een woord dat noch in onze taal, noch in het Engels een equivalent heeft met dezelfde connotatie. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Dat komt misschien omdat wij vaak niet tevreden zijn met lagom. Met net genoeg. Best geschikt. Niet te veel en niet te weinig. Niet meer dan nodig. Met evenwicht. En balans. Met mate. 

Lagom is de stoel van de Zweedse psyche, zou je kunnen zeggen. De zetel van de Zweedse maatschappij. Een samenleving van consensus. Van bescheidenheid en weinig extremen. Doordrongen van gelijkheids- en gemeenschapsdenken. Minder competitief ook dan bij ons. Meer compassie-vol. Eerlijker en beter verdeeld. Op alle vlakken. Als lagom een kleur was, las ik ergens, zou het beige zijn. Of greige. Niet te opvallend en toch warm. Een kleur die bij velen in de smaak valt. Die met veel te combineren valt.

Lagom leven is een beetje zoals Ikea. Betaalbaar voor zowat iedereen. Zowel hip en design als retro. Ecologisch. Minimalistisch, met hier en daar een franje of folietje.

Lagom leven is Abba. Muziek voor de gemiddelde smaak. Niet te moeilijk. Niet te gemakkelijk. Er net tussenin. Toegankelijk ook. Vlot en vrolijk. Populaire deuntjes die generaties lang in de oren blijven hangen.

Lagom leven is ook ’t Spit en de Kringloopwinkel. Recycling. Consuminderen. Zuiniger en energievriendelijker leven. Kleren wassen op lagere temperaturen bijvoorbeeld. Of een vaste kliekjesdag. Bewust leven, zonder al te veel verspilling.

Lagom leven is fika. En in Zweden is de fika heilig. Het heilige koffie-met-zoetigheden moment één of meerdere keren per dag. Het moment waarop ze alles laten vallen en op de pauzeknop drukken. Rust inlassen en op adem komen. Samen. (Op blog Wannderful vind je een lekker Zweeds adresje. 😉 )

Lagom leven is een leven in balans. Met evenwicht tussen het werk en het leven daarbuiten. Een strikte scheiding ook tussen werk en privé. Niemand IS zijn werk. Bijna niemand maakt overuren. Werkgevers vertrouwen hun mensen en gunnen hen vrijheden. Doen moeite om het hen naar de zin te maken. Omdat ze weten dat ze dan ook iets kunnen terugvragen. De overheid biedt veiligheid en respect. Een zwangerschapsverlof in Zweden bijvoorbeeld duurt maar liefst 18 maanden en dat mag zelfs eerlijk verdeeld worden over de mama en de papa. Voor gelukkige, rustige kindjes die niet van hot naar haar moeten hollen. Voor minder ouderstress. Bovendien zou er in Zweedse bedrijven ook een vlakkere hiërarchie zijn, waardoor werknemers meer hun zeg durven toen tegen de baas. Tijdens de fika bijvoorbeeld. Zweden kent niet voor niets weinig of geen burn-outs. En er zijn experimenten met een 6-urendag. Een door de overheid gesubsidieerd experiment in een rusthuis in Göteborg. Waar 68 verpleegsters twee jaar lang 6 uur per dag werken en 8 uur betaald worden. Het besluit laat zich raden. De experimenterende verpleegsters zijn de helft minder ziek dan de controlegroep en ze nemen minder verlof op. Gezondere verpleegsters dus. Die de continuïteit en de kwaliteit van de zorg, met minder uren, doen stijgen. Daarnaast geven ze ook aan gelukkiger te zijn en meer energie te hebben, zowel thuis als op het werk, wat uiteindelijk resulteert in een hogere productiviteit.

Niet zo gek dus, die Zweden. En voor wie op zoek is en het roer wil omgooien: lagom dus. Met veel hygge.

 I didn't know there was a word for this. I always called it the Goldilocks Syndrome.:

 

Ik haalde een deel van de mosterd uit een Knack-artikel. Klik  Knack-artikel om het helemaal te lezen. .

P.S. 10 januari 2017 ; en weer ben ik Libelle zo’n drie weken voor 😉

31 gedachtes over “in het Noorden is het gelukkiger leven … lagom

 1. Ik vind het hier ook nog niet zo gek hoor. Het is jammer dat negativiteit in de media de boventoon voert, maar in mijn persoonlijke kring merk ik daar weinig van. Het zijn bijna allemaal positieve mensen die het beste uit hun leven willen halen, maar dat ook aan anderen gunnen.
  Geloof dat Nederland ook hoog scoort op heel veel dingen. Alleen willen we dat blijkbaar allemaal niet (meer) zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Alleen al voor dat ouderschapsverlof zou ik Zweedse willen zijn. 18 maanden per kind. x 5 dus in ons geval. Hadden we 90 maanden kunnen verdelen over ons twee. Onze tweede zoon was maar 8 weken toen hij al naar de kribbe moest! Maar inderdaad. We hebben het nog zo slecht niet. 😉

   Like

 2. Ik wist niet dat de Zweden daar een woord voor hadden, wat interessant! Het is iets wat ik eigenlijk al heel lang zelf toepas in mijn eigen leven, zonder daar echt een woord voor te hebben. Heel tof deze blogpost te lezen dus! Daar ga ik zelf ook iets over schrijven, denk ik… Vind je het goed als ik link naar jouw pagina?

  Geliked door 1 persoon

 3. Goh, ik weet het nog zo niet. Ik ben nogal een zwart/wit persoon en lagom lijkt me redelijk grijs te zijn. Alleen qua evenwicht tussen werk en daarbuiten ben ik het eens: minder werken en meer genieten. Zoals je weet doe ik dat volop. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Die manier van leven lijkt me wel. Ben volgens mij al redelijk op weg. Moet alle nog eens de vakantie stress te lijf gaan. Ik weet wel een oplossing maar daar jaag ik manlief wel mee op de kast. ( niet met vakantie gaan) leuke inspirerende blog. Lekker om te lezen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.