We dachten dat het Beloofde Land in het Zuiden lag. Dat we daar de mosterd moesten gaan halen. Bij de Romeinen of de Grieken of nog vroeger. Bij Abraham. Vandaag is dat niet meer het geval. En niet alleen omwille van de vele conflicten die in die zuiderse warmte broeien, te midden van ruïnes, puin en heel veel ellende.
Nee, wie op zoek is naar een gelukkiger leven, een leven in balans, moet kou en sneeuw trotseren. De neuzen naar Scandinavië en Finland richten. Want de Finnen hebben naar het schijnt het beste onderwijs van Europa en de Denen zijn het gelukkigst dankzij hun hygge . En nu blijkt dat ook de Zweden te benijden zijn. Want zij hebben lagom. Een woord dat noch in onze taal, noch in het Engels een equivalent heeft met dezelfde connotatie. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Dat komt misschien omdat wij vaak niet tevreden zijn met lagom. Met net genoeg. Best geschikt. Niet te veel en niet te weinig. Niet meer dan nodig. Met evenwicht. En balans. Met mate.
Lagom is de stoel van de Zweedse psyche, zou je kunnen zeggen. De zetel van de Zweedse maatschappij. Een samenleving van consensus. Van bescheidenheid en weinig extremen. Doordrongen van gelijkheids- en gemeenschapsdenken. Minder competitief ook dan bij ons. Meer compassie-vol. Eerlijker en beter verdeeld. Op alle vlakken. Als lagom een kleur was, las ik ergens, zou het beige zijn. Of greige. Niet te opvallend en toch warm. Een kleur die bij velen in de smaak valt. Die met veel te combineren valt.
Lagom leven is een beetje zoals Ikea. Betaalbaar voor zowat iedereen. Zowel hip en design als retro. Ecologisch. Minimalistisch, met hier en daar een franje of folietje.
Lagom leven is Abba. Muziek voor de gemiddelde smaak. Niet te moeilijk. Niet te gemakkelijk. Er net tussenin. Toegankelijk ook. Vlot en vrolijk. Populaire deuntjes die generaties lang in de oren blijven hangen.
Lagom leven is ook ’t Spit en de Kringloopwinkel. Recycling. Consuminderen. Zuiniger en energievriendelijker leven. Kleren wassen op lagere temperaturen bijvoorbeeld. Of een vaste kliekjesdag. Bewust leven, zonder al te veel verspilling.
Lagom leven is fika. En in Zweden is de fika heilig. Het heilige koffie-met-zoetigheden moment één of meerdere keren per dag. Het moment waarop ze alles laten vallen en op de pauzeknop drukken. Rust inlassen en op adem komen. Samen. (Op blog Wannderful vind je een lekker Zweeds adresje. 😉 )
Lagom leven is een leven in balans. Met evenwicht tussen het werk en het leven daarbuiten. Een strikte scheiding ook tussen werk en privé. Niemand IS zijn werk. Bijna niemand maakt overuren. Werkgevers vertrouwen hun mensen en gunnen hen vrijheden. Doen moeite om het hen naar de zin te maken. Omdat ze weten dat ze dan ook iets kunnen terugvragen. De overheid biedt veiligheid en respect. Een zwangerschapsverlof in Zweden bijvoorbeeld duurt maar liefst 18 maanden en dat mag zelfs eerlijk verdeeld worden over de mama en de papa. Voor gelukkige, rustige kindjes die niet van hot naar haar moeten hollen. Voor minder ouderstress. Bovendien zou er in Zweedse bedrijven ook een vlakkere hiërarchie zijn, waardoor werknemers meer hun zeg durven toen tegen de baas. Tijdens de fika bijvoorbeeld. Zweden kent niet voor niets weinig of geen burn-outs. En er zijn experimenten met een 6-urendag. Een door de overheid gesubsidieerd experiment in een rusthuis in Göteborg. Waar 68 verpleegsters twee jaar lang 6 uur per dag werken en 8 uur betaald worden. Het besluit laat zich raden. De experimenterende verpleegsters zijn de helft minder ziek dan de controlegroep en ze nemen minder verlof op. Gezondere verpleegsters dus. Die de continuïteit en de kwaliteit van de zorg, met minder uren, doen stijgen. Daarnaast geven ze ook aan gelukkiger te zijn en meer energie te hebben, zowel thuis als op het werk, wat uiteindelijk resulteert in een hogere productiviteit.
Niet zo gek dus, die Zweden. En voor wie op zoek is en het roer wil omgooien: lagom dus. Met veel hygge.

Ik haalde een deel van de mosterd uit een Knack-artikel. Klik Knack-artikel om het helemaal te lezen. .
P.S. 10 januari 2017 ; en weer ben ik Libelle zo’n drie weken voor 😉
Ik ga naar Zweden verhuizen. Dat is goed voor mijn zuidelijk temperament …;-)
LikeGeliked door 1 persoon
😁
LikeLike
Ah, wij zijn dus een eindje in de goede richting aan het schuiven. Het lijkt mij daar prachtig. Moeten nog ietsje verder dus 😄
LikeGeliked door 1 persoon
Nog even verder…
LikeGeliked door 1 persoon
Alleen jammer dat het zo vroeg donker is. Mijn zoon woont er nu zeven jaar met zijn gezin. Oké veel zoals je schrijft maar ook veel niet. Leuk artikel trouwens.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat gebrek aan licht lijkt me inderdaad moeilijk.
LikeLike
Wat doe ik hier nog?…😉
LikeGeliked door 1 persoon
Genieten van de zee en langere dagen misschien.
LikeGeliked door 1 persoon
De dagen zijn momenteel niet lang genoeg voor een avondwandeling… Maar volgende week is er weer tijd…
LikeGeliked door 1 persoon
👍
LikeGeliked door 1 persoon
Het zal echt niet alleen maar positief zijn, las ooit eens dat door gebrek aan licht Scandinavië de meeste zelfdoding had, weet niet of dat waar is hoor
LikeGeliked door 1 persoon
Natuurlijk is niet alles positief maar we kunnen er misschien toch iets van opsteken. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ja hopelijk wel
LikeGeliked door 1 persoon
Het klinkt me als muziek in de oren!
LikeGeliked door 1 persoon
Abba!
LikeLike
Hihi, ik had het eerder over het concept op zich, maar een streepje Abba mag daar zeker bij :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het hier ook nog niet zo gek hoor. Het is jammer dat negativiteit in de media de boventoon voert, maar in mijn persoonlijke kring merk ik daar weinig van. Het zijn bijna allemaal positieve mensen die het beste uit hun leven willen halen, maar dat ook aan anderen gunnen.
Geloof dat Nederland ook hoog scoort op heel veel dingen. Alleen willen we dat blijkbaar allemaal niet (meer) zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik leef al redelijk lagom denk ik, al kende ik het begrip helemaal niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik tot enkele dagen geleden ook niet. 😉
LikeLike
Alleen al voor dat ouderschapsverlof zou ik Zweedse willen zijn. 18 maanden per kind. x 5 dus in ons geval. Hadden we 90 maanden kunnen verdelen over ons twee. Onze tweede zoon was maar 8 weken toen hij al naar de kribbe moest! Maar inderdaad. We hebben het nog zo slecht niet. 😉
LikeLike
Ik wist niet dat de Zweden daar een woord voor hadden, wat interessant! Het is iets wat ik eigenlijk al heel lang zelf toepas in mijn eigen leven, zonder daar echt een woord voor te hebben. Heel tof deze blogpost te lezen dus! Daar ga ik zelf ook iets over schrijven, denk ik… Vind je het goed als ik link naar jouw pagina?
LikeGeliked door 1 persoon
Ja hoor. Geen probleem.
LikeLike
Goh, ik weet het nog zo niet. Ik ben nogal een zwart/wit persoon en lagom lijkt me redelijk grijs te zijn. Alleen qua evenwicht tussen werk en daarbuiten ben ik het eens: minder werken en meer genieten. Zoals je weet doe ik dat volop. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
☺
LikeLike
Ja, die fika… absoluut iets voor ons, niet 😉 ?
En dankjewel voor de link 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Helemaal. En graag gedaan. 😊
LikeLike
Die manier van leven lijkt me wel. Ben volgens mij al redelijk op weg. Moet alle nog eens de vakantie stress te lijf gaan. Ik weet wel een oplossing maar daar jaag ik manlief wel mee op de kast. ( niet met vakantie gaan) leuke inspirerende blog. Lekker om te lezen.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel. En het aantal vakanties halveren? Halve stress. 😊
LikeGeliked door 1 persoon
Dat scheelt ook ja.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk 😊
LikeLike