over hygge en slashies enzo

Op zaterdagochtend ligt de helft van onze ontbijttafel vol papier.Weekendedities van twee kranten met hun aanhang. In het weekend kijken we niet op een blad. Dan mag het wat meer zijn. Een zee van nieuws in de horizonbrede zin van het woord, met ernstige berichten, leuke weetjes, grappige columns, verrassende interviews, enzovoort. De Trump-special vond ik erover en een ander boekje ontbrak dan weer, maar er waren nog genoeg andere stukjes om me niet te ergeren.

Over een nieuwe ontdekking over stress bijvoorbeeld. De stressvlieg is namelijk nog vervelender en schadelijker voor ons lijf dan we tot nu toe dachten. En het gaat niet alleen over stress op het werk. Nee, ook thuis- en vakantiestress of levensstress in het algemeen kunnen nefast zijn voor onze gezondheid … als onze hersenen er niet goed mee omgaan. Over de schadelijke gevolgen voor maag, darmen en hart waren wetenschappers het al eens. Over de impact op het brein in principe ook. Maar nu hebben ze bij fruitvliegen ontdekt dat er een link zou bestaan tussen chronische stress en de ziekte van Parkinson. Het onderzoek op mensen moet nog worden opgestart. Maar niemand hoeft te wachten op die resultaten om nu al in te grijpen. En dus mag stressdokter Luc Swinnen nog eens adviezen de wereld insturen. Van primordiaal belang is slapen, zegt hij. Niet alleen een verkwikkende nachtrust, maar ook een powernapje overdag, zodat de toxische stoffen regelmatig uit je brein kunnen wegvloeien. Een noodzakelijke detox dus. Een soort hersenspoeling, als je wil. En daarnaast: bewegen, bewegen en nog eens bewegen, liefst richting 10000 stappen per dag. En daarbovenop gezond en evenwichtig eten. Gevarieerd en niet te veel.

Als ik dat zo lees, ben ik op de goede weg. 😉

En nu we het toch over ontstressen hebben … Het nieuwe recept voor geluk is Deens en heet HYGGE. Een prachtig woord, dat als HUUGE moet worden uitgesproken en dat eigenlijk onvertaalbaar is. De Denen zijn blijkbaar de nummer 1 op de World Happiness Ranking van de VN. Ook al betalen ze meer belastingen dan wij, is het leven er een pak duurder en genieten ze niet bepaald van het zonnigste en warmste klimaat. Maar ze hebben hun HYGGE. Elke dag opnieuw HYGGE. Omdat ze – hoera! – de kunst verstaan om geluk te vinden in kleine dingen. Meer dan andere volkeren naar het schijnt. In kleine dingen als: een lome dag met koffie of thee en een goed boek en misschien een wandelingetje tussendoor (Søndagshygge), met het hele gezin op vrijdagavond tv kijken onder een dekentje (Fredagshygge), gezellig bij de haard zitten of babbelen in een leuk hoekje van de keuken (een Hyggekrog), uren rondlopen in een foute joggingsbroek die o zo comfortabel zit (een Hyggebukser), …

Hun definitie van geluk : een langdurige tevredenheid die voortvloeit uit kleine pleziertjes die je elke dag kan beleven.

Als ik dat zo lees, bedenk ik dat ik eigenlijk al heel mijn leven Deens hyggelig ben. 😉

En aangezien we toch volop in het evenwichts- en geluksdiscours zitten … In Mark Magazine staat dan weer dat we meer en meer gaan slashen in ons professioneel leven. Dat we met andere woorden slashies worden, als we dat al niet zijn. Niet enkel marketing & sales dame, maar marketing & sales dame/vormgeefster/kapster. Zodat je zoveel mogelijk talenten kan benutten, zoveel mogelijk eieren kan leggen, zoveel mogelijk ballonnen tegelijk in de lucht kan houden, zoveel mogelijk …

Als ik dat zo lees, ben ik ook een slashie. Een huis- en vrijetijdsslashie. Met een cv dat menig lezer jaloers zal maken:

echtgenote/moeder/vriendin/taxichauffeur/kokkin/boodschapper/boekhoudster/hygiënemanager/strijkster/verfster/schoonmaakster/eierenraapster/blogster/…

En ja, zelfs over bloggen stond er een stukje in de weekendkrant. Zo wonen Belgische bloggers. Vijf woon- en blogstijlen. Met foto’s en links en volgcijfers en al. Ik ging er uiteraard een kijkje nemen.

En toen ik dat allemaal zo las, tussen de was en de soep en de patatten door, dacht ik: het zijn allemaal slashies op zoek naar hygge. 🙂

Bronnen: de Standaard – Het Laatste Nieuws, weekendedities 8-9 oktober 2016

19 gedachtes over “over hygge en slashies enzo

  1. Zooo. Dat zijn nog eens mooie berichten. De laatste jaren ben ik ook behoorlijk Hygge en probeer dat sinds een jaar over te brengen via mijn blog. Slashie ben ik al vanaf ons trouwen. Een CV van ruim 40 jaar. Dank voor het lezen van de krant en de info doorgegeven aan ons. Ik ga voorlopig op de zelfde weg door. Misschien krijgen we nog meer mensen Hygge.
    Een uitgelezen weekend, AnneMarie

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.