een logje over ditjes en datjes

Terwijl de dagen lengen en Obama zijn presidentiële koffers pakt, de sneeuw weer water wordt en zoon vijf zich door zijn cursussen wurmt, terwijl de vrieskou over Europa schuift en ook onze week verkilt, de kust haar schade en haar kliffen meet, de tennissers een nieuw seizoen in-slaan en Jelle en Helmut weer uit-een gaan, terwijl zo veel zo vaak zo erg zo lang zo fijn, …,

hou ik me hier rustig en ook een beetje stil bezig. Met wandelen en lezen. Met bloggen en foto’s nemen. Maar ook met nuttige dingen soms. Zoals zeem en zwabber, ijzer, pot en pan. Inkopen en administratie. Doktersbezoek en kinesitherapie. Zalven voor het lichaam.

Want nog altijd moet ik doseren. Afwegen wat kan en wat niet. Wie of wat energie geeft en wat of wie niet. Kiezen wie wel, kiezen wat niet.

En zo gebeurt het dat ik…

 • mag proeflezen voor een collega-blogster die haar boek graag in druk zou zien. Niet eens haar proefstuk, merk ik als ik op haar schrijverssite op een indrukwekkend lijstje stuit. Een zuiderse setting is het, in een andere eeuw. Dat alleen al smaakt naar meer.
 • woensdag op bezoek kan bij schoolvriendin A. die enkele maanden geleden in een coma belandde na een val met de fiets. Ondertussen werkt ze een zwaar revalidatieprogramma af en bezoek kan dus maar mondjesmaat.
 • advies vraag bij een reumatologe. Het woord is dan toch gevallen. Fibromyalgie. Fibro. De huisarts heeft het lang weggewuifd, maar die roterende spierpijn is niet normaal. En chronische stress kan niet langer de schuldige zijn. Misschien fibro dus. De tender points test bij de kinesiste was positief. De zelftest ook, zelfs zonder de twijfelscores.
 • af en toe nog afspreek met een ex-collega. Met de enkelingen die contact blijven houden en vragen hoe het met me gaat. Zo lief.
 • mooie dingen spot. Een sympathiek interview met de Obama’s in 1996 bijvoorbeeld. Of leuke versjes en nieuwe boeken van Geert De Kockere. Of gewoon wat logs naast het Ijsepad.
 • rond dat alles dan maar een logje verzin. 😉

foto logs by the river ©Anna Berg, 16 januari 2017

22 gedachtes over “een logje over ditjes en datjes

 1. Wat schrijf jij toch prachtig. Hopelijk levert de fibro-duidelijkheid voor jou echt wat op. Bij mij is het jaren geleden officieel vastgesteld, maar ik ben er nog niet uit of de jarenlange stress en het negeren van mijn eigen grenzen en lijf niet gewoon hebben geresulteerd in een chronisch ontregeld lichaam wat op sommige vlakken inderdaad niet meer herstellen kan. Fibro-plus 😉 Een onderzoek in Maastricht wees ook uit dat ik een stofwisselingsstoornis heb, op basis waarvan een neuroloog mij jaren eerder uit zijn kantoor veegde met de opmerking ‘zoek maar een hele goede psycholoog’. Mijn hart-vaatstelsel is niet goed, mijn stofwisseling klopt niet en dat fibrolabeltje daar kom ik ook niet meer van af. Op basis daarvan word ik nog steeds afgerekend, ongeacht er iets serieus medisch bij komt of niet. Hartklachten? Ontstekingen? HELLP? telt niet, veegt men van tafel, maar dat je ooit fibro hebt gehad onthoudt men wel… Bij mij resulteerde het etiketje vooral in het niet serieus genomen, sterker nog, misbruikt te worden door anderen. ‘Want fibro is geen ziekte: je bent gewoon gezond, maar dan een beetje meer vermoeid met spierpijn, ga je niet dood aan meid’.
  Ik hoop echt dat jij wat handvatten krijgt om het een plek te geven in je leven en dat men je serieus blijft nemen. Wat ik eigenlijk wil zeggen: doe dat wat je kunt van harte en volg je gevoel. Want je doet het prachtig. Kom echt voor jezelf op en laat je niet afschepen. Met of zonder fibro. Want je bent zo’n mooi mens, je schrijft zo mooi en je geeft echt een betekenis van je leven aan ons door. Je geniet van het kleine en je hebt inhoud. Ik ben blij dat ik je in blogland heb leren kennen. Sterkte en heel dikke kus!
  (lang verhaal….wilde het eerst deleten omdat het niet over jou ging…maar ik laat het toch maar staan. Liefs!)

  Geliked door 1 persoon

  1. Geen probleem, Marije. Een hele boterham, jouw verhaal. En het zit je blijkbaar nog altijd hoog hoe men je behandeld heeft. Mijn kinesiste vertelde me dat fibro een uitsluitingsdiagnose is. Vandaar dat heel wat mensen (ook artsen) de aandoening/je niet ernstig nemen. Maar de symptomen zijn er. Meer dan normaal. Van harte dank voor je empathie, op alle vlakken. Je hoort nog wel hoe het consult is afgelopen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Het was geen leuke periode inderdaad. Het is een uitsluitingsdiagnose, dat klopt, icm die trigger points. Ik heb er zelfs een pijn-revalidatieprogramma voor gevolgd. Dat heeft het vertrouwen in het lijf deels teruggegeven, maar toch was het confronterend dat er toch meer aan de hand bleek te zijn. Ze sluiten meer de klassieke medische problemen uit, maar kijken niet naar mogelijke andere medische achtergronden of oorzaken. Enfin, veel van geleerd en wijs van geworden, dus nu heeft t ook wel weer zijn nut.
    Ik wens je alle succes en je mag natuurlijk altijd even persoonlijk contact opnemen als je iets wilt delen. Ik ben benieuwd naar de afloop van het consult. Sterkte en lieve groet!

    Geliked door 1 persoon

 2. Jouw dagen zijn best goed gevuld, maar je lijkt de dingen goed georganiseerd te hebben. Dat komt ook door de rustige en serene manier waarop je het weet neer te pennen. De realiteit zal wel iets drukker zijn. Ik wens je een juiste diagnose en aangepaste behandeling. Lastig als je met pijn in het onzekere moet blijven… Behoud de goede moed. Het komt goed!

  Geliked door 1 persoon

 3. ik heb fibro gekregen na 10tale jaren cvs.

  dan is er geen uitsluitsel meer, het enige dat helpt is idd het lichaam zalven! letterlijk en figuurlijk!
  fibro heeft een zeer duidelijke lichamelijke uitputtingsuiting = gelijk aan cvs…
  terwijl dat cvs duidelijk een link heeft met het psychische – al heeft fibro ook een meewerkende uitwerking –

  lieve anna, ik weet zeker waar je over de grenzen bent gegaan en dikwijls in ‘het rood’ hebt gefunctioneerd, nu is het zoveel tijd zalven en als je kan die die tijd maar maal 3

  je hebt het verdient!
  fibro kan ook een geschenk zijn…. (maar hou het stil naar de controle artsen).

  je gaat er nu al goed mee om, dat is een uitzonderlijk kracht ! bewondering van mij voor U !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.