as we speak 6.0

 • erger ik me met de dag meer aan een president met een naam als een troef. Een trompettende troef. Het zou een album van Suske en Wiske kunnen zijn. 😉 De toekomst moet uitwijzen of men er goed aan gedaan heeft die troefkaart uit te spelen op de speeltafel die wereld heet. Hem zal mijn en uw ergernis worst wezen. Want hij vindt zichzelf wat. Heel wat. Ik kijk en luister met ongeloof naar woorden en blikken, naar vingerwijzingen. En ik niet alleen. Wouter Deprez gebruikte al meermaals het woord ‘narcist’. Docenten psychologie noemen hem een schoolvoorbeeld van die persoonlijkheidsstoornis . Drie vooraanstaande Amerikaanse psychiaters schreven Obama een brief met een verzoek om de toen nog president-elect medisch en neuropsychiatrisch te laten evalueren. Omdat ze zich ernstige zorgen maakten over zijn “meermaals gerapporteerde symptomen van mentale instabiliteit – onder meer grandiositeit, impulsiviteit, hypergevoeligheid voor opmerkingen en kritiek, en moeilijkheden om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden”. Omdat ze “twijfelden aan zijn geschiktheid voor de immense verantwoordelijkheden in het Witte Huis” (bron De Artsenkrant). En psychotherapeut John Gartner doet er nog een schepje bovenop door het narcisme ‘kwaadaardig’ te noemen. En ‘ongeneeslijk’. Met die uitspraak overtreedt Gartner een deontologische code die Amerikaanse psychologen en psychiaters verbiedt een diagnose te stellen ‘op afstand’, van mensen die niet hun patiënt zijn. En toch doet hij het, naar eigen zeggen ‘omdat de nood zo hoog is’. (bron msn.com)
 • boomt de verkoop van George Orwells 1984. Op Amazon.com raakte het boek op geen tijd ‘sold-out’. En dat omwille van een reactie van een woordvoerster van Meneer Troef (zo noemt Geert Van Istendael hem) waarin ze het had over ‘alternative facts’. Een Orwelliaans eufemisme voor dingen die niet kloppen. Voor onwaarheden dus. Het is een tactiek die narcisten graag gebruiken. Hebben we zelf al meermaals moeten ondervinden.
 • gooit Roland Duchâtelet een bommetje in Het Laatste Nieuws door te beweren dat de meeste burn-outs gewoon fake zijn. Omdat mensen shoppen naar het beste statuut in het sociale systeem, zegt hij. Stressdokter Luc Swinnen reageert daarop heel gepast met voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Met een pleidooi voor een terugkeer naar de definitie van het pure begrip zoals die in de Maslach Burn-out Inventory te vinden is. Want elke dip of periode van vermoeidheid, relatiecrisis of opvoedtwijfel een burn-out noemen, is het begrip uithollen. En daar heeft niemand baat bij.
 • maakt een bevriend koppel zich klaar om voor enkele jaren naar het Verre Oosten te verhuizen. Twee jonge vijftigers op avontuur. Gisteren waren we uitgenodigd op hun afscheidsdrink. Een ‘tot ziens’-drink, zei de uitnodiging. In een mooie brasserie op de historische site waar wij dertig jaar geleden ons trouwfeest hielden. Maar wat neem je bij zo’n gelegenheid mee als cadeau? Ik had er een tijdje op zitten broeden, want het moest vliegtuig-proof zijn: iets kleins, niet breek- of bederfbaar, iets waar je iets aan hebt als je alles al hebt, … Het werd een dichtbundel in pocketformaat: Graag zien is een zucht van lange adem van Geert De Kockere. Misschien kunnen die woorden troosten op moeilijke momenten. Of gewoon onderstrepen wat is als het goed gaat.
 • is onze zomervakantie in kannen en kruiken. We gaan een weekje genieten in de buurt van Avignon. In een huisje met een zwembad. En op de terugweg doen we nog een B&B aan. Voor een uitgebreid ontbijt als afsluiter van een opladende week.
 • heeft zoon vijf zijn voorlaatste examen afgelegd en is zoon vier bezig aan zijn laatste honderd dagen in het Buso. Timmeren de drie oudsten lustig verder aan hun eigen leven: aan de liefde, aan carrières, aan huizen en tuinen. En ze doen dat goed.
 • kijken wij al uit naar lente en warmere dagen. Naar vogels die volop fluiten en ontluikend groen. Naar langer licht en de kansen die dat biedt.

En net als ik dit wil posten, croont zoon vijf dit luidkeels mee …

P.S. Ook Tommy en Myriam kropen in hun pen na de uitspraken van Duchâtelet over fake burn-out.

28 gedachtes over “as we speak 6.0

 1. laten we nu eens even meemaken wat een troef is voor de sensitieve (boven) wereld BOVEN de welbekende narcistische onderwereld.
  waarschijnlijk vallen nu massaal onze oogkleppen naar beneden voor de onderwereld van narcistisch gedrag dat vanuit de mensheid ontstaan is – wie doet wie wat aan –
  de narcistische onstabiele tijden die we nu gaan moeten meemaken, dat is zoals heel veel jaren al is voorspeld – borderline – (Leonard Cohen heeft er een pracht lied over gemaakt op zijn laatste meesterwerk).
  maar troost is niet ver weg, de borderline hebben we nodig om te kantelen, 4 jaar is een spel spelen van de verdeelde narcistische onderbuik van vele mensen. 4 jaar is niets, ALS ALS de andere kant van de wereld geen spie-ge-ling gaat worden!
  dan zitten de sensitieve (boven) wereld even te observeren op wolken, om daarna er massal vanaf te komen.
  Jungs schaduwkant is wonderlijk, nu leven we in de schaduwkant van het Humanisme…
  het mag, maar of het ook gaat onderzocht worden?
  dat zal de toekomst wel vertellen…

  Lieve Annaberg,
  geniet van je mooie sensitiviteit
  van je zonen ! wauw prachtig!
  en van je lente – je zomer – in je hart ….

  Geliked door 2 people

 2. Narcisme is een stoornis met veel gezichten, met als grootste gemeenschappelijke deler dat je je verbrandt als je er dicht bij bent. Deze president vind ik extra angstaanjagend door de macht die hij heeft…
  Ik duim voor zoon vijf, dat zijn examens goed gegaan zijn. En dat het studeren hem duidelijkheid gegeven heeft, hopelijk in de vorm van hervonden motivatie (python is niet het begin en einde van informatica, gelukkig maar want anders zou ik programmeren vooral frustrerend vinden ipv tof).
  Betekent dat dat zoon vier na dit schooljaar zeker niet meer naar school kan? Geeft dat gemengde gevoelens, of vooral frustratie over het systeem?
  Gelukkig zijn er mooie vooruitzichten aan de horizon!

  Geliked door 1 persoon

  1. We hopen op het beste, op alle fronten. Zoon vier mag niet langer naar school omdat hij nu een plaats heeft in de volwassenenopvang. Hij had voor dit schooljaar al een verlenging gekregen. En zoon vijf gaat hoogstwaarschijnlijk overstappen naar de UCLL. Geen Python daar voorlopig, wel Java. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Verdere studies zijn helaal vaak worstelen door de basis voor je bij het interessante stuk aankomt… Java is de taal die mij heeft leren houden van programmeren, vooral door het grafische programmeren en werken met threats in de vervolgcursus -het moment waarop je beseft hoeveel je al kan en welke zotte programma’s je allemaal zou kunnen maken 🙂
    Al zat de bevlogen prof daar ook wel voor iets tussen (en netbeans of eclipse om te debuggen ipv het crappy programma blueJ dat na mijn tijd lang gebruikt werd).
    Ik hoop met je mee, voor beide zonen!

    Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk stukje over hoe het onmogelijke mogelijk werd… een groot kind aan het bewind. Heerlijk ook te horen over de vakantieplannen en vooral te lezen over jouw grote kinderen die een stuk zelfstandiger en verstandiger zijn dan dat Amerikaans narcistische joch. En vooral heerlijk het slot! Laat ons dat allen zingen op een grijze maandag. Het fleurt de dag!

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat narcisme, heb er een bloedhekel aan, hoe komt het toch dat mensen alleen maar met zichzelf bezig zijn, blind zijn voor alles wat anderen aanbelangt, altijd in de aandacht willen staan? In het geval van de clown van de VS is het nog gevaarlijk ook!
  Ik wacht samen met je op de lente!
  Liefs x

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat is nu nog nooit gebeurd, zeg: een regeringsleider die zijn verkiezingsbeloften waarmaakt. 😉
  Eigenlijk is die mens zo zelfingenomen, zo zielig en zo absurd dat hij weer grappig wordt. Ik geef hem twee jaar. Hoogstens.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik zal mijn dochter die ‘ginder’ woont in maart eens goed vastpakken, want ze heeft het wel erg moeilijk voor het ogenblik… ik raadde haar aan niet teveel hierop in te gaan en rustig af te wachten… hem het voordeel van de twijfel te geven… want negativiteit trekt negativiteit aan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zit de laatste tijd zo vaak hoofdschuddend voor het nieuws dat ik soms overweeg om maar helemaal niet meer te kijken. Maar ja, oogkleppen opzetten helpt ook niet echt natuurlijk… Dus probeer ik dan maar zoveel mogelijk te focussen op het positieve dat hij ook uitlokt, zoals de vrouwenmars e.d.

  En zo’n mooi, overdacht cadeau, die dichtbundel in pocketformaat!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik kijk ook elke dag met stijgende en steigerende verbazing naar het nieuws. Wat gebeurt daar toch in de U.S., het lijkt wel een fantasy-horror film. Anti-utopisch, ja, ik geloof dat ik 1984 nog es moet lezen. De swing van de pendule naar rechts en de verharding van de maatschappij in het algemeen, vind ik meer dan zorgelijk. Het nieuws over burn out is daar ook een uitloper van, het bestaan van burn out op zich, eveneens. Alle reden voor ons allemaal om alert te blijven, én zacht. Groetjes, Carine

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.