bij de reumatologe

on

… nadat ik de film van mijn gezondheid in de voorbije tien jaar in ijltempo heb afgedraaid en zij mijn tender points opzocht en ook vond, speurde naar knobbels op handen en voeten en die, op één na, niet vond …

Kijk, mevrouw. Ik wil hier gerust de naam fibro opkleven als u wil, maar het wringt.

Ik kijk de dame vragend aan.

Als ik uw mentale toestand bekijk, bedoel ik. U heeft alle symptomen, de vermoeidheid, de stijfheid, de spierpijnen, …  Alleen  … als ik aan een fibro-patiënte denk, dan zie ik iemand anders voor mij. Niet u. 

Ze zegt wat ze denkt, deze dokter.

U vindt dat ik mentaal ‘te goed’ ben? probeer ik.

Ja, zegt ze zonder boe of ba, en ze leunt achterover, wachtend op mijn reactie.

Het is stil tussen ons in. Ik weet even niet wat zeggen.

En toch zeg ik OK, Michel-Drets-gewijs. Het maakt mij eigenlijk absoluut niet uit hoe u het noemt, mevrouw, maar ik wil van die ‘vliegende’ pijn af. En ook van die ontstekingen. Dit is niet normaal.

Dat begrijp ik, zegt ze.

Kijk, zegt ze opnieuw. De artrose, die is er. Dat is slijtage en die gaat niet meer weg. Daarnaast is er uw burn-out en de lange aanloop ernaartoe. Moeilijk te zeggen hoeveel schade die stress heeft veroorzaakt. Maar als u goed blijft bewegen en manieren zoekt om te ontspannen, kan ik u helpen met medicatie. U moet de pijn voor zijn want door de pijn belandt u in een vicieuze cirkel. Zo wordt het alleen maar erger.

Neemt u iets? vraagt ze nog. Ze bedoelt medicatie.

Zo weinig mogelijk, zeg ik. Ontstekingswerende middelen als het nodig is en heel af en toe een Dafalgan.

Ze kijkt me verwonderd aan. Heeft er u dan nooit iemand gezegd dat u in uw geval best elke dag pijnstillers zou nemen?

(Nee, dat heeft me nog nooit iemand gezegd. De huisdokter niet, de artsen in Gasthuisberg en Pellenberg ook niet. Ik dacht dat dat niet goed was.)

Er zijn twee opties voor uw probleem, zegt ze. Ofwel schrijf ik u een antidepressivum voor. Dat werkt ook pijnstillend en relaxerend. Maar het heeft ook bijwerkingen. Ofwel een flinke dosis paracetamol.

Maar u zegt zelf dat ik mentaal … , sputter ik tegen.

Klopt. In uw geval zou ik dus voor het tweede kiezen. Ik schrijf u paracetamol voor zonder zout, zegt ze beslist. Voor de bloeddruk. U neemt 2 tot 3 gram per dag, elke dag.

Ik slik. Zoveel? vraag ik. Als ik iets neem, is dat een 500 mg. Kan dat dan geen kwaad, zoveel zo lang? 

Het is paracetamol, hé mevrouw. U mag tot 4 gram gaan. Zoals ik al zei, u moet de pijn voor zijn. Ik geef u ook een attest mee voor het ziekenfonds. Dan krijgt u de medicatie ook terugbetaald. En voor uw duimgewricht en die slapende hand draagt u een brace. Desnoods alleen ’s nachts. Dat helpt. En de kinesitherapie, die mag u gewoon verder zetten. Ik kan u eventueel een attest schrijven voor 18 lange beurten.

Zelden heb ik een dokter gezien die zo zeker is van haar zaak. Ik betaal 62 euro en rij naar de apotheek. Voor een grote doos paracetamol zonder zout en een brace. Nog eens 42 euro lichter rij ik naar huis, benieuwd

37 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Ik vind dit persoonlijk een goed advies. Paracetamol is de meest onschuldige pijnstiller die je kan nemen. Ik hoop echt dat je hier baat bij hebt! Mag ik nog een tip geven? Ook beperken van suiker helpt tegen ontstekingen, dat is wat ik heb ervaren.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik hoop dat het werkt. Maar … suiker is zo lekker! 😃

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Helaas wel… verslavend. Ik heb het toch consequent kunnen vervangen door dagelijks een reep chocolade 85%. Wat niet wil zeggen dat het water me niet uit de mond loopt bij het zien van… en dat ik eens niet zondig (doch héél zelden!). Het ‘neen’ zeggen gaat goed als je de winst voelt voor je lichaam.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    In een volgende fase wil ik dat wel eens proberen…

    Geliked door 1 persoon

 2. enerziek schreef:

  Heerlijk als er eens eentje geen doekjes om windt. Bij mij ook maar één die zei: “mevrouw, u bent te snel terug beginnen werken.” Eén. Een arbeidsgeneesheer.

  In elk geval veel beterschap, ik hoop dat je pijnvrij mag leven nu.

  Geliked door 1 persoon

 3. ms schreef:

  Ik hoop echt dat de dokter het bij het juiste eind heeft. Leven met pijn en ontstekingen is ook niet alles.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   We zullen zien. Als daardoor de spanning op de spieren vermindert, is dat al heel wat .

   Like

 4. Eilish schreef:

  Met pijn leven is niet alles, het beperkt je teveel om goed te leven. Hopelijk heeft deze dokter het juist en kan je er vanaf geraken.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   We zullen zien …

   Like

 5. canxatard schreef:

  Ik hoop ook dat het werkt. Leven met pijn moet heel moeilijk zijn. Ik mag er niet aan denken. Ik ben zo dankbaar dat ik geluk heb met mijn lichaam. Want je kunt nog zo je best doen om gezond te leven, het is ook dikwijls een kwestie van ‘chance’.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja, heel vaak wel, he.

   Like

 6. Zij van schreef:

  Succes met het opbouwen van een pijnstillingsspiegel.

  De combinatie fibro en mentale klachten ken ik nog niet.
  Maar goed, ik kreeg de diagnose in 2002, toen wist men wellicht nog niet beter.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Die reactie van de arts vond ik ook verrassend.

   Like

   1. Zij van schreef:

    Ha ha… Ik weet wel dat ik ooit aan een huisarts om een lage dosering AD vroeg om de spanning van mijn spieren te halen en die zei toen ‘Als je nu wat depressiever onder deze ellende was zoals de meeste van je lotgenoten, zou ik het overwegen. Nu ben je beter gebaat bij paracetamol en soms een ‘kuurtje’ van wat zwaarders (variërend van NSAID’s tot prednison). Tegenwoordig dus altijd NSAID (en maagbeschermers) .

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Interessante informatie. Dankjewel.

    Like

 7. Sjannes schreef:

  Vooral wens ik je minder pijn toe. Ik hoop dat het doktersadvies die uitwerking heeft.

  Geliked door 1 persoon

 8. Zij schreef:

  En ik, die dacht, dat veel medicatie slikken niet goed is :-/
  Maar als je daardoor pijnvrij bent en blijft, dan is het ’t proberen waard.
  Ik wens je het in ieder geval toe, dat je pijnvrij mag zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat dacht ik ook. Ik ga dit eens proberen.

   Geliked door 1 persoon

 9. MyriamC schreef:

  Onze generatie is, denk ik, nog opgegroeid met het idee dat we niet te snel naar medicijnen moeten grijpen. We moesten flink zijn en de pijn verbijten. Nu denkt men daar heel anders over. Niemand hoeft nog pijn te lijden. Pijn vreet energie. Energie die een ziek lichaam/geest zo nodig heeft.
  Ik wens je veel succes met de paracetamol. En als dat niet helpt, is een AD nemen ook geen schande.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dank voor je reactie.

   Like

 10. Ik vind het een vreemd advies. Ik ben geen arts, maar langdurig gebruik van paracetamol kan juist klachten veroorzaken, dat weet ik helaas heel goed. Bovendien wordt de werking het dan steeds minder en heb je dus steeds meer nodig. Pijnstillers zijn nooit (dikgedrukt en schuine letters 😉) onschuldig, zeker niet bij langdurig en frequent gebruik. http://www.artrosezorg.nl/node/24.
  Ik vind wel dat artsen wel erg snel een ‘paracetamol-advies’ geven.
  Je kan het gewoon proberen natuurlijk. Zij is de arts en ik niet 🙂 Altijd pijn is ook niks!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   We zien wel. 😊

   Geliked door 1 persoon

   1. Volg vooral jezelf ❤

    Geliked door 1 persoon

 11. izaindemix schreef:

  Veel succes met deze behandeling, reuma kan raar zijn…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Echte reuma is het niet.

   Like

   1. toebiejoe schreef:

    Ik duim voor minder pijn, whatever it is… pijn is pijn.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Dankjewel.

    Like

 12. Darling Doormat schreef:

  Het is het proberen waard, Anna, wellicht werpt het toch vruchten af.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Inderdaad. 😊

   Geliked door 1 persoon

 13. AnneMarie schreef:

  Dat is een van de redenen waarom ik meer ben gaan bewegen. Spieropbouw helpt de gewrichten te dragen en ontzien. Daarbij komt dat bewegen de gewrichten blijft smeren. Moet je het niet overdrijven zoals ik want dan krijg je weer andere klachten.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik wandel bijna elke dag …

   Geliked door 1 persoon

 14. Le petit requin schreef:

  Ik duim dat ze het bij het rechte eind heeft en je binnenkort (zo goed als) pijnvrij bent!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. De eerste dagen met paracetamol zijn alvast goed verlopen.

   Geliked door 1 persoon

 15. Yves schreef:

  Misschien toch eens op zoek gaan naar de oorsprong, vaak wijzen lichamelijke klachten naar onbewuste, geblokkeerde emoties 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat klopt maar op basis van alle artrose foto’s houdt haar theorie wel steek he.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.