een gezond(er) alternatief

Tot nader order blijf ik erbij. Dat de vertrouwde, grootmoederlijke keuken het best smaakt. Mijn papillen kicken op traditionele chocoladerecepten, vooralsnog niet op de gezondere, 21ste-eeuwse alternatieven. Voor mij dus liefst geen stevia of andere ersatz, maar de echte boter, de volle room en de fijne suiker van Tienen.

Maar ook ten huize Anna wordt een robbertje geknokt tegen kilo’s en cholesterol. Ook hier liggen dezer dagen ‘gezonde’ kookbijbels van Pascale Naessens, Sandra Bekkari en Claudia Van Avermaet bovenop die van Nigella Lawson, Jeroen Meus en Piet Huysentruyt.

Ik lust gelukkig van allemaal wat. Heb dan ook al heel wat uitgeprobeerd met het donkerbruine goud dat chocolade heet. Mousses, cakes en taarten. De moelleux van Jeroen die – echt waar! – altijd lukt, het bessendessert met chocolade van Pascale, de aardbeien in chocolade met kokos van Sandra, de old-fashioned chocolate cake van Nigella – een caloriebom! – … en de smeuïge chocoladecake van Piet.

Die laatste – de cake bedoel ik  😉 – is een hit hier in huis. Hij is lekker. Echt lekker. Smaakvol en niet droog en hij dateert duidelijk van voor Piets magere en door AlproSoja gesponsorde periode. Een rijke cake dus. Waarvan ik graag nog het recept doorgeef, voor we ons op een gezond(er) alternatief storten.

 • Je hebt nodig:

150 g zelfrijzende bloem

140 g suiker

1 zakje vanillesuiker

4 eieren

150 g zwarte chocolade

25 cl volle room (half stijf kloppen met 1 lepel bloemsuiker)

 

 • Hoe doe je het?

Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolf. Meng daarna de eieren één voor één door de bijna afgekoelde chocolade. Spatel de suiker eronder. Meng vervolgens de bloem onder het beslag. Ondertussen heb je de room met de bloemsuiker in een andere kom half stijf geklopt. Voeg de opgeklopte room bij het deeg en meng voorzichtig. Stort het deeg in een ronde bakvorm en bak af op 180°C , tussen 30 en 40 minuten.

Vreselijk lekker met een ganache, een toef slagroom en verse frambozen.

 

20160604_153244

Maar de titel van deze blogpost belooft een gezond(er) alternatief. Met groenten erin! Het recept vond ik de afgelopen week op de Powerloft van Claudia Van Avermaet en voor een beschrijving met mooie foto’s van haar eindresultaat klik je hier gewoon op haar blog. 🙂

Zaterdagnamiddag heb ik de cake uitgeprobeerd. Mét succes, want het presenteerbord was snel leeg. Ik nam ook wat foto’s (zie boven en onder deze post) voor we aan de koffie gingen. Als bewijs. En ook als voorproefje/smaakmaker voor de bakkers en baksters onder jullie. Om deze cake te maken, moet je wel wat exotisch klinkende ingrediënten als kokosbloesemsuiker en gepofte quinoa in huis halen, maar ook dat is tegenwoordig geen probleem meer. Zelfs onze plaatselijke Spar etaleert die dingen. In een apart rek vol gezondheid nog wel.

Conclusie van deze vergelijkende smaaktest?

Persoonlijk vind ik de klassieke chocoladecake à la Piet nog altijd lekkerder. Hij smelt op je tong, is lekker zoet, heeft een volle chocoladesmaak en een zachte textuur. De cake van Claudia is minder uitgesproken qua smaak en vaster. Een tikkeltje droger ook. Waardoor je er vanzelf minder van eet. Maar dat is ook een pluspunt natuurlijk. Net als de idee dat ik met de courgette en de kokosbloesemsuiker gezonder bezig ben. Daardoor alleen al wordt deze verrassende chocoladecake met courgette op slag een stuk lekkerder.

 

 

 

31 gedachtes over “een gezond(er) alternatief

 1. Met chocolade(taart) heb ik niks, die laat ik rustig aan de kant. Maar boter, volle room, Turkse yoghurt 10% v.g. bij mijn ‘gezond’ granola+fruit ontbijt … Als ik in de zuivelafdeling van de supermarkt sta, reikt mijn hand automatisch naar de slechte dingen. En dan denk ik: volgende keer maar gezond. Helaas ben ik dat ‘volgende keer’ alweer vergeten. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Het oogt mooi maar ik bedank. Ik eet praktisch nooit zoet.

  Maar de kookboekenindustrie draait inderdaad op volle toeren.

  En die kilo’s? Ik ga terug beginnen bewegen. Die ergerlijke winterstop ook.

  😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.