“Liefde …

toont zich niet op Valentijn, maar wel the day after” zegt de psychiater met de lange haren. In de Streekkrant mocht hij, ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Huwelijk (12 februari) en Valentijn (14 februari), nog maar eens zijn verhaal doen. Constateren dat het aantal echtscheidingen en relatiebreuken dramatisch hoog is. Uitleggen waarom liefde zo moeilijk is. Zeggen dat er geen truc of tienpuntenplan bestaat om het te doen werken. Herhalen dat het echt wel kan. Dat mensen van elkaar beginnen te houden en dat blijven doen. Een leven lang.

Het brengt me naadloos bij het nieuwste boekje van Geert De Kockere. Graag zien is een zucht van lange adem. De woorden staan er, rood op wit. Een pracht van een titel, vond ik, en ik bestelde er prompt twee van. Twee piepkleine boekjes met korte gedichtjes. Eén om weg te geven en één om te houden. En af en toe eens om te draaien en te doorlezen.

Graag zien … is een kleine bundel variaties op het graag zien. Speels en ernstig, erotisch en platonisch, momentaan of oneindig lang. Het is herkenbaarheid met een twist. Want ook al voel of denk je vaak hetzelfde, je eigen woorden lijken vaak te weinig. Geert slaagt er regelmatig in de mijne op zijn eigen, kleine wijze in te vullen. Vaak groter en grootser dan meer bejubelde liefdesdichters. Vind ik.

Omdat het Valentijn is en we daarom misschien meer dan anders, onder druk van de commercie of niet, stilstaan bij de liefde, laat ik jullie even proeven van het boekje. Van wat ik mooi vond. En vind.

geef mij één reden, zeg ik,

geef mij één reden

waarom ik je graag zou zien

mij, zeg je

of

graag zien moet je degusteren

anders is alles meteen op

en je honger voorbij

en

geen mooier cijfer dan de acht,

die ik kan blijven schrijven,

acht na acht na achten,

sierlijk op je buik,

zonder mijn vinger

één keer op te heffen.

en dan ga je liggen,

samen met mij en al mijn achten,

en fluister je

schrijf maar, schrijf maar verder,

en zie mij maar oneindig graag.

tot

ik rek me nog eens uit

om jou, jij om mij,

wij om graag zien,

zo houden we onszelf

al een poos elastisch bij elkaar

of

liefde is geen bergsport

liefde is hooguit

een heuveltje opklimmen

en dan bovenop

dat heuveltje in het gras

iemand graag zien

zitten

 

Dat het boekje enkele weken voor Valentijn verscheen, is waarschijnlijk geen toeval. Maar dat geeft ook niet. Want eigenlijk is het iets om ook de andere 364 dagen van het jaar graag te zien. Net als hem of haar. 🙂

 

Geert De Kockere, Graag zien is een zucht van lange adem

uitgegeven Pigmalion, 2017

19 gedachtes over ““Liefde …

  1. Hele mooie Valentijnspost! En herkend … de psychiater met de lange haren. Je kon hem echt niet ontwijken zo op de frontpagina van de Streekkrant-met-de-nieuwe-naam (maar welke? – overheengekeken). En Geert De Kockere. Geert De Ko-kere, las mn kleindochtertje (1e leerjaar) op ons voorleesboekje vorig weekend: “Allemaal praatjes”.

    Ik wil je een fijne Valentijn wensen. Fijne lentedag!! 😉 x

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.