van een grabbelton tot een gat in de hemel

Of er nog altijd voldoende bloginspiratie in mijn grabbelton zit, wilde een lurker weten. (Op de blog reageert ze niet, in het echte leven wel. ) Ja, toch wel. Soms iets te veel zelfs, waardoor ik een groeiend aantal concepten in de pipeline moet stoppen. En het is niet zeker dat die er ooit uit zullen komen. Feit is dat er zich van overal vers blogvoer blijft aandienen. En zolang ik kan horen en zien en ruiken en voelen, zolang ik bij mijn volle verstand blijf, mijn vingers nog over het klavier kan bewegen en dit een leuke bezigheid blijf vinden, is de kans groot dat ik het hier nog even uitzit. Tot spijt van wie het benijdt. 🙂

Daarom ook laat ik de hype binnen de vertrouwde blogkring – de 40 dagen Bloggen Challenge – aan mij voorbij gaan. Ik voel ook niet de behoefte om mijn blog te boosten. Bovendien hou ik niet van opgelegde onderwerpen. Of van vragen als ‘wat zit er momenteel allemaal in je handtas?’. Omdat ik daar niets mee kan. Anderen gelukkig wel, want de challenge is een succes. En al spring ik zelf niet op de kar, toch ga ik af en toe lezen en lurken bij hen die wel into the challenge zijn. Supporteren aan de zijlijn en ook een beetje nieuwsgierigen. 😉

De voorbije week zorgden twee van die bloggende collega’s voor een leuke verrassing. Mrs Brubeck door het logje Allemaal moe te noemen en Victoria van The Victoria Tales door mij – en ook een aantal andere bloggers – een virtuele award toe te kennen. De Versatile Blogger Award. De derde ‘trofee’ die ik ooit won.:-)  De eerste dateert van 1985 toen ik het in een afvallingsrace – een kennis- en vaardigheidswedstrijd zonder lopen of gewicht verliezen – haalde van collega’s-leerkrachten en tot Miss Dworp gekroond werd. Een titel die buiten de muren van de Menswetenschappen van dat jaar totaal niets betekende, maar soit. Niet iedereen heeft ‘m. 😉 De tweede was een lerarendiploma dat ik van leerlingen kreeg en dat warm weggeborgen in een lade ligt. En nu dus een blog award voor veelzijdigheid. Een virtueel compliment waar ik heel blij mee ben. 🙂

En wie trofeeën en bedankjes zegt, zegt bloemen. Bloemen voor puike sportprestaties bijvoorbeeld. De eerste ruikers in het nog prille Belgische wielerseizoen. Greg Van Avermaet won er één na een spannende Omloop Het Volk. Der Peter (Sagan) triomfeerde in Kuurne-Brussel-Kuurne en gisteren won Guillaume van Keirsbulck een uitgeregende GP Samyn. Het leken wel mijnwerkers die daar over de streep hobbelden. Ja, ik hou van koers op tv. Ik heb zelfs een wielerkalender waar alles op staat. Zodat we niets missen. Maar dat wordt nu wat minder zeker, want de VRT greep naast de uitzendrechten voor de koersen op Italiaanse bodem. Net nu de renners zaterdag de Strade Bianche rijden, dwars door het mooie Toscane. Een prachtige koers met aankomst op de al even prachtige Piazza del Campo in het hart van Siena.

En van bloemen naar Darwin is deze week maar een hele kleine stap. Zijn evolutietheorie een gigantische voor de wetenschap. Dat hij in zijn tijd niet alles kon verklaren, frustreerde hem mateloos. Hoe bloemen ontstaan zijn bijvoorbeeld. Dat was voor Darwin ‘an abominable mystery’ want door de explosieve pracht en praal waarmee bloemen de aarde zowat 100 miljoen jaar geleden opfleurden, pasten ze niet in een evolutiemodel dat uitging van een geleidelijke natuurlijke selectie. Franse en Britse wetenschappers hebben dankzij de genetica nu een deel van die missing link verklaard. Want de genen die nodig zijn om bloemen te maken, blijken al aanwezig te zijn geweest voor er van echte bloemen sprake was. En dat wijst erop dat de evolutie naar bloemplanten lange tijd achter de schermen verliep via dezelfde principes van geleidelijkheid en selectie en dus niet pats boem zoals Darwin dacht. Mocht hij dat nu horen, de man zou een gat in de hemel springen.

 

 

25 gedachtes over “van een grabbelton tot een gat in de hemel

 1. Leuke post! Hier ook geen gebrek aan inspiratie sinds ik vanonder mijn steen gekropen ben 🙂 Geen grote wielerfanaat (zit eerder op het puntje van mijn stoel bij voetbal) hoewel ik wel altijd hevig mee supporter voor mijn naamgenoot die nu aan zijn laatste seizoen bezig is. En die wetenschapweetjes: love it!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik hou niet van koers, maar wel van jouw blog! Je verdient die award voor 200%, door je veelzijdigheid gaan je stukjes nooit aan me voorbij!
  Liefs van een trouwe fan! X

  Geliked door 1 persoon

 3. Proficiat met de award en bedankt voor de weetjes. Ik doe mee met die challenge, maar waarschijnlijk zonder de voorgestelde onderwerpen. Mijn hoofd zit momenteel vol met andere zaken, mijn blog dus ook. Die challenge dient vooral om (weer) frequenter te schrijven op je blog, of dat is toch hoe ik het opvat. En daar heb jij geen challenge voor nodig 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Ah, ik was niet helemaal mee met die 40-dagen challenge, dat dat ook met opgelegde posts was. Bij mij werkt zulks helaas altijd averechts, dus ik doe er verstandig maar niet aan mee.
  Ik lees overigens nog altijd liever blogs die ongepland zijn, maar die uit het hart en uit het leven komen. Al de rest (beautyblogs, productblogs, die dingen) skip ik. De jouwe skip ik niet, ik kom hier graag lezen. Of je nu alle dagen schrijft, of 1x/week. Ik zie het wel! 🙂

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.