32 ~ het prematuurtje

Toen ik het voor het eerst zo zag, hield ik even mijn hart vast en mijn adem in. En ik dacht: als dat maar goed komt. Net geen anderhalf pak suiker. Niet groter dan twee handen naast elkaar. Slapend in een verwarmde plexiglazen bubbel. Verbonden met slangen en buisjes. Aan machines die piepten. Met een maskertje tegen het licht.

Het zal je maar overkomen. Ouder worden van een couveusekindje. De onzekerheid van de eerste uren, dagen, weken. Haalt hij/zij het of haalt zij/hij het niet? Het naar huis gaan zonder baby. Plannen die moeten wachten. Het bezoek ook. Vertrouwen op zorg en wetenschap en hopen dat het leven gul is.

En het leven was gul. Het kwam helemaal goed. Het kindje groeide niet meteen als kool, maar mondjesmaat. Op een zelfgekozen ritme van kleine flesjes. En ondertussen eet het ook andere pap. Het lacht en huilt en doet zelfs pogingen om achteruit te kruipen, terwijl het je aankijkt met grote, donkere ogen.

Straks mag ik het vasthouden. Enkele uurtjes voor het kindje zorgen. Daar kijk ik al naar uit. Want deze groottante – een belachelijk woord voor iemand van mijn hoogte, ik weet het, maar oudtante klinkt nog belachelijker! – heeft een zwak voor baby’s. Nog altijd. 😉


restfoto 32 : het prematuurtje, juni 2016.

30 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Victoria Hanmer schreef:

  Moet zwaar zijn voor de ouders. Je eigen kind in een glazen couveuse zien liggen… Veel sterkte, maar tegelijk ook proficiat! ✌

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Was vorig jaar al, he. Maar dankjewel.

   Like

 2. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik herken het, Oudste heeft ook zulke bange weken doorgemaakt en zonder baby naar huis moeten gaan.
  Veel sterkte en geniet als groottante!
  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Eilish schreef:

  Ik ben met mijn 1,56m ook al 10x groottante. Een naam die dus ook niet bij mij past. Een van de kleinkinderen van grote zus heeft me tante Mandarijntje genoemd (iets met de klank van mijn voornaam), en ik kan daar helemaal mee leven 🙂
  Succes met het oppassen!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zelfde hoogte! 😊

   Like

  2. annaberg schreef:

   Hele mooie naam voor een groottante!

   Geliked door 1 persoon

 4. Yves schreef:

  Pamper ze maar eens zwaar 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Een glimlach met een traan… Liefs en liefde ❤❤❤

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Het ging al snel de goede kant op, maar niet alle ouders hebben dat geluk he.

   Geliked door 1 persoon

   1. Nee… Veel lief knuffelplezier xx

    Geliked door 1 persoon

 6. karlienvh schreef:

  Bij ons was het allemaal net even minder erg. Mijn dochter is a terme geboren maar was wel te klein, dus mocht ze niet bij mij op de kamer (er werd gezegd “ze ligt in de couveuse” maar wel in een gewoon bedje daar) en de eerste 3 dagen moest ze worden bijgevoed, moest er om de 3 uur suiker geprikt worden, en ze moest ook allerhande extra onderzoeken ondergaan. Ik heb tranen met tuiten gehuild bij het vooruitzicht om alleen naar huis te moeten (en nu zijn ze daar weer, bijna 5 jaar later, het blijft een verschrikkelijk idee), maar uiteindelijk mocht ik van de gyn nog een dagje langer blijven omdat mijn bloeddruk niet in orde was, en heeft de kinderarts na nog een resem extra testen ook over zijn hart gestreken en haar naar huis laten gaan hoewel ze nog geen 2,5 kg woog. Maar kan dus wel meeleven met ouders van een “echt” couveusekindje (en vraag me ook nog wel eens af hoe het nu gaat met Dunya’s “roommates” van de eerste dagen).

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Heftig voor jonge ouders. Gelukkig kwam het ook bij jullie goed.

   Like

 7. matroos schreef:

  Knuffel ze!
  Ik mag ook maar net een autogordel om met mijn lengte,nah kort zijn.Ik zeg altijd het meeste werk is aan de grond en de zwaartekracht is in mijn voordeel.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zo kan je het ook bekijken. ☺

   Like

 8. AnneMarie schreef:

  Mijn hart slaat weer op hol. Kan niet meer goed naar dit soort foto’s kijken. Heb het zelf te vaak meegemaakt. Ben daar behoorlijk door getekend. Denkt nu bij iedere baby die geboren wordt en waar het niet vanzelf mee is gegaan, als dat maar goed komt. Hoop voor de ouders dat ze dit niet meer mee hoeven te maken. Het blijft beangstigend, een couveuse kind.

  Geliked door 1 persoon

 9. Esther Cuyvers schreef:

  Doorbijters worden het, wonderlijke kinderen, ze kennen de essentie van het leven.
  (ik ken er een aantal en heb er in de praktijk ook gecoacht )

  Geliked door 1 persoon

 10. perdebytjie schreef:

  Mens kan amper nie glo dat sulke klein babatjies tog deurtrek en goeie lewens kan ly nie.Ek is bly dit gaan goed met hierdie kleinding!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankie Dina. ☺

   Geliked door 1 persoon

 11. Matroos Beek schreef:

  Ook mijn dochter verbleef een kleine maand in de couveuse. Ze woog net geen 2 kilo en kwam een maand te vroeg. Maar een vechtertje, dat was het zeker. Van 46 cm naar 178 cm. Niet slecht gedaan toch?
  En o ja, baby’s, ik ben er ook nog steeds verzot op… sommige dingen gaan nooit over… Geniet van het kleintje!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Heel goed gedaan! Het kleintje hier heeft koorts …

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Ocharme dat schaapje. Zonde… dat ze snel beter mag worden.

    Geliked door 1 persoon

 12. Flavie schreef:

  Oh, ze zijn zo teder en broos… de couveuse kindjes.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja dat klopt. En snel ziek achteraf.

   Like

 13. Tommy schreef:

  Je zult zeker een grootse tante zijn. Als prematuurtjes erdoor komen, hebben ze karakter gekweekt. En die vechtlust komt zeker ooit van pas. Ik was er 4 weken te vroeg. Toen wist ik niet dat ik 40 jaar later opnieuw het karakter zou nodig hebben om opnieuw te leren ademen: https://waarjewerkelijkademt.wordpress.com/2017/03/08/ventileren/

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Dat opnieuw leren ademen herken ik. Ik had je mooie post daarstraks al gelezen. 😊

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.