goed leven volgens Harvard

Niet lang na de burn-out diagnose leerde ik via TED talks Brené Brown kennen en ik was verkocht. Raakte eraan verknocht. Aan mevrouw Brown en aan TED. De talks zijn een internetfenomeen. Een indrukwekkende collectie ideeënlezingen van diverse pluimage. Met onderwerpen uit de wereld van Technology, Entertainment en Design. Onderhoudend, verstaanbaar, niet te kort en niet te lang en … gebracht door bevlogen sprekers. Heel wat anders dan de vaak amateuristische opnames die via coaching sites en nieuwsbrieven in mijn mailbox belanden.

Het zijn, naast de filmpjes die de zonen soms posten, zowat de enige bewegende beelden die ik op het internet bekijk. En onlangs stootte ik zo op een filmpje van psychiater Robert Waldinger, hoofd van de Harvard Study of Adult Development, waarin hij een tip van een lange sluier oplicht. Die sluier zijn de resultaten van de langstlopende studie naar geluk en welbevinden bij volwassenen.

De studie begon in 1938 toen men aan Harvard het plan opvatte om 724 mannen, qua sociale achtergrond verdeeld in twee verschillende groepen, een leven lang te volgen en te bevragen. 75 jaar dus en dat leverde tienduizenden bladzijden aan onderzoeksmateriaal op. De verwerking ervan gebeurt onder leiding van de heer Waldinger.

De hamvraag was wat mensen, in verschillende stadia van hun leven, vertellen over wat het belangrijkste is in dat leven. Recent Amerikaans onderzoek bij millennials heeft aan het licht gebracht dat 80% van hen geld noemt als hoogste goed en nog eens 50% vindt ook beroemdheid belangrijk. Ik slik en schud een beetje ongelovig het hoofd. En ik niet alleen. De Harvard-studie staat aan mijn kant. 🙂

Want daarin worden geld noch fame, maar goede slash waardevolle slash heelmakende relaties als winnaar gelauwerd. Zij blijken dé garantie voor een gelukkiger en langer leven te zijn.

Drie grote bevindingen – the big three zoals Waldinger ze noemt – springen in het oog:

1 dat sociale verbindingen belangrijk zijn en eenzaamheid nefast is. Dat wie stevige draden gesponnen heeft, naar wie dan ook, zich gelukkiger voelt, fysiek gezonder is en langer leeft.

2 dat niet aantal of vorm primeren, maar wel de kwaliteit van je menselijke relaties. (Versta onder kwaliteit dingen als harmonie, genegenheid, warmte, begrip, … ,  en de afwezigheid van conflict.)

3 dat goede en hechte relaties niet alleen je lichamelijke gezondheid beschermen, maar ook je geheugen. Dat warme banden een buffer zijn tegen ouderdomskwalen als geheugenverlies en dementie. Dat het besef dat je mensen hebt op wie je kan rekenen, mensen die er voor je zijn, belangrijk is voor je mentale gezondheid.

Geen wereldschokkende dingen dus, maar eerder tegeltjeswijsheden, als je wil. Weetjes voor het huishoudbord in je keuken. Of post-its voor in je portefeuille of tussen de foto’s aan je herinneringenmuur. Snippers voor de kostbare-dingen-bewaardoos. Krabbels om af en toe eens te herlezen en levenslang vast te pinnen in je hoofd en in je hart.

Anderzijds … geven die inzichten je misschien ook het recht en de kracht om energievretende en niet-wederkerige relaties in de koelkast te stoppen, te bevriezen of zelfs helemaal op te blazen? Met het oog op je gezondheid en een langer leven? …

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Samaja schreef:

  Ik kan me daar helemaal in vinden!

  Geliked door 1 persoon

 2. natuurlijksofie schreef:

  Ik had verwacht te lezen een goede gezondheid en tijd om leuke dingen te doen voor jezelf en met je familie en vrienden. Maar ik geloof wel dat een goede fysieke gezondheid samenhangt met een goede mentale gezondheid, ik merk dat zelf aan de kilo’s die ik verlies als het wat minder goed gaat. Het belang van goede relaties komt maar zelden op in mijn hoofd, waarschijnlijk omdat ik er nog nooit echt gebrek aan heb gehad maar nu ik erover nadenk maakt het mij inderdaad gelukkig te weten dat ik iets beteken voor iemand.

  Geliked door 1 persoon

 3. djaktief schreef:

  Voor video heb ik geen geduld maar de boeken van Brown heb ik gelezen en herlezen. Ik hou van geschrevdn woorden.

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

  1. djaktief schreef:

   = geschreven

   Geliked door 1 persoon

   1. annaberg schreef:

    ☺geen probleem .

    Like

 4. Le petit requin schreef:

  Deze millenial behoort alleszins niet tot de typische! Beroemdheid en geld, komaan?! Ok, dat geld belangrijk is, kan ik nog begrijpen, maar dan gaat het wat mij betreft wel over “genoeg om rond te komen (en eventueel af en toe iets extra te kunnen doen)” en niet om zoveel mogelijk verdienen…
  Als ik zelf zo’n lijstje zou maken, dan zouden goede relaties daar inderdaad zeker opstaan. Verder in de top drie ook nog de mogelijkheid om zelf je eigen keuzes te maken en een goede gezondheid. Denk dat dat al zeer veel is om content over te mogen zijn 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat is zeker zo. Waldinger verwees naar een Amerikaanse bevraging van millennials maar vertelde er verder niet bij wie of wat.

   Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek schreef:

  Mensen die mij negatief laden, laat ik al een tijdje achterwege… daar kan je niet mee verder. Ik vind mij vooral in dat leven zonder conflicten en de hechte band(en) met die paar mensen die er altijd voor je zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Met familie blijven negatieve ladingen moeilijk …

   Like

   1. Matroos Beek schreef:

    Dat is zo. Familie kies je niet… maar je zit er wel mee. Een lastige kwestie…

    Geliked door 1 persoon

 6. ms schreef:

  Ja. Volmondig ja op je laatste vraag over dat in de koelkast stoppen. Alhoewel ik ze niet in de koelkast stop, meestal is daar geen plaats genoeg.

  😉

  Geliked door 1 persoon

 7. deirdrefisscher schreef:

  Ik vind deze blog zo mooi om te lezen. Inderdaad relaties zijn het belangrijk en liefst zonder conflicten. We zijn allemaal mensen, en gaat het soms wel eens mis, uiteindelijk kom je wel weer op je pootjes terecht. Maar wat het allerbelangrijkst is, is de relatie met jezelf. Hoe graag zie je jezelf? En als je je beste vriendin bent, dan heb je volgens mij het allerhoogste bereikt. Dit is pas een tegelregel. Ik heb nog een wegje te gaan hoor eer ik de top bereik. Maar ik ben er zeker van dat iedereen in staat is de top te bereiken. Groetjes

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Je voegt er nog wat aan toe. 😉

   Like

 8. De Gans (Marije) schreef:

  Ik heb het afgelopen jaar ervaren dat het dát is waar het exact om gaat.
  Kreeg van mijn baas boek van Brown cadeau. Staat nog in verhuisdoos in oude huis dus mis het nu enorm. Topstukje weer 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel Marije. Met dank aan de Harvard studie.

   Geliked door 1 persoon

 9. Esther Cuyvers schreef:

  op ‘de schaal van dighter’ een pracht stukje.

  geluk zit in deze mooie dingen – de kleinste die het groot maken –

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Leuke reactie.

   Geliked door 1 persoon

 10. toebiejoe schreef:

  Volgens Waldinger heb ik alles om gelukkig te zijn. Maar toch blijft het een keuze. Steeds opnieuw. De ene keer lastiger dan de andere keer. De zon speelt voor mij ook een grote rol. De grijs-wit-zwarte tinten van de winter kunnen mij echt omlaag trekken. Een peergroup waar ik mij kan aan spiegelen, die heb ik nog steeds niet gevonden… hechte vriendschap is mij vreemd… toch lange termijn. Maar ik vind dat niet eens zo raar. Waarschijnlijk ben ik gewoon een moeilijk mens. Of misschien te eerlijk. Waarmee ik niets over anderen wil suggereren natuurlijk. Het spectrum is, zoals bij alles tegenwoordig, nogal breed.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ieder zijn deel van dat brede spectrum he.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.