brakke nachten

Af en toe zijn ze er nog, de brakke nachten. Nachten waarin stukjes slaap gevangen zitten tussen waken en woelen, tussen dromen en denken. Nachten waarin de slaap gewoon te klein is. Te weinig om het lijf heeft.

En dat je dan moe bent en dat ook blijft. Je door de dag lijkt te bewegen als een trillend riet. Als een halve zombie. De ene kant van je hoofd wazig en dof, de andere kant gelukkig toch wakker en alert. Alleen wat trager misschien. En dat je het dan altijd koud hebt overdag. Siberisch koud bijna, als in dat mooie gedicht van Bart Moeyaert. Dat er dan meer nodig is dan een stralende zon buiten om je op te warmen. Je geliefde of een warm gedicht bijvoorbeeld of, bij gebrek daaraan, dampende koffie of thee.

Ik zoek een biologische verklaring voor dat rillerige post-brakke-nacht-gevoel. En vind die ook. Want ’s nachts daalt je kerntemperatuur en ’s morgens ben je op je koudst. Tijdens een brakke nacht geef je nog meer warmte af dan normaal, waardoor je sneller gaat rillen en het koud hebt. Niet onmiddellijk. Niet in die warme badkamer bijvoorbeeld, maar nadien in de keuken. Of op weg naar het kippenhok of in de auto als je, in alle vroegte, zonen wegbrengt. En als je het al koud hebt, zakt bovendien je hartslag. Dan trapt je lichaam als het ware op de rem om energie te sparen. En als je hartslag vertraagt, krijgen de bloedvaatjes onder je huid ook minder bloed. Waardoor die huid kouder en klammer aanvoelt. En je meer kou voelt.

Met die wetenschap in de wakkere helft van mijn hoofd, besluit ik de natuur een handje te helpen. Met een cappuccino bijvoorbeeld. Kou kun je ook te lijf gaan met warmte binnenin. Of met zon op je huid, als je geliefde uit werken is.

 

 

18 gedachtes over “brakke nachten

  1. Mijn slaaptrucjes…. een pittenkruikje op mijn plexus solaris leggen, werkt beter dan bij mijn voeten…. een paar blz. lezen met een hoofdlamp op bij voorkeur een makkelijk boek, Russische namen dat wil ook nog wel eens helpen en als ik merk dat ik ontspan gauw het boek wegleggen …. mindfull mijn lijf langs gaan en deel voor deel ontspannen. Ze horen er gewoon bij die nachten helaas hier ook.

    Toitoi, groetjes, Dorothé

    Geliked door 1 persoon

  2. Ook hier af en toe een onverwachte brakke nacht… wel merkelijk verbeterd de laatste maanden. Het gevoel de dag nadien is zo herkenbaar. Volgens mij herkenbaar voor veel vrouwen. Alle hulpmiddelen zijn hier in huis: van Valeriaan, Melatonine tot CBD olie. Melatonine helpt bij mij het best. In Nederland vrij te koop… In België niet, vermoed ik.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.