true colo(u)rs

Ze blijven het maar draaien op de radio. Ook al is het ouder dan ons parelmoeren huwelijk van gisteren. 😉 Van 1986 om precies te zijn. Cyndi Laupers True Colors. Ik heb het altijd een fijn lied gevonden.

Maar ik lees er meer in dan zij bedoelt. Over mens en natuur. Over de mens en zijn natuur. Positief én negatief. Over de kleuren van geliefden. Hoe ze ECHT zijn. Hoe ze echt ZIJN. Soms schitterend helder, soms wat bleek weggetrokken, maar met kleuren die authentiek zijn. Die niet vervagen met het wassen. Ik hou van die kleuren. Van al die tinten en schakeringen rondom mij.

Ik moet er ook aan denken als mensen in een andere zin hun echte kleur laten zien. In negatieve zin bijvoorbeeld. Narcistische persoonlijkheden, manipulators, koelkastmoeders, om er maar een paar te noemen. Kameleon-types, als die term al bestaat. Vaak duidelijk in beeld, op het wereldtoneel, in de media, of heimelijk, in het verborgene. Ik hou niet van kleuren die je opzet als een hoed om anderen te misleiden. Die NIET ECHT zijn. Wel echt LIJKEN, maar andere bedekken of plots ver-kleuren. Afhankelijk van waar en met wie of wat. Ik heb er staaltjes van gezien en vond ze helemaal niet mooi.

En ook toen ik buiten lentefoto’s nam – in kleur! -, flitste het lied door mijn hoofd. True colors. De natuur toont haar echte kleuren. Ze liegt niet. Bedriegt ook niet. (Tenzij het weer tilt slaat en ze wat in de war raakt. 🙂 ) Nee, haar kleuren zijn wat ze zijn. Echt.

And I’ll see your true colors
Shining through
I see your true colors
And that’s why I love you
So don’t be afraid to let them show
Your true colors
True colors are beautiful
Like a rainbow

uit True Colors van Cyndi Lauper

Klik hier om het lied te horen.

27 gedachtes over “true colo(u)rs

  1. Ik heb er een neus voor, voor mensen die niet echt zijn. Door schade en schande wijs geworden. Soms vind ik het raar/onbegrijpelijk van mezelf waarom ik iemand niet kan toelaten in mijn hart. En dan ineens valt iemand door de mand.
    Echt is belangrijk. Ook al ben je niet perfect.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dankje. Is iemand bij wie empathie naar haar kinderen toe onderkoelde of afwezig is. Werd eerst fout gebruikt voor moeders van autistische kinderen omdat men dacht dat die te weinig empathie hadden gekregen van hun moeders.

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.