je lis donc je suis ?

Ik blijf wat hangen in Romaanse sferen. Apparemment. Dat komt door de actualiteit van gisteren natuurlijk. En van de weken voordien. Door het verhaal van Emmanuel Macron. En het verhaal achter het godenkind en zijn geliefde lerares. Ik heb ervan gesmuld. Excusez-moi. Het hield me ei zo na in een Franse ban. Maar hoe mooi ik hun liefdesverhaal ook vind, ik lees er ook iets fanatieks in. Iets te. Te ik-weet-niet-wat-precies. Maar daarover ging ik het niet hebben, dacht ik.

Toevallig belandde ik, terwijl ik eigenlijk op zoek was naar praktische info over Versailles en Giverny, op enkele Franse blogs. Mooie, stijlvolle en jonge dingen. Over B&Bs en boeken onder andere. En daar zag ik ook de quote “je lis donc je suis”. Een variant op een oude bekende. En een heel artikel om te bewijzen dat het geen fake news was.

De quote klopt niet, denk ik. Omdat ik (een mens) ben, kan ik lezen. En omdat ik ik ben en niet jij, lees ik, maar wat ik lees, is niet wat ik ben. Al kan het natuurlijk aardig in de buurt komen als wat je leest de optelsom is van wat je interesseert of bezighoudt, wat je hebt meegemaakt en wat je graag doet. In mijn hoofd ontspon zich daarop een vraag. Zou je met 20 boeken uit je boekenkast kunnen tonen wie of wat je bent? Zonder één woord uitleg of verantwoording? Zonder de onderliggende selectiecriteria te noemen?

Ik nam de proef op de som. Ging ‘en marche’. (Da’s dubbel! 😉 ) Sleepte 20 boeken naar beneden en liet ze op de salontafel poseren voor de foto. Duizenden bladzijden papier. Oud en nieuw. Een stil-leven van hebbe-dingen. Of zijns-dingen. Het is maar hoe je het bekijkt. 🙂

En als ik de stapels even later overloop, trek ik een frons. Ik ben, dus ik twijfel en ik denk: het is een poging. Niets meer dan dat. Het is te. Ik ben niet (helemaal) wat ik lees. En jullie ook niet, of wel soms?

34 gedachtes over “je lis donc je suis ?

 1. ergens op het papier staan er pareltjes, die blijven hangen en de rest gewoon niet…

  hihi ik schrijf net een blog over ‘niet meer lezen’, grappig !
  ik ben ook mijn boekenkast niet, soms zijn de pareltjes een spiegel voor geest, lichaam en ziel…

  Geliked door 2 people

 2. Uit elk boek valt er wel wat te leren over jezelf.
  Maar eerst gewoon ff voelen of je het boek wel wil lezen, of het nu een “must to read-boek is of niet. 😉

  Geliked door 2 people

 3. Spanning, mysterie
  sprookjes, grimmig
  Romantisch
  geen blad voor de mond
  Belezen
  Ach, wat zal ik zeggen…
  Titels te over
  al heb ik
  die dan weer niet
  Het is niet te rijmen
  Dat doen mijn gedichten
  dan dus ook nooit
  Eventueel binnenin

  Geliked door 2 people

 4. Ah…tous ces pages…tous ces mots… Heerlijk, zoveel boeken! Ik kijk de bladzijden met droefenis om als ik lees. Telkens een pagina minder te lezen, het kan mij niet dik genoeg!
  Je lis donc je suis….
  Je suis et je lis. Maar ik ben ook als ik niet lees. Mooi 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Hmm, ik denk dat (veel van) wat ik lees veel zegt over wat mij bezighoudt, maar of het ook echt uitdrukt wie ik ben… Bij sommige boeken bestaat daar geen twijfel over, bij anderen is het misschien eerder een uitdruk van een moment dat mij bijgebleven is eerder dan dat het boek inhoudelijk zelf noodzakelijk iets over mij zegt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Soms koop ik een boek waarvan ik achteraf denk… wat een onzin… waarom heb ik dit gekocht/gelezen?… ik geef het een zesje… Maar daarom zegt dat boek dus niets over mijzelf. Het staat dan wel in mijn boekenkast, maar ik vond er niks aan. Het zal wel aan mij liggen, als ik geld uitgeef aan een boek, dan wil ik het persé ook uitlezen, goed of slecht. Momenteel staat het lezen ook hier op een zeer laag pitje. Ik hoop in juli en augustus op een luie stoel te liggen met een goed boek.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat heb je goed geraden. En het zegt ook over mij dat ik een fertiliteitsarts nodig had om mijn twee op de wereld te krijgen.

    Geliked door 1 persoon

 7. Boeken die ik helemaal uitlees zijn ook boeken waarin ik me helemaal kan vinden. Wat ik niet volledig lees sluit dus minder aan bij hoe ik denk, wat mij interesseert of prikkelt. Het zegt dus veel over iemands persoon, vind ik, de boeken waarnaar iemand grijpt. Vandaar ook m’n terugkerende rubriek op eigen blog ‘Je bent wat je leest’. Was dit als repliek duidelijk ;-)…?

  Geliked door 1 persoon

 8. Fijn gevoel van eer overvalt me als ik de rug van mijn boek tussen die kleppers zie liggen. En wat die quote betreft: je doute donc je suis, was eerder mijn credo, en ik probeer er meer je sens donc je suis van te maken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.