een verlossend liedje

Een frêle jongeman met een hartaandoening in een veel te groot zwart pak. Die op een gigantisch podium een klein maar pakkend liedje van zijn zus zingt. Zo moest hij het muzikale hart van Europa wel veroveren. Al klopte dat de voorbije week ironisch genoeg ook in een land in oorlog.

Salvador Sobral dus. What’s in a name? dacht ik. Salvador. De Verlosser. De Redder. En zo stond hij daar ook. Met een allerliefste hartenkreet, ingetogen en eigenzinnig, verloste hij het hele Songfestival van het lawaai, de glitter en de etnisch-politieke stemmingen van de voorbije jaren. Een sober en sprookjesachtig liefdesliedje over een onbereikbare geliefde. Onbeantwoorde liefde, naar aloude troubadourstraditie. Met wat strijkers, een piano, een engelenstem en een fijne melodie overtuigde hij vriend en vijand, vakjury, bookmakers en publiek. Ons – de echtgenoot, zoon vijf en ikzelf – incluis.

Amor pelos dois. Salvador noemt zijn song een overwinning van het muzikale. En van betekenis. Dat is ze zeker. Maar vanuit de laatste regel en zijn eigen gezondheidstoestand bekeken, een uitermate genereus gebaar ook. O meu coração pode amar pelos dois (My heart can love for both of us) .

Ik hoop dat deze Portugese jongeman nog heel lang die kans krijgt.

Het winnende lied hoor je hier.  (Salvador en zijn zus Luisa samen op het podium, na de overwinning.)

Categorieën:huis-tuin-keuken, losse gedachten, mooie plekkenTags: , , , , , ,

29 Comments

 1. Vergeef me mijn “giftige” commentaar, het heeft niks met jouw blog te maken…
  Ik vind het een grote schijnvoorstelling, waar ongelooflijk slecht gezongen werd, waar puntentelling niks met muziek te maken heeft en waar iemand met een hartaandoening op het gemoed werkt… sorry lieve Anna…
  Sorry…

  Liked by 1 persoon

 2. Wij hebben bewust niet gekeken. Ik ken geen enkel van de liedjes en was ook niet zinnens er naar te luisteren. Uiteindelijk heb ik toch maar even op de link van het winnende lied geklikt en … bijt een stuk van mijn pen.

  😉

  Liked by 1 persoon

 3. Ik heb met een half oog gekeken (ondertussen wat aan het lezen) en ben opgebleven omdat de twee dochters ook weer samen op het nest zijn en we dan ook gedrieën een zetel deelden.
  Ik kon me tussen al het andere dat mijn oren teisterde wel vinden in dit breekbare liedje

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.