een vraag van Wouter D.

Of wij nu zijn wat we vroeger wilden worden?

Met deze diep-zinnige vraag eindigt het stukje van Wouter D. (met de D van Deprez) in onze krant vandaag. De vraag is dubbel. Materieel en existentieel. Een glazen bol en een spiegel ineen. En nog wat meer. Een antwoord op de vraag geeft Wouter niet. Alleen een nauwelijks hoorbaar zuchten.

Het is het zuchten van jonge ouders die het klasboek van hun kleuters hebben mogen inkijken en dat best confronterend vinden. “Een spionagerapport om van te smullen” noemt de gebakkebaarde stand-up comedian het.

De nietsvermoedende kleuters hielden een praatronde over hun toekomst en waren openhartig eerlijk over hun diepste verlangens, zoals kleuters dat kunnen zijn. De juf luisterde aandachtig, registreerde hun dromen en borg ze nadien veilig op in het klasboek.

“Grote verplaatsingen blijven in de toekomst gegarandeerd: de tweede en derde kleuterklas leveren drie piloten en een astronaut. Ook K3 hoeft niet te vrezen: als de huidige bezetting versleten is, levert de beertjesklas drie nieuwe zangeressen. Dieren en kinderen zullen verzorgd worden … Het vuilnis zal opgehaald worden … Het enige moment van verontrusting beleefden we bij Jasper, die later vampier zal worden, maar met drie dokters en twee verpleegsters in de klas …”

Zo lichtvoetig als Wouter de dromen in de kleuterhoofden beschrijft, zo zwaar kan de vraag wegen op de schouders van hun ouders of grootouders. Of op ons, de lezers. Of wij nu misschien zijn wat we vroeger wilden worden?

Hoe leuk zou het zijn als Wouter binnen een jaar of 25 een reality check kon uitvoeren tijdens een nieuwe praatronde met die kleuters van nu! Ze zullen het, op de filosoof na, gegarandeerd hebben over wat ze geworden zijn. Over een studie of beroep, een graad of titel, een rol op de arbeidsmarkt. Niet over wie ze zijn in wat ze zijn. Daarvoor is het dan nog wat vroeg.

En als Wouter de vraag nu eens stelde aan zijn pa? Of aan zijn ma? Aan de tantes en de nonkels in West-Vlaanderen? Als hij die antwoorden nu eens verwerkte in een krantenstukje voor overmorgen? Ik zou het zeker lezen. Graag en met veel plezier.

En misschien jullie ook.  😉

29 gedachtes over “een vraag van Wouter D.

 1. Ik wilde vroeger in de bibliotheek werken. Lees graag maar ik moet er nu niet meer zo aan denken. Ik heb door discalculie moeite met nummers en schema’s. Dus die kastenlogica is niks voor mij. Daarbij ben ik niet geschikt voor dat rustige, stille en kalme wat er van me verwacht wordt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik wilde zoveel… ballerina, operazangeres, striptekenaar, schrijfster, leerkracht, dokter, psycholoog, actrice, hotelletje runnen… ik denk dat ik de meeste heb opgesomd. Dat maakte het mij wel moeilijk om te kiezen. Mijn zus wist duidelijk: ik word verpleegkundige. En dat deed ze. Zij had het zoveel makkelijker.
  Nog steeds zou ik niet weten wat te kiezen. Van alles een beetje… maar dat is wel heel lastig.
  En ja, ‘waarloopjijvoorwarm’ heeft groot gelijk Anna: wacht niet op Wouter D. Dit is echt iets voor jou. Ik kijk er naar uit!

  Geliked door 2 people

  1. Zoveel variatie in je dromen. ☺ Voor zo’n interview stel ik me eigenlijk wel andere ouderen voor dan diegenen die ik ken … Ik wacht hiervoor toch maar op Wouter, denk ik. Wel blij met jullie gesupporter. 😊

   Geliked door 1 persoon

 3. Het zijn nu hele andere tijden, maar toen ik van de lager school kwam, werd er niet
  gevraagd wat ik wilde worden, er moesten centjes verdient worden.
  Ik kreeg een baantje bij de banketbakker als loopjongen, en mocht na een tijd in de bakkerij helpen.
  Ook toen ik volwassen was, en wilde trouwen, nam ik werk aan, waarbij je een woning van de zaak kreeg, anders kon je het trouwen de eerste jaren wel op je buik schrijven, woningen waren er
  niet beschikbaar. Misschien heeft Wouter D hier iets aan?

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb nooit geweten wat ik wou. Toen het tijd werd om te beslissen, besliste iemand anders wel. Zo ging dat.

  Op mijn dertiende wilde ik wel schrijfster worden en dat doe ik toch (halvelings).

  😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.