zeswoordverhaal rond het thema ‘machine’

stipt en toch zijn tijd vooruit

 

Met het bezoek aan Versailles nog vers in ons RAM-geheugen en Marions nieuwe uitdaging even vers ONLINE, POPte deze foto OP mijn oogSCHERM: la Pendule Astronomique.

De astronomische pendule is één van de pronkstukken in het nog astronomischer paleis van Versailles. Een staaltje van vakmanschap en technisch vernuft om u tegen te zeggen. Of Vous. Met een dikke, vette hoofdletter. Want de astronomische klok van ingenieur Passemant en klokkenbouwer Dauthiau die onder Lodewijk XV een VIP-plaats kreeg voor een grote spiegel in één van de privé-salons, is een ingenieus en intrigerend mechanisme uit het midden van de 18de eeuw.

De blinkende rococo is helemaal mijn ding niet, maar het concept van het instrument kon me wel bekoren. Deze antieke ‘machine’ is meer dan 2 meter hoog en is gehuld in een koffer van verguld brons. Helemaal bovenaan draait een kristallen bol die de beweging van de planeten rond de zon Copernicaans en ‘in real time’ weergeeft. De klok eronder is zo ontworpen dat ze tot einde 9999 de juiste tijd en datum kan aangeven. Onze vriendelijke gids deed graag de test en las “16 augustus 2017”. Zelfs het uur klopte. 😉 Verder verklapt de machine ons ook de stand van de maan en het uur van zonsopgang en zonsondergang.

Te midden van alle megalomane pracht en praal en pikante verhalen over het paleis en zijn historische bewoners, zou je vergeten dat er in Versailles tot aan de Franse Revolutie ook een wetenschappelijk labo huisde en dat vooral Lodewijk XV oprecht geïnteresseerd was in sterrenkunde en techniek.


 

Opmerking: je kan de pendule alleen bewonderen als je inschrijft en betaalt voor een ‘visite guidée’. (7 euro per persoon bovenop de ticketprijs) Er zijn rondleidingen in het Frans en het Engels.

bronnen: wikipedia, Franse gids in Versailles, http://www.chateauversailles.fr

 

Categorieën:fotorestjes, leesvoer, losse gedachten, mooie plekkenTags: , , , , , , , , , ,

27 Comments

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.