“maak vandaag zo heerlijk dat gisteren jaloers wordt”

on

Een ‘heerlijke’ spreuk die ik vond op de Facebookpagina van een nieuw ontbijt- en bruncheethuisje in hartje Leuven. T&KO heet het. Ze serveren er “thee, tijd en ook Koffie-kan”. 🙂 En ze, dat zijn een oud-leerlinge en haar mama. Dat creëert een band, natuurlijk. Ik vond de uitnodiging in mijn mailbox en ga er deze week eens langs. Nieuwsgierig en enthousiast, maar ook een beetje sceptisch, want alles bij T&KO is VEGAN.

Vegan is hot en dus misschien ook business. Veganisme zit in de lift, zei men gisteren nog in het nieuws. En vanmorgen stond het ook nog eens in de krant. Met de brood-nodige waarschuwingen van kinderartsen en diëtisten erbij. Zeker naar kleine kinderen en zwangere vrouwen toe. Want wie al het dierlijke uit zijn of haar voeding schrapt, loopt risico op tekorten, groeiachterstand en ondervoeding. Vitamine B12, calcium, ijzer, omega 3 en proteïnen hebben we nodig en die zitten nu éénmaal vooral in vlees, vis en zuivel. Niet evident dus om dat allemaal zonder kennis van zaken op te vangen en te vervangen. Je wil toch niet eindigen zoals die ouders uit Beveren die hun zoontje verloren omdat ze hem met al te eenzijdige, alternatieve voeding uithongerden omdat ze ‘dachten’ dat hij gluten- en lactose-intolerant was? Zoiets vergeef je jezelf toch nooit?

Volgens hun website en fris ogende menukaart bakken de dames van T&KO de heerlijkste dingen … zonder eieren! En zonder slagroom van de koe!? Dat maakt me dubbel sceptisch en reuze benieuwd. Want ook al ben ik helemaal niet van plan uitsluitend vegetarisch of veganistisch te gaan eten – ik geloof in een gezonde mix en veel variatie – , toch vind ik een veganistisch alternatief voor mijn hang naar lekker gebak het overwegen waard. Op voorwaarde dat de smaak goed blijft natuurlijk. Boter verving ik al door AlproSoja en ik merkte nauwelijks verschil. De vreemde bijsmaak van sojamelk en sojaroom daarentegen vind ik maar niks. Maar misschien ben ik wel weg van de havermelk van deze bakdames …

Ik sta dus open. Ik wil graag de proef op de som nemen. Kijken of de spreuk van T&KO ook klopt: of de dag dat ik hun veganistische rabarbertaart proef echt zo heerlijk is, dat mijn traditioneel dierlijk huisrecept van gisteren jaloers wordt. Als dat zo is, verander ik op slag en vervang ik de zwartwitfoto bovenaan door een exemplaar vol kleur. 😉

Ik hou jullie op de hoogte.

 


foto via Facebook

25 reacties Voeg uw reactie toe

 1. That's me schreef:

  Ben benieuwd….ik ben niet zo van die Vegan…..graag alles gewoon puur natuur, dus ook gewoon vlees, boter, kaas en straks weer een eitje… 🙂 🙂 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik ook, hoor, maar als je het niet probeert, weet je het niet, hè.

   Geliked door 1 persoon

   1. That's me schreef:

    Das waar….

    Geliked door 1 persoon

 2. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik vind de spreuk om in te kaderen.
  Qua voeding sluit ik me bij je logje aan, het komt eigenlijk altijd op hetzelfde neer; veelzijdig en variëren en…je gezond verstand gebruiken. Vooral dat laatste wordt jammer genoeg al eens vergeten!
  Veel proefplezier 😀😀

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Een verslagje volgt.

   Geliked door 1 persoon

 3. omabaard schreef:

  Benieuwd naar dat verslagje!
  Ik ben niet pro-vegan, maar wel al 26 jaar vegetariër (en leef nog :-))
  En als ik in Leuven kom- mijn oud-studentenstad- spring ik er gegarandeerd eens binnen, nieuwe lekkerhuisjes boeien me mateloos. En wie weet zit jij daar ook te genieten van de rabarbertaart en volgt daarna de kleurenfoto?!
  De spreuk is het onthouden waard. Beloftevol.

  Geliked door 1 persoon

 4. Villasappho schreef:

  Mooie spreuk vegan is heel hip maar het trekt me niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik ben vooralsnog ook geen fan. ☺

   Like

 5. Anna schreef:

  Ah nou, ik ben benieuwd 😊

  Geliked door 1 persoon

 6. JasMien schreef:

  Wat een prachtige spreuk!!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Vond ‘m ook leuk.

   Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek schreef:

  Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met de toepassing van deze mooie spreuk! Dat ze waar mag worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ben zelf ook benieuwd hoor.

   Geliked door 1 persoon

 8. Nina schreef:

  Wat een heerlijke spreuk.

  Ben benieuwd naar jouw ervaringen met het vegan eten.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Je leest er nog over. 😊

   Like

 9. Eilish schreef:

  Ik speel de zaak door aan mijn vegan oudste die vanaf 7 september in Leuven gaat wonen.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Fijn. Tiensestraat 47. Gaat ze er werken of studeren?

   Like

   1. Eilish schreef:

    Ze gaat een jaar werken voor Frascati Symphonic, daarna zou ze nog een studie willen starten in Brussel.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Dat zal ik eens opzoeken. Ik duim dat het meevalt.

    Like

 10. Anna Helena schreef:

  Na bijna acht maanden hoofdzakelijk vegan te eten, kan ik bevestigen dat het allesbehalve eenzijdig is en dat lekkere desserts nog steeds tot de mogelijkheden behoren 😉 ik kom niet zo veel meer in Leuven, de volgende keer probeer ik langs te gaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik ben benieuwd. Het wordt een hele nieuwe ervaring.

   Like

 11. Zij schreef:

  Hopelijk kan je genieten van de vegantaart.
  Zelf heb ik al heel erg lang de melk vervangen door soyamelk light. Elke morgen neem ik dit bij de havermout. In het begin was het wennen, maar als ik nu zonder zit en gewone melk neem, dan vind ik mijn havermoutontbijt echt niet lekker meer. Gek toch hoe smaak kan veranderen.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja, dat is wel zo. Je went sneller dan je denkt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.