kreukels

kreukel

de kreukel zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak:   [ˈkrøkəl] Verbuigingen:   kreukel|s (meerv.) vouw die er niet hoort Voorbeeld:   `van het zitten kreukels in je jas hebben`in de kreukels  (zwaar beschadigd of in slechte conditie) `Hij ligt helemaal in

gevonden op http://www.woorden.org/woord/kreukel

Marije van De Gans experimenteerde deze zomer met allerlei sociale media om onder andere haar ‘summer quotes’ te delen en vanochtend rinkelde Instagram met deze: “Ook al ben je gekwetst, gekrenkt, gekreukt, gekraakt, gebroken … . Laat de kreukels groeien, zodat je daar zelf op kunt bloeien”.

De quote past helemaal bij Marije en haar opzet om met haar “mind- en lifestyle blog op zoek te gaan naar het mooie in het leven”. Ondanks de lichamelijke en mentale kreukels die ook zij onderweg opliep.

Kreukels dus. Vroeg of laat kreukelen we allemaal. Om dat te leren zien, is de spiegel uitgevonden. 😉 En wie met anderen samenleeft, -woont of -werkt, zit ooit wel eens gekreukeld in de kreukels. Sommigen zitten daar best vaak, anderen maar af en toe. En soms zijn het slechts kreukeltjes, klein en oppervlakkig; soms schrijf je ze met grote K en zijn ze hardnekkig en diep. Die nadien weer glad krijgen, is geen sinecure. Je kunt er zelf heel hard aan gaan te trekken of ze door een ander laten glad strijken.

Ik heb ook zo’n paar kreukels. Belegen en ook wat verse. En ik vind het best moeilijk om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Je ziet ze amper, maar onder de plooien zit zo’n mengelmoes van gevoelens, ervaringen en herinneringen dat je die nooit allemaal tegelijk en op dezelfde manier kan aanpakken: ontgoocheling, boosheid, verdriet, vernedering, uitsluiting, leugens en bedrog, geheimdoenerij, verwaarlozing, roddels, …, te veel om op te noemen. En hoe dieper de kreukel, hoe meer tijd, zorg, geduld en (zelf)liefde nodig is om die weer leefbaar glad te krijgen. De stof hoeft nadien zelfs niet meer perfect te hangen. Gewoon goed. Lagom.


 

foto: detail van een gordijn in Versailles

 

 

38 gedachtes over “kreukels

 1. “Zelfontplooiing…. ik houd juist wel van wat kreukels”. Loesje wist het al.

  Elke mens is een product van het leven, en daar horen nu eenmaal rimpelingen bij.
  Ervaringen met die kreukels vormen je persoon, je zijn (denk ik, ik ben geen filosoof! Ik beschrijf gewoon hoe ik het aanvoel).

  Ontgoocheling, boosheid, verdriet kunnen sterker maken of afbreken. Maar gelijk hoe, je leert altijd iets bij, want dit alles hoort bij mensen in al hun variëteiten.

  Geliked door 2 people

 2. Pfff, lieve Anna, een blog van formaat, zo raak en fijn geschreven.
  Sommige kreukels krijg je (ik toch niet) nooit helemaal glad, ze tekenen mijn verhaal.
  Een blog om in te kaderen! X

  Geliked door 3 people

 3. Je moet van kreukels leren houden. Ik heb een aantal kledingstukken die moeten gekreukeld bijvoorbeeld. Van het weekend ontmoette ik een vrouw met een totaal verkreukeld gezicht, het was een heel aardige. Als alles maar glad verloopt dan is
  het leven steriel. Hoe naar de kreukels soms ook zijn. Liefs,

  Geliked door 2 people

 4. de mooie stammen van bomen hebben diepe kreukels !
  de bomen met gladde stam staan altijd in de schaduw
  wil je in het licht gaan groeien heb je kreukels nodig…
  lieve Annaberg, dankjewel voor deze prachtige blog !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.