een zaterdagochtend met quotes

De ontbijttafel was weer een rommeltje. Dat is ze eigenlijk elke zaterdagochtend wel. Met de left-overs van de werkweek die daar op vrijdagavond gedropt worden. Met twee verse kranten en al hun weekendgezellen ook. En wij, de kruimels van koffiekoeken en krakende broodjes, vuile koppen en borden en een schoon gesopte eierpan daar tussenin.

Nu alles weer min of meer aan de kant is, sta ik even stil bij wat die papierberg ons zoal voor de ogen gooide. Er was het zoveelste stuk over onderwijs met een quote van een oude bekende die me net niet de gordijnen in joeg. Iets met de pot die de ketel verwijt en een on-gelukkig gekozen voorbeeld uit een in mijn ogen al even on-gelukkige schoolpraktijk. En dan heb ik het nog niet over het feit dat een deel van wat er staat gewoon niet juist is … . Ik quoot niet en sla de bladzijde om.

Gelukkig was er daarna Bernard Dewulf die in het onderwijsgepalaver van de voorbije weken onomwonden de kaart van de leraar trok. Van persoonlijkheden die hij nooit vergeet en de vrijheden die ze nodig hadden om hun leerlingen te boeien. De dankbaarheid om wat hij van zijn ‘meesters’ op meer dan één vlak leerde.

Nooit, dus, heb ik een vak gevolgd. Dat is uiteraard een boutade. Maar ik meen ze. Altijd immers heb ik meesters gevolgd. Welk vak ze ook gaven. Ze gaven vooral zichzelf. In hun vak.

En ik las ook een openhartig bosinterview met Eén-kok Jeroen. Nog een oude bekende. Ik ken ‘m al langer dan hij zichzelf kent. Van toen ik hem heen en weer zag rollen in de bolle buik die voor ons stond in de Engelse les. En van later, toen ik als babysit pampers mocht verversen en verhaaltjes voorlas voor het slapen gaan. Het kleine ventje van toen wordt binnenkort 40 en daar horen quotes bij over zijn leven in sneltreinvaart. Zoals deze:

Ik loop voor op schema.

Maar de origineelste quote las ik vanmorgen bij An Olaerts. Die in de ‘modespecial XL’ aan het filosoferen slaat over haar harembroeken.

Een harembroek is een rokje dat nooit opwaait. Windbestendig. Een harembroek is een broek die nergens van opkijkt. Ook windbestendig.

Dat vind ik nu leuk, zie! Zo een fijn stelletje woorden om aan het weekend te beginnen. Het wordt hier een doorde-week-s weekend met een stille verjaardag erin. Die van een blog op peuterbenen. Morgen wordt Annaknijptertussenuit namelijk twee, maar dat is te jong voor een volwassen quote. 😉

 

32 gedachtes over “een zaterdagochtend met quotes

 1. Oh super, jij hebt Jeroen Meus nog pamperkes aangedaan en flesjes gegeven!
  Zelf moet ik me nog door het dikke dagblad heen spartelen, ik ontdek straks de quotes.

  Een peuterverjaardag vraagt om een karamellenverzen :

  “Ik lees ze heel graag, je woorden
  ze brengen me even naar andere oorden
  ik geniet van je poëtische taal
  waar ik heerlijk mooi in verdwaal
  je schrijft meelevend en zo zacht
  ’t is op de volgende blog
  dat ik telkens wacht”

  Geliked door 2 people

 2. Poehé … je hebt je best gedaan hoor! En dat voor een zaterdagochtend, nou ja… middag al intussen ☺ Zelf worstelde ik me door een heleboel paperassen, ja… de dochter wordt binnenkort 21 en daar komt wat bij kijken. Zeg maar veel. Maar daar weet jij waarschijnlijk ook wel alles van.
  Je blog wordt morgen 2, nou chapeau en alvast een virtueel bloemetje 💐 😊 Fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

   1. Dank je! Het meest lastige vind ik dat je niet lekker kan doordoen. Je moet op het ene wachten voor je met het andere verder kan maar we zijn er bijna 😊 denk ik. Hoop ik…

    Geliked door 1 persoon

 3. Van jouw krant word ik blij, dat heb ik er hier niet ingelezen. Over onderwijs is hier alles negatief in het nieuws. Heb ik het dan altijd verkeerd gedaan? Ik hoop toch dat ik kinderen geïnspireerd heb tot iets. Alvast gefeliciteerd met je kleine feestje, alles moet gevierd, toch?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.