57 ~ mijlpalen

Mijlpalen hebben per definitie meerdere kanten. Die van ‘de eerste keer’ en die van ‘voor het eerst niet meer’ bijvoorbeeld. Vandaag is het in dit huis het tweede. Want voor het eerst in 26 jaar gaat er op 1 september niemand van dit gezin de eerste dag weer naar school. De echtgenoot niet, want die is al een halve vakantie weer aan het werk. De drie oudsten niet. Zij werken zich as we speak ergens te lande en in het buitenland uit de naad. Ook zoon vier niet, want die trok in juni al de deur van het BUSO achter zich dicht nadat we een halve plek hadden gevonden in de zorginstelling. En zelfs onze jongste niet, want die heeft nog een halve vakantie voor de hogeschool weer begint.

En toch is het vandaag weer 1 september. De datum als mijlpaal voor duizenden nieuwe gezichten. Voor in-stappertjes, over-stappers, beginnende leerkrachten en nieuwe directies.

Bij zo’n eerste keer horen ook mooie, nieuwe spullen en een hoop verwachtingen. Bovenstaande foto illustreert dat wonder-wel. Hij stond op de Facebookpagina van een school die ik volg. De leerkrachten krijgen er nieuwe ruimte(s) in een geklasseerd gebouw. Onder andere dit prachtige, gerenoveerde salon. Er is hard gewerkt om alles klaar te krijgen voor één september, maar dat is niet helemaal gelukt. De nieuwe meubels bijvoorbeeld hebben de deadline niet gehaald. De broodnodige thermoskannen gelukkig wel. Zo kunnen er straks weer sloten koffie gedronken worden. Tijdens een herlaad-moment mét of zonder cafeïne. Bij een babbel of een adempauze of wie weet, gewoon om wakker te blijven, zodat niemand je ‘in slaap doet’.

Als het daar dit schooljaar niet lukt, zal het niet aan de lerarenkamer gelegen hebben, denk ik dan. Of misschien net wel. 😉


 

 • foto van de Facebookpagina van een secundaire school in Vlaams-Brabant
 • voor de Nederlandse vrienden: iemand in slaap doen is een Vlaamse uitdrukking voor iemand bedriegen of zand in de ogen strooien

21 gedachtes over “57 ~ mijlpalen

 1. In zo’n leraarskamer zou ik graag vertoeven… De leraarskamer mijd ik meestal… wegens te druk en teveel ruis, maar deze spreekt me echt aan. Ik zie er ook in gedachten allemaal rustige mensen aan het werk. Hopelijk wordt het zo’n jaar dit jaar!

  Geliked door 1 persoon

 2. Weet je, ik overdacht het vanmorgen. 1 september ooit zo een mijlpaal begon vanmorgen met het besef van: dit is gewoon een dag zoals alle andere. Voor ons dan toch.

  Wat verandert er op 1 september voor ons? Dat we weer meer rekening moeten houden met de tijd die we nodig zullen hebben om ergens te geraken door het weer drukkere verkeer.

  Het kan verkeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zovele jaren mocht ik die mijlpaal intensief beleven: kleuter-, lagere school, humaniora, dan plots een paar jaar wat later starten (zalige jaren!) , en daarna weer elk jaar trouw op post op 1 september…. En nu dit niet langer moet, mis ik het soms nog….. Ik her-beleef het via (klein)kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb de laatste 1 september als eerste schooldag vandaag wat de kroost betreft. Volgend jaar doen ze ook van lange vakantie. Ik zal dan de eerste zijn om mijn boekentas te nemen in het volwassenenonderwijs.
  Dit jaar valt mijn 1 september op de 4° (Frans) en de 6° (Naailes).

  Geliked door 1 persoon

 5. Voor mij voor de tweede keer geen start van het schooljaar meer. Ik vond de periode van voorbereiding aan het begin van het schooljaar altijd heerlijk, je kon alles ontspannen doen. Maar ik ben blij dat ik alle hectiek van de rest van een schooljaar aan mij voorbij mag laten gaan. Hoewel het me een heerlijke werkplek lijkt, die je daar op de foto hebt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Vlaanderen
  Wat een verschillen met hier
  Thermosflessen voor de koffie
  Hier automaten zodat de koffiejuffroiw
  verdwijnen kan
  Geen voetbad, maar wel dat wolkje melk
  omdat ze leraars gewoonte kent
  Hopelijk is het verhaal
  van leraar of lerares boeiend genoeg
  en steek je er van op
  In plaats vN de ogen te sluiten
  en dat Klaas Vaak het zandmannetje
  langs komt zodat je knikkebolt
  en in slaap sukkelt…

  Like

 7. Als 12-jarige had ik het geluk in een oud klaslokaal les te krijgen. Alles kraakte en piepte als je maar één stoelpoot verschoof. Het lokaal straalde een warme sfeer uit en dat voelde veel beter aan dan de moderne klassen waar ik later in terecht kwam. Je leerkrachten worden echt verwend, in zo’n mooi salon op adem mogen komen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.