de regenboog

on

geluk is iets kleins

om op te knabbelen

terwijl je in de zon zit

(naar Jean Giraudoux uit het boekje Elke dag een beetje geluk.)

Maandagochtend half tien. Zoals elke maandag breng ik zoon vier naar de dagopvang in de zorginstelling niet ver van ons huis. Een plek middenin de velden, op een rustig, Brabants plateau in Dijleland. Vlak voor de afslag naar het zorgdomein staat een grote boerderij. Met een rijpe perenboomgaard en geoogste akkers eromheen.

Zoon vier heeft er niet zo’n zin in. Met een speelgoedje slaag ik er toch in hem uit de auto te lokken en dan huppelt hij gezwind naar binnen. Hij loopt recht naar zijn zithoekje, grabbelt wat in zijn speelton en begint te spelen. Ik vertel de opvoedsters van dienst hoe het weekend is geweest, geef zoon vier een zoen tot straks en vertrek weer naar huis.

Als ik bijna ter hoogte van de boerderij ben, gebeurt er iets. Links van de weg is de lucht blauw en schijnt de zon. De koeien staan er rustig te grazen aan sappig groen gras. Rechts rijdt een kleine tractor de perengaard in. Boven hem dreigt de lucht en terwijl de eerste druppels voorzichtig over mijn autoraam naar beneden glijden, vormt zich boven de perengaard een regenboog. Wazig en omfloerst. Aquarelzacht. Eerst is hij half, met links een nauwelijks zichtbare tweede boog. Ik bekijk het spektakel, zet de auto aan de kant en neem enkele foto’s.

Even later rekt de boog zich verder uit over de velden. Het is tenslotte ochtend voor iedereen. Aan het kapelletje stop ik opnieuw. Daar heb ik nog net de tijd om de hele boog in te blikken en dan is hij weer weg.

Alsof het zo moest zijn, valt er wat later op de dag een infoboekje van de gemeente in de bus. Met een rist initiatieven en workshops voor de komende maanden. Er is voor elk wat wils. Ik twijfel over het bloemschikken maar schrijf me uiteindelijk in voor een initiatie aquarel schilderen. Dat heb ik eigenlijk altijd al willen doen. Al was het maar om zelf een regenboog te kunnen schilderen, even wazig en naturel als die op de foto’s.

 

28 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Frouke Vermeulen schreef:

  Frouke Vermeulen | bore-out coach info@froukevermeulen.be | 0498 29 66 78 http://www.bore-outcoach.be | http://www.visueelvertaler.be

  >

  Geliked door 1 persoon

 2. Samaja schreef:

  Prachtig he, telkens ik een regenboog zie stop ik even met wat ik aan het doen ben, gewoon om te kijken. Ik blijf het zo mooi vinden. Geweldig dat het bij jou de voorbode was van iets leuks 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja, hè. Vanuit onze tuin zie ik ze zelden omdat er heel wat bomen staan maar zo in het open veld …

   Like

 3. Edward McDunn schreef:

  Een regenboog is altijd prachtig om te zien, zou er nu echt een pot met goud aan het eind staan?

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Als de peren goed opbrengen misschien …

   Like

 4. leegschrift schreef:

  Aquarellen, heel mooi ja. Het is weer eens wat anders dan schilderen met woorden.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Een nieuwe uitdrukkingsvorm … 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. leegschrift schreef:

    Ik vind het zelf heel erg mooi.

    Geliked door 1 persoon

 5. omabaard schreef:

  De kleuren van de regenboog, telkens opnieuw fascinerend. Omfloerst en zacht. Voor mij ook altijd een stop waard!
  Je nieuwe plan klinkt super. Jij zal er zeker je poëzie in kunnen vertalen.

  Geliked door 1 persoon

   1. omabaard schreef:

    Je hoofdfoto is trouwens prachtig. Net een grote luchtbel boven de aarde.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Ik vind ‘m heel apart. Een grote luchtbel, inderdaad. Of een halve globe. Of een landschap onder een stolp. Of 😉voor elk oog wat.

    Like

 6. Esther Cuyvers schreef:

  oh aquarellen is zo leuk om te doen ! regenboogkleuren op grof papier, heerlijk om het te zien groeien!
  geniet van de mooie kleuren Annaberg !

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zal ik zeker doen!

   Geliked door 1 persoon

 7. omabaard schreef:

  Somewhere over the rainbow
  skies are blue
  and the dreams that you dare to dream
  really do come true

  (Wizard of Oz)

  Geliked door 2 people

  1. annaberg schreef:

   Mooie klassieker. 😃

   Like

 8. Kathleen schreef:

  Wat een goed idee, die cursus aquarel schilderen! Krijgen we je creaties dan ook hier te zien?

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat is helemaal niet zeker. 🤔

   Like

 9. Matroos Beek schreef:

  Prachtig om zo je week te starten!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Te mooi om er niet even bij stil te staan. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Dat is zeker zo!

    Geliked door 1 persoon

 10. Levensjutter schreef:

  Ik vind het altijd bijzondere fenomenen: regenbogen! Het zijn vaak brengers van ‘iets nieuws’ en in jouw geval komt dat ook wel heel snel: je gaat aquarelleren! Leuk! Ik vind het heerlijk om te doen, om de verf nat-in-nat haar eigen weg op het papier te laten vinden…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Op 5 december zal ik weten of ik het leuk vond of niet. 😊

   Geliked door 1 persoon

 11. Anna schreef:

  Een regenboog … dat maakt mij altijd happy, zo van na regen komt zonneschijn en meer van die citaten maar het zijn wel oppeppertjes 😊 Eergisteren begon mijn dag er met eentje en werd ook de dag ermee afgesloten. Komen op mijn blog maar daarvoor heb ik de pc van thuis nodig en aangezien ik met vakantie ben…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   … moet je van je vakantie genieten!

   Geliked door 1 persoon

 12. Flavie schreef:

  Een regenboog zien is toch speciaal hé!

  Geliked door 1 persoon

 13. Tommy schreef:

  Vorige week reed ik precies door een regenboog en voelde ik me één met de energie van mijn overleden broer. Op zijn prentje staat: if it’s a rainbow you see, try to remember it’s me. Alsof de natuur vertelt dat het ondanks alles mooi en de moeite is. Mooie foto’s. Warmte.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zoiets ja. Mooie tekst op dat gedachtenisprentje. De regenboog is toch een uitgelezen symbool van verbinding?

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.