een haibun tot slot

Elke ochtend opnieuw

stap ik door de tuin met slechts één missie: de kippen voederen en ze uit hun nachtslot haken. Vossen en marters tieren hier welig en na enkele bloederige slachtpartijen onder ons pluimvee hadden we er onze buik van vol. Onherroepelijk. Bij valavond gaat het deurtje daarom dicht tot … ik het de volgende ochtend weer open doe.

En ook al is het pad vertrouwd en loop ik vrijwel blind op automatische piloot, ik kan het lonken niet laten. Eerst rechts, dan links. Soms val ik dan. Soms een euro, dan weer mijn oog. Op het aantal molshopen bijvoorbeeld. (57!) Of het aantal kraaien op het hek (2). Soms tel ik dingen, meestal niet. Dan kijk ik alleen maar. Naar vorm of kleur. Naar vorm in kleur en kleur in vorm. 🙂 Dan bedenk ik dat geen verfmachine ooit kan mengen wat zich hier aanbiedt. In kleurrijke tableautjes op de beukenbomen bijvoorbeeld. Ik had een wandelende en pratende determineertabel – dankjewel, Jaklien – nodig om te weten wat het was. Of waren. Gewoon schildmos, antwoordde ze op mijn vraag. Niet te verwarren met blauwgrijs steenschildmos. Natuurlijk niet. 😉

Gewoon schildmos dus. Honderden microschildjes op een stam. Maar ook luisterende oortjes. En gapende mondjes. En kleuren om te stelen. Ze liggen voor het grijpen. Zomaar, op het pad naar de kippen. Gewoon buiten. Buiten(-)gewoon.

 

mossen korsten en

barsten zomaar open in

 honderden pastels

 

 

 


 

Dag zeven al van de Poëzieweek. Als afsluiter serveer ik een haibun : “een Japanse dichtvorm die proza en poëzie met elkaar vermengt en vaak autobiografisch is. Een haiku vanuit het dagelijkse leven van de auteur is meestal de inspiratiebron.”

Zeven dagen lang postte ik elke dag een gedicht. In vormen waarin ik me graag beweeg. Niet iedereen vond dat fijn en niet alles haalde de/het blog. Want schrijven is w-ik-ken, openleggen en weer toedekken, wissen en opnieuw beginnen. Tot het bijna goed zit. Want

If I waited for perfection I would never write a word.

Margaret Atwood

Ondertussen staat er weer wat proza klaar. Maar eerst een dagje rust. 🙂

30 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ik vind en vond het mooi.

  Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek schreef:

  Jammer dat de week om is, erg genoten van jouw juweeltjes hier. 😃

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat is fijn om te horen. Ik heb me alleszins geamuseerd. 😊

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Mooi is dat 😀

    Geliked door 1 persoon

 3. Le petit requin schreef:

  “Niet iedereen vond dat fijn”. Echt? Ik vond het net heel fijn om 7 dagen op rij poëzie te zien verschijnen en keek nog meer dan anders bewonderend naar hoe je met al die verschillende vormen “speelt”. Niet dat ik de rest niet ook graag lees, maar van mij zou je gerust nog langer mogen verder doen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Het is een besluit dat ik trek uit de statistieken. Als ik poëzie post, lijken die te kelderen en blijven alleen de die-hards over. En dat zijn niet toevallig ook de trouwste blogvrienden. 😊

   Geliked door 1 persoon

 4. AnneMarie schreef:

  Heel jammer dat de week van de poëzie voorbij is. Zoals ik al eerder reageerde keek ik steeds naar jouw blog van de volgende dag uit. Heel even dacht ik een dag mee te willen doen maar ik heb me er maar niet aan gewaagd.
  Genieten van jouw creaties was voldoende.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Wat lief, AnneMarie. 🙂

   Like

 5. omabaard schreef:

  Ik leer hier altijd wat bij 🙂 ! Heerlijk! Zowel op biologisch als op litterair vlak.

  Je schrijft mooi, heel mooi!
  Ik lees je graag, heel graag!

  Geliked door 1 persoon

 6. ms schreef:

  Een goed gevulde week.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Inderdaad. Even op adem komen nu … met een wandeling in de regen.

   Like

 7. Mrs. Brubeck schreef:

  Als het je maar niet weerhoudt om het te blijven doen, jij maakt taal mooi en ik geniet ervan!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Nee hoor. Ik schrijf hier gewoon wat ik wil schrijven. En als anderen dat dan nog leuk of mooi vinden, is dat graag meegenomen. 😊

   Like

   1. Mrs. Brubeck schreef:

    that’s the spirit!

    Geliked door 1 persoon

 8. Wat is de natuur toch mooi en jouw gedichten niet minder!!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Nu weet ik dus wat die mooie dingen op de beuk zijn 😉

   Geliked door 1 persoon

 9. Stefanie's Wereld schreef:

  Wat mooi. De foto’s. Het gedichtje. En ook de quote 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Die quote las ik op Instagram denk ik. 😊

   Geliked door 1 persoon

 10. perdebytjie schreef:

  Dis baie mooi Anna…die mosse en jou gedig daarby!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Pastelkleurige korstmossen hebben we hier. Dankie, Dina.

   Geliked door 1 persoon

 11. Esther Cuyvers schreef:

  oh hier wil ik graag mijn buik van vol eten! mooi mooi mooi, wel vruchtbare grond, de mol maakt nogal wat buzz bij jullie…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Meer dan 1 denk ik.

   Geliked door 1 persoon

   1. Esther Cuyvers schreef:

    yes yes yes !

    Geliked door 1 persoon

 12. fluwijn schreef:

  Schoonheid ligt soms voor het grijpen, zoals hier… op deze blog.
  Ik hoed mij voortaan om gewoon schildmos te verwarren met blauwgrijs steenschildmos. Zal ik nooit meer doen !

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik had er nog nooit van gehoord. 😉

   Like

 13. Eilish schreef:

  Bij mij ontspruiten nooit zoveel mooie woorden op weg naar de kippen. Zou dat aan de kippen liggen? 🤔

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😄 Er zijn heel veel soorten kippen …

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.