“Steeds blijf ik u beminnen”

Het is de titel van een bijzonder boekje van Mark Traa, vorig jaar uitgegeven bij Meulenhoff. Een verzameling ‘Liefdesoproepen uit vervlogen tijden‘: contactadvertenties, zoekertjes en oproepen uit de oude doos. Verzameld uit krantenarchieven van de periode 1840-1940.

De ‘oproepen’ verschijnen ook op een Instagram-account die ik graag volg. Niet alleen omwille van het historische karakter, de plechtige toon en de ‘oude’ spelling, maar vooral omwille van het mysterie in de verhalen erachter.

Niets zo leuk als verbeelding loslaten op vergeelde woorden. Je proberen voor te stellen wie die mensen waren en hoe ze eruit zagen. Wat ze deden voor de kost en hoe ze dachten. Waar ze woonden en wandelden. Wat ze droegen, aten en lazen. Hoe ze met mekaar omgingen. Stijfjes of heel hartelijk? En hoe het verder liep. Of hun (op/uit)roep beantwoord werd. Of ze ooit in elkaars ogen hebben gekeken en hoe dat dan voelde. Of er een happy end kwam of niet. …

Zalig ook de schroom die uit de woorden spreekt. Het respect en de bewondering voor de afwezige ander. De verwachting in afwachting van … . En het eindeloze geduld soms bij een verlangen dat ook toen ‘onuitstaanbaar’ kon zijn … .

In tijden van Temptation-terreur, van -teasers en van -zoekers, zijn de ‘romantische oproepen van geliefden, minnaars en zoekenden’ in Liefdevantoen een stille, niet-opdringerige verademing. Een suggestie voor Valentijn misschien?

Voor wie wil, hier te volgen op Instagram.


Alle afbeeldingen van die Instagram-account.

42 gedachtes over ““Steeds blijf ik u beminnen”

  1. Wat een superleuke Instagrampagina. Bedankt dat je erover blogt, ik volg ‘m nu ook. Het zou zeker iets zijn voor Valentijn, dit is 1000x leuker dan dat Temptation-gedoe.

    Geliked door 1 persoon

  2. Valentijn zoals het vroeger was. Werkelijk heel mooi. Bij ons in het museum bezitten ze enkele handgeschreven dagboekjes uit de jaren ’20. Als je erin leest kom je terecht in een andere wereld.

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat leuk, en schattig! Doet me een beetje denken aan de berichtjes in de Metro, daar was zo een rubriekje waar lezers berichtjes konden insturen en daar heeft ooit eens een hele conversatie plaatsgevonden, als trouwe lezer was dat enorm leuk om te volgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.