minder is het (m/c)odewoord

Waar van alles genoeg, meer of te veel is, zou minderen makkelijk moeten kunnen. Zou je denken toch. Nochtans vinden we schrappen in het meer moeilijk. Om ons daarbij te helpen bracht FLOWHet grote boek van minder’ uit. Een magazine ‘voor een simpeler leven’ met ’12 manieren om je leven eenvoudiger te maken’.

Minder als levensdoel dus. Op diverse fronten. Tot op verschillende hoogtes. Of dieptes. Koken met minder ingrediënten bijvoorbeeld. Wonen met minder spullen. Je weg gaan met minder kennis en/of minder ratio. Leven met minder controle. Minder werken, minder bezitten, minder (zwart) geld hebben, minder prikkels, minder stress, minder actie, minder (beeld)schermen, minder lawaai, minder woorden …

Dat laatste stukje vond ik eigenlijk het interessantst. Een verademing tussen 170 (!) bladzijden – het grote boek van minder? 😉 – woordgeweld. Een kennismaking ook met de geïllustreerde ‘mini-tekstjes’ van Siel Verhanneman, een jonge Kortrijkse die begon op Instagram en ondertussen al twee tekstjesbundels bij mekaar schreef.

Ze verstaat de kunst met weinig en vooral met eenvoudige woorden een inzicht, situatie of zelfs verhaal tot leven te brengen. Zoals hier bijvoorbeeld …

want met gesloten ogen kan je zien wie je wilt

je bent een stuk van mij geworden en als ik iets denk, is het net alsof ik het jou gewoon verteld heb

Of hier …
20180208_154204

Geweldig, niet? Wanneer mijn hoofd dreigt te overstromen – Jouw woorden mijn zandzakjes. 10 woorden slechts. Meer moet dat soms niet zijn! 😉


Foto van vrienden op Facebook: een Meer in Kroatië.


 

 

27 gedachtes over “minder is het (m/c)odewoord

 1. het is heerlijk om te ontspullen, binnenkort begin ik weer aan de grote opruim! een grote boekenverkoop gaat het worden.
  ik doe het nu sinds twee jaar, bij alles wat voor mij ‘prullen’ zijn denk ik na en stel ik de vraag – heb ik ze wel nodig?- dikwijls is het nee hoor…

  Geliked door 1 persoon

 2. We zijn er nu een tweetal jaar mee bezig met (in de zomer) rommelmarkten te doen. Maar jammer genoeg kunnen we niet verder dan in de omstreken want onze auto is te klein, we zouden nu precies méér auto nodig hebben. En dat was de bedoeling ook niet.

  😉

  Geliked door 1 persoon

   1. De eerste keer waren we echt wel verbaasd dat het inderdaad wat opbracht.

    We hebben één keer een een beetje ontgoochelend resultaat gehad.

    Geliked door 1 persoon

 3. We vergeten wel eens dat grensverleggend niet altijd meer hoeft te betekenen. Zo heb ik grensverleggend een aantal sportieve ambities bijgeschaafd of zelfs losgelaten. Mijn lichaam is me daar dankbaar voor.

  Geliked door 1 persoon

 4. Less is more, is een leuze om hoog in het vaandel te dragen. Die korte tekstjes zijn schitterend. Het is een kunst om met enkele rake woorden of zinnetjes zoveel te vertellen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben ook grote fan van minder.
  Ik heb het liefst zo eenvoudig mogelijk, zo veel mogelijk één met de natuur.
  Luxe is echt niet aan mij besteed.

  “Je weg gaan met minder kennis en/of ratio” : daar zou ik het wel moeilijk mee hebben, ik wil gans mijn verdere leven kennis blijven opdoen en veel nadenken 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.