het kookfront

Dagelijks wordt er hier in huis strijd geleverd. Met messen, potten en ingrediënten. Als ik kook, is mijn keuken een slagveld. Na meer dan 30 jaar heb ik op dat vlak niets bijgeleerd. Ik sta nochtans open voor nieuwe wapens en strategieën en daarom heb ik de voorbije weken eens ‘anders’ gekookt. ‘Gezonder’ als ik de koks en/of gezondheidsgoeroes mag geloven. ‘Groener’ ook (of linkser, als je het politiek bekijkt 😉 ).

Omdat er hier nogal wat euro’s door de mond gaan en ik mijn aangedikte kilo’s beu ben, besloot ik iets te proberen. Ik zou op zondagavond een weekmenu opstellen, dat intikken en uitprinten en aan de hand daarvan een boodschappenlijst opstellen. Eéntje om me aan te houden. 😉

Drie weken lang heb ik het volgehouden. De mosterd haalde ik bij Sandra Bekkari en Jamie Oliver, Claudia Van Avermaet en Pascale Naessens, bij Libelle of in de Weekendkrant en bij Mme Zsazsa voor het vegetarische luik. We maakten kennis met exoten als Riboletta, Biryani, paksoi en chili sin carne, raspten gember en veel look, hakten komijn- en andere zaadjes in de pan, bakten het bruin met kokosbloesemsuiker en draaiden zelf weer (kruiden)mayonaise en zoetzure saus. Tussendoor snackten we met noten, peren en yoghurt en we dronken overwegend water en soms zelfs een kopje thee.

Misschien zijn jullie nu razend benieuwd naar de resultaten van het experiment. Dan heb ik goed nieuws want hier zijn acht lessen die ik graag met jullie deel:

 • één: de houdbaarheid van deze manier van koken en eten ten huize Anna is beperkt, m.a.w. het is goed voor even.

 • twee: hoed je als er ‘superlekker’ voor een recept staat. Het smaakt meestal minder euforisch dan je had gehoopt.

 • drie: al die zogenaamde ‘superfoods’ en hippe groenten zijn niet goedkoop. Mijn toch al ruime voedingsbudget werd nog overschreden.

 • vier: de kast met droge kruiden barst nu nog meer uit haar voegen. De voorraad kikkererwten en witte bonen is nog altijd niet op. 

 • vijf: het ene gerecht vult al minder dan het andere. 

 • zes: het gewicht tussen mijn tenen bleef desondanks onveranderd.

 • zeven: na drie weken kan ik nu, ondanks de variatie in kleur en vorm, even geen tomaten meer zien.

 • acht: onze traditionele dagelijkse kost is eigenlijk nog zo slecht niet. 🙂

We draaien de keukenwekker dus weer terug. De slinger gaat weer om en we keren terug. Naar onze vertrouwde rode kool met Luikse pens en gewone aardappelen, naar pasta met scampi in roomsaus of echte vidékes, naar kabeljauwhaasjes met gewone puree, naar verse kervelsoep met echte broodkorstjes en tomatensoep met ballekes, kip curry met gewone rijst en provençaals gehaktbrood met frietjes uit de frietketel. Koriander wordt weer peterselie, kokosolie weer (plantaardige) boter en rijstmelk weer van de koe. 😉

Echt, deze week gaat dat hier zo hard smaken … 😉


 

 

68 gedachtes over “het kookfront

 1. Ik maak ook een weekmenu op zondag. Dat om de eenvoudige reden om maar één keer naar de supermarkt te moeten. Ik probeer in de week: één x veggie, één x aardappelen, één x gerecht met rijst/risotto, één keer cousous/bulgur/tarwe en één keer ovenschotel (voor de vrijdag). In het weekend freewheelt mijn man dan in de keuken. Waar ik het volledig eens mee ben: die tomaten zeg! Alsook die exoten… Ik put minder en minder inspiratie uit de boeken van de Leading Ladies uit de Vlaamse keuken omdat ik vind dat jaarsrond avocado, mango, tomaten, enz… eten niet kunnen vind. Niet voor de ecologische voetafdruk en niet voor de portemonnee. Leuk artikel!

  Geliked door 2 people

 2. Ik geloof je zo hard! Al die nieuwerwetse dingen … ik heb het ook geprobeerd hoor, zonder resultaat ‘tussen de tenen’. Wij Belgen zijn toch veel te veel bourgondiër om te gaan leven zoals die panlatten (excusez le mot) die van zichzelf denken dat ze de wijsheid in pacht hebben.
  Ik wens jullie smakelijk eten voor de komende week/maand/jaar/…

  Geliked door 2 people

 3. Je opmerking bij Myriam is de beste denk ik…afwisseling, daar draait gezond eten om! Al die hypes hebben op zich nog nooit stand gehouden, maar hier en daar een idee meepikken kan geen kwaad!
  Wijs besluit (wij eten vanavond ook home-made videetje, mét frietjes 😁).

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik maak elk weekend een weekmenu. Daarbij hou ik rekening met afwisseling tussen vlees-vis-veggie en ik probeer er ook iedere week iets ‘nieuw’ in te zetten, om eens uit te testen.
  Ik testte mee recepten voor #honger van Mme Zsazsa en dat boek gebruik ik echt regelmatig: veggierecepten zonder al te speciaal te willen doen, met seizoensgroenten. En verder inderdaad: gezond verstand gebruiken.
  Laat het smaken!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik doe van alles met mate en afwisseling. We eten minstens twee keer per week veggie sinds ik eigenhandig een vis gedood heb en ik me bewust werd van het feit dat ik bewuster daarmee moest omgaan 😉 maar ik ben vooral nogal fan van grootmoeders keuken uit verschillende werelddelen, wat je ook merkt aan mijn weekmenu’s, dus een videeke staat hier net zo goed naast een tajine als naast een pasta, maar wel altijd met gewoon eerlijke (seizoens)producten, geen light variaties (iets half vol komt bij ons niet binnen), geen superfoods en zeker geen dingen die ik niet gewoon in de gewone supermarkt kan vinden. Ik probeer veel uit maar als een recept al een pagina aan ingrediënten nodig heeft, pas ik sowieso want dan wordt er naar mijn gevoel al te veel verdoezeld, dus gewoon goeie producten op een eerlijke manier bereiden is het belangrijkste volgens mij! Oh en amai wat een lange comment, maar eten & koken he 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik probeer het zelfs niet. Maar na het koken is de keuken geen slagveld. Een weekmenu maakte ik vroeger wel, nu maken we wel nog een meerdaags menu, gewoon omdat we meerdere keren per week om verse groenten gaan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik bereid meestal de gewone dingen, maar ik geef er een eigen draai aan. Boter vervang ik door olijfolie, suiker laat ik eruit, aardappelen vervang ik door zoete aardappelen, spaghetti door slierten courgette, enz… dit omdat ik koolhydraatarm eet. Op deze manier bevalt het me zeer. Maar, mijn experiment met voeding in strijd tegen mijn hoog cholesterolgehalte heeft dan toch gefaald. Vanaf nu weer en voorgoed aan de cholesterolpil. Het is niet anders. Mijn voeding heeft hier geen invloed op. Het is gewoon erfelijk.
  Geniet van de lekkere dagelijkse kost!

  Geliked door 1 persoon

 8. 😊 Leuke post!
  Tot een jaar geleden gruwelde ik bij de gedachte aan een weekmenu, en kijk nu, ik zou zonder niet meer kunnen. Ik vind het vooral handig dat je maar 1x per week moet nadenken over wat je gaat eten.
  Ik haal mijn inspiratie uit kookboeken, op internet en uit mijn geheugen/ervaring. Ik vind het gewoon leuk om te experimenteren en veel af te wisselen. Maar niets tegen gewone kost hoor, dat is ook enorm lekker 😋

  Geliked door 1 persoon

 9. Koken vind ik helegaar niet tof, er zijn hier 2 diëten van toepassing al jaren maar ik doe ze uit de losse pols,het gaat nog steeds goed.Eet wel alle dagen zoveel mogelijk verse kost en vaak seizoen gebonden.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ek is ’n baie slegte lui kok. Gewoonlik sny ek verskillende soorte vrugte op en pak dit saam met avokadopeer snye op elke bord. Daarby saam daagliks een porsie gemengde groente en dan ’n stukkie hoender, vis of vleis. Baie eenvoudig…dis die menu van ’n lui kok,maar heel gesond😉😂😂

    Geliked door 1 persoon

 10. Die quinoa is wel een ingrediënt om af en toe te gebruiken (al heeft de man hier een hekel aan “bollekes”, rijst gaat nog net maar niet te vaak). Heb op locatie een fantastisch wokje gegeten met veel groenten en quinoa. Het vult zonder zwaar aan te voelen, en je kunt er heel lang op voort zonder honger/snackgoesting te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 11. 🤓wij eten hier ook te graag. Ik kijk naar Bekkari op tv maar vindt haar meer handen wassen, lepels aftikken en roeren dan nodig. En de porties! Mijn ventje eet die alleen op. Mijn dochter heeft anorexia en ziet er uit als Bekkari. En ik vind ze allebei er steeds magerder uitzien!

  Geliked door 1 persoon

 12. Hahaha, heerlijk! ’t Is waar dat al die hippe kookmethodes veel werk vragen. Geef mij ook maar 90% van de tijd gerechten die ik ken en die snel klaar zijn én lekker, zonder dat één of andere tv-kok me daarop moet wijzen. Maar 1 of als ik veel tijd heb 2 keer per week pak ik er al eens een kookboek bij en sla ik aan het experimenteren. Dat vind ik wel eens leuk. Afwisseling in de keuken. Maar zeg die chili sin carne van Mme Zsazsa is toch één van de lekkerste dingen die ik dit jaar al klaarmaakte hoor! Het water loopt me in de mond nu ik er aan terugdenk….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.