het kookfront

Dagelijks wordt er hier in huis strijd geleverd. Met messen, potten en ingrediënten. Als ik kook, is mijn keuken een slagveld. Na meer dan 30 jaar heb ik op dat vlak niets bijgeleerd. Ik sta nochtans open voor nieuwe wapens en strategieën en daarom heb ik de voorbije weken eens ‘anders’ gekookt. ‘Gezonder’ als ik de koks en/of gezondheidsgoeroes mag geloven. ‘Groener’ ook (of linkser, als je het politiek bekijkt 😉 ).

Omdat er hier nogal wat euro’s door de mond gaan en ik mijn aangedikte kilo’s beu ben, besloot ik iets te proberen. Ik zou op zondagavond een weekmenu opstellen, dat intikken en uitprinten en aan de hand daarvan een boodschappenlijst opstellen. Eéntje om me aan te houden. 😉

Drie weken lang heb ik het volgehouden. De mosterd haalde ik bij Sandra Bekkari en Jamie Oliver, Claudia Van Avermaet en Pascale Naessens, bij Libelle of in de Weekendkrant en bij Mme Zsazsa voor het vegetarische luik. We maakten kennis met exoten als Riboletta, Biryani, paksoi en chili sin carne, raspten gember en veel look, hakten komijn- en andere zaadjes in de pan, bakten het bruin met kokosbloesemsuiker en draaiden zelf weer (kruiden)mayonaise en zoetzure saus. Tussendoor snackten we met noten, peren en yoghurt en we dronken overwegend water en soms zelfs een kopje thee.

Misschien zijn jullie nu razend benieuwd naar de resultaten van het experiment. Dan heb ik goed nieuws want hier zijn acht lessen die ik graag met jullie deel:

 • één: de houdbaarheid van deze manier van koken en eten ten huize Anna is beperkt, m.a.w. het is goed voor even.

 • twee: hoed je als er ‘superlekker’ voor een recept staat. Het smaakt meestal minder euforisch dan je had gehoopt.

 • drie: al die zogenaamde ‘superfoods’ en hippe groenten zijn niet goedkoop. Mijn toch al ruime voedingsbudget werd nog overschreden.

 • vier: de kast met droge kruiden barst nu nog meer uit haar voegen. De voorraad kikkererwten en witte bonen is nog altijd niet op. 

 • vijf: het ene gerecht vult al minder dan het andere. 

 • zes: het gewicht tussen mijn tenen bleef desondanks onveranderd.

 • zeven: na drie weken kan ik nu, ondanks de variatie in kleur en vorm, even geen tomaten meer zien.

 • acht: onze traditionele dagelijkse kost is eigenlijk nog zo slecht niet. 🙂

We draaien de keukenwekker dus weer terug. De slinger gaat weer om en we keren terug. Naar onze vertrouwde rode kool met Luikse pens en gewone aardappelen, naar pasta met scampi in roomsaus of echte vidékes, naar kabeljauwhaasjes met gewone puree, naar verse kervelsoep met echte broodkorstjes en tomatensoep met ballekes, kip curry met gewone rijst en provençaals gehaktbrood met frietjes uit de frietketel. Koriander wordt weer peterselie, kokosolie weer (plantaardige) boter en rijstmelk weer van de koe. 😉

Echt, deze week gaat dat hier zo hard smaken … 😉


 

 

68 reacties Voeg uw reactie toe

 1. thegreenpetrolhead schreef:

  Ik maak ook een weekmenu op zondag. Dat om de eenvoudige reden om maar één keer naar de supermarkt te moeten. Ik probeer in de week: één x veggie, één x aardappelen, één x gerecht met rijst/risotto, één keer cousous/bulgur/tarwe en één keer ovenschotel (voor de vrijdag). In het weekend freewheelt mijn man dan in de keuken. Waar ik het volledig eens mee ben: die tomaten zeg! Alsook die exoten… Ik put minder en minder inspiratie uit de boeken van de Leading Ladies uit de Vlaamse keuken omdat ik vind dat jaarsrond avocado, mango, tomaten, enz… eten niet kunnen vind. Niet voor de ecologische voetafdruk en niet voor de portemonnee. Leuk artikel!

  Liked by 2 people

  1. annaberg schreef:

   Dank voor je aanvulling. Met gezond verstand en ecologisch bewustzijn komen we zelf al een heel eind, hè.

   Like

 2. Leo schreef:

  Het is eigenlijk een wijs besluit dat je hebt genomen…..gewoon……das het beste…☕

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😃 Bemoedigende woorden.

   Like

   1. Leo schreef:

    👍…..🙋

    Liked by 1 persoon

 3. MyriamC schreef:

  Ik geloof je zo hard! Al die nieuwerwetse dingen … ik heb het ook geprobeerd hoor, zonder resultaat ‘tussen de tenen’. Wij Belgen zijn toch veel te veel bourgondiër om te gaan leven zoals die panlatten (excusez le mot) die van zichzelf denken dat ze de wijsheid in pacht hebben.
  Ik wens jullie smakelijk eten voor de komende week/maand/jaar/…

  Liked by 2 people

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Ik blijf tussendoor wel andere dingen proberen. 😉

   Like

 4. Mrs. Brubeck schreef:

  Je opmerking bij Myriam is de beste denk ik…afwisseling, daar draait gezond eten om! Al die hypes hebben op zich nog nooit stand gehouden, maar hier en daar een idee meepikken kan geen kwaad!
  Wijs besluit (wij eten vanavond ook home-made videetje, mét frietjes 😁).

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Oo. 😍 Smakelijk!

   Liked by 1 persoon

  2. MyriamC schreef:

   Afwisseling en gezond verstand. Én een beetje Jeroen Meus. Ik heb er een logje over in concept staan. Verschijnt een dezer weken.

   Liked by 2 people

   1. annaberg schreef:

    Oké. Fijn.

    Like

   2. Mrs. Brubeck schreef:

    Benieuwd!! En dat vleugje Jeroen: heerlijk!

    Liked by 1 persoon

 5. omabaard schreef:

  Heel herkenbaar, ook hier op het thuisfront.

  ‘Rages’ sterven hier vaak een stille dood, maar je onthoudt er altijd wel iets van, en zo worden de keuzemogelijkheden rijker.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja, inderdaad. Quinoa en bulgur vind ik zelf best lekker, maar onze jongste denkt daar anders over …

   Liked by 1 persoon

 6. evavertelt schreef:

  Ik maak elk weekend een weekmenu. Daarbij hou ik rekening met afwisseling tussen vlees-vis-veggie en ik probeer er ook iedere week iets ‘nieuw’ in te zetten, om eens uit te testen.
  Ik testte mee recepten voor #honger van Mme Zsazsa en dat boek gebruik ik echt regelmatig: veggierecepten zonder al te speciaal te willen doen, met seizoensgroenten. En verder inderdaad: gezond verstand gebruiken.
  Laat het smaken!

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Receptentester, dat lijkt me nog wel iets. 😉

   Like

 7. bertjens schreef:

  Mijn verhaal… 😦

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😃 Gedeelde smart …

   Like

 8. Hahahahaha, je hebt het in ieder geval geprobeerd 🙂
  Ik zit ook in een refreshweek.. eens kijken wat dat oplevert 😛

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Refreshweek … 🤔 klinkt lekker fris. En vers.

   Liked by 1 persoon

   1. whahahahahahaha.. ik mag 6x per dag eten en de dingen die ik eten en drinken mag zijn verdomde lekker! maar ik heb geen zin om elke keer van die aparte dingen te moeten halen in de winkel :/

    Liked by 1 persoon

 9. Elke schreef:

  Ik doe van alles met mate en afwisseling. We eten minstens twee keer per week veggie sinds ik eigenhandig een vis gedood heb en ik me bewust werd van het feit dat ik bewuster daarmee moest omgaan 😉 maar ik ben vooral nogal fan van grootmoeders keuken uit verschillende werelddelen, wat je ook merkt aan mijn weekmenu’s, dus een videeke staat hier net zo goed naast een tajine als naast een pasta, maar wel altijd met gewoon eerlijke (seizoens)producten, geen light variaties (iets half vol komt bij ons niet binnen), geen superfoods en zeker geen dingen die ik niet gewoon in de gewone supermarkt kan vinden. Ik probeer veel uit maar als een recept al een pagina aan ingrediënten nodig heeft, pas ik sowieso want dan wordt er naar mijn gevoel al te veel verdoezeld, dus gewoon goeie producten op een eerlijke manier bereiden is het belangrijkste volgens mij! Oh en amai wat een lange comment, maar eten & koken he 😉

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😄Geen probleem. Waar het hart van vol is, loopt de mond …

   Liked by 1 persoon

   1. Elke schreef:

    Haha, zeer toepasselijk 😂

    Liked by 1 persoon

 10. Rimpelingen schreef:

  Een weekmenu werd hier onlangs ook ingevoerd. Met wisselend succes ( zie https://wordpress.com/post/ingridvdk.wordpress.com/2380) maar het bespaart in ieder geval een hoop tijd.
  Jouw acht lessen, of conclusies, na al die kookexperimenten vind ik geweldig. Ik kan ze alleen maar bijtreden.
  Smakelijk eten!

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Ik had je stukje gelezen. Deze week staat er hier dus niets op papier. 😊

   Liked by 1 persoon

 11. ms schreef:

  Ik probeer het zelfs niet. Maar na het koken is de keuken geen slagveld. Een weekmenu maakte ik vroeger wel, nu maken we wel nog een meerdaags menu, gewoon omdat we meerdere keren per week om verse groenten gaan.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zo kan het ook. ☺

   Liked by 1 persoon

 12. Matroos Beek schreef:

  Ik bereid meestal de gewone dingen, maar ik geef er een eigen draai aan. Boter vervang ik door olijfolie, suiker laat ik eruit, aardappelen vervang ik door zoete aardappelen, spaghetti door slierten courgette, enz… dit omdat ik koolhydraatarm eet. Op deze manier bevalt het me zeer. Maar, mijn experiment met voeding in strijd tegen mijn hoog cholesterolgehalte heeft dan toch gefaald. Vanaf nu weer en voorgoed aan de cholesterolpil. Het is niet anders. Mijn voeding heeft hier geen invloed op. Het is gewoon erfelijk.
  Geniet van de lekkere dagelijkse kost!

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Knap, zo’n koolhydraatarm dieet. En ja, die strijd tegen cholesterol via voeding is inderdaad niet eenvoudig. Hebben we hier ook al mee geworsteld.

   Liked by 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Het is familiaal. Weinig aan te doen.

    Liked by 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Ja. Vervelend ding.

    Liked by 1 persoon

 13. Anna Helena schreef:

  😊 Leuke post!
  Tot een jaar geleden gruwelde ik bij de gedachte aan een weekmenu, en kijk nu, ik zou zonder niet meer kunnen. Ik vind het vooral handig dat je maar 1x per week moet nadenken over wat je gaat eten.
  Ik haal mijn inspiratie uit kookboeken, op internet en uit mijn geheugen/ervaring. Ik vind het gewoon leuk om te experimenteren en veel af te wisselen. Maar niets tegen gewone kost hoor, dat is ook enorm lekker 😋

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Inderdaad. Het gras is niet altijd groener aan …

   Liked by 1 persoon

 14. Le petit requin schreef:

  Hahaha, geniet er van deze week! 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Doen we! Vandaag kip curry met gewone rijst. 😊

   Like

 15. Flavie schreef:

  Geef mij ook maar gewone kost! Letten dat er niet te veel gesnoept werkt ook wel als het hem om de extra kilo’s draait.

  Liked by 1 persoon

 16. Villasappho schreef:

  Ik geef je groot gelijk als er super voor staat is het vooral duur. Af en toe iets anders is goed maar zeker niets tegen je zin in eten.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Als het niet lekker is, maak ik het geen twee keer. 😉

   Like

 17. matroos schreef:

  Koken vind ik helegaar niet tof, er zijn hier 2 diëten van toepassing al jaren maar ik doe ze uit de losse pols,het gaat nog steeds goed.Eet wel alle dagen zoveel mogelijk verse kost en vaak seizoen gebonden.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Oei. Dat is dubbel werk. Koken doe ik echt graag en als gezond ook lekker is, ben ik fan.

   Like

   1. matroos schreef:

    De diëten zijn soms nogal tegenstrijdig en dan is het goochelen en kiezen.Ik eet gewoon wat de pot schaft,dus met de schipper mee.

    Liked by 1 persoon

 18. perdebytjie schreef:

  Eenvoudig bly maar altyd die beste…lekker gelees hier by jou,Anna.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankie. 😀 Wat staat er bij jou zoal op het menu?

   Liked by 1 persoon

   1. perdebytjie schreef:

    Ek is ’n baie slegte lui kok. Gewoonlik sny ek verskillende soorte vrugte op en pak dit saam met avokadopeer snye op elke bord. Daarby saam daagliks een porsie gemengde groente en dan ’n stukkie hoender, vis of vleis. Baie eenvoudig…dis die menu van ’n lui kok,maar heel gesond😉😂😂

    Liked by 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Haha. Lijkt me ook.

    Liked by 1 persoon

 19. sandravda schreef:

  Leuke post! Afwisseling is het allerbelangrijkste denk ik: hier een beetje Sandra Bekkari en een beetje Dagelijse kost…

  Liked by 1 persoon

 20. Alleen dat van die tomaten snap ik niet … 😉

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Tomatenliefhebber?

   Like

   1. wat dacht je ….

    Liked by 1 persoon

 21. Anna Vdo schreef:

  Haha zo herkenbaar … hier is het vorig jaar 4 weken gelukt 😊 En nadien kookte ik weer gewoon 😋 met hier en daar een recept dat bleef hangen…

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Heel gelijklopend. Zo zie ik het vervolg ook voor me.

   Liked by 1 persoon

 22. enerziek schreef:

  Die quinoa is wel een ingrediënt om af en toe te gebruiken (al heeft de man hier een hekel aan “bollekes”, rijst gaat nog net maar niet te vaak). Heb op locatie een fantastisch wokje gegeten met veel groenten en quinoa. Het vult zonder zwaar aan te voelen, en je kunt er heel lang op voort zonder honger/snackgoesting te krijgen.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Quinoa vind ik echt wel lekker maar zoon vijf niet.

   Like

   1. enerziek schreef:

    voor hem een bordje pasta erbij dan of zo? 🙂

    Liked by 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Gebakken patatjes of gewone rijst. Pasta is ook niet zijn ding. 😉

    Liked by 1 persoon

   3. enerziek schreef:

    moeilijk etertje 🙂

    Liked by 1 persoon

 23. vee68 schreef:

  🤓wij eten hier ook te graag. Ik kijk naar Bekkari op tv maar vindt haar meer handen wassen, lepels aftikken en roeren dan nodig. En de porties! Mijn ventje eet die alleen op. Mijn dochter heeft anorexia en ziet er uit als Bekkari. En ik vind ze allebei er steeds magerder uitzien!

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Voor ons mag het ook wat meer zijn!

   Liked by 1 persoon

 24. Leen schreef:

  Hahaha, heerlijk! ’t Is waar dat al die hippe kookmethodes veel werk vragen. Geef mij ook maar 90% van de tijd gerechten die ik ken en die snel klaar zijn én lekker, zonder dat één of andere tv-kok me daarop moet wijzen. Maar 1 of als ik veel tijd heb 2 keer per week pak ik er al eens een kookboek bij en sla ik aan het experimenteren. Dat vind ik wel eens leuk. Afwisseling in de keuken. Maar zeg die chili sin carne van Mme Zsazsa is toch één van de lekkerste dingen die ik dit jaar al klaarmaakte hoor! Het water loopt me in de mond nu ik er aan terugdenk….

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.