knapper, knetter, knisper

Al enkele dagen hoor ik, middenin de stilte van de dag, allerlei geluiden. Meerdere keren per dag en op onverwachte, onbewaakte momenten. Het is als een plots geknetter. Scherpe knalletjes die me doen opveren – nu moet ik wel toegeven dat ik heel snel (op)schrik. Van het minste eigenlijk en al van toen ik klein was. “Een slecht geweten,” dacht mijn moeder. Ondertussen weet ik beter. Snel schrikken hoort bij mij als liefde voor taal en bloemen en HSP.ย  ๐Ÿ˜‰

Terug naar de geluiden in huis. Omdat ik ook niet in huisspoken geloof, moet er dus wat anders aan de hand zijn. Of aan het hout, want het geknisper lijkt wel degelijk uit het hout te komen. Uit de parketvloer of het houten plafond erboven. Het klinkt ook als hout. Hout dat knettert in de open haard. Of als vuurwerk met Oudjaar. Als een vlam die knappend en knapperend ontsteekt.

Ik raadpleegde vriend Google en vond een plausibel antwoord. Dat geknetter kan perfect. Bijvoorbeeld, als de luchtvochtigheid in huis aanzienlijk verandert. Als het te vochtig is. Of te droog. Zoals nu. Door de vrieskou en een droge, schrale noordoostenwind die overal doorheen blaast. Een hygrometer zou uitsluitsel kunnen brengen, maar die hebben we niet. Hoeven we nu ook niet, want ik merk het ook gewoon aan mijn keel. Die staat droog en smeekt gewoon om (citroen)water. Om vocht. Zoals het hout. Misschien heeft ons parket gewoon dorst en zoekt het een stem om ons daarop attent te maken … .

En zie, het krijgt vandaag een forum, gehoor, een tegeltjeswijsheid en een sopje toe. ๐Ÿ™‚

~

als

het buiten

vriest dat het

kraakt, knettert binnen het …

parketย 

~

Categorieรซn:dichtsels, het burn-out beestje, huis-tuin-keuken, losse gedachtenTags: , , , , , , , , ,

49 Comments

 1. Frouke Vermeulen

  Haha! Hier knettert er ook vanalles! Ik was al gaan zoeken naar een naam voor het fenomeen waarbij vaste materie plots geluid begint te maken en toen kwam jouw blogje binnen.
  Groetjes!

  Liked by 1 persoon

 2. Mooi! Herkenbaar ook. Ik schrik er ook van, maar terecht, want mijn mooi, oud pianooke kraakt mee en elke knats is weer een scheurtje in de zangbodem of het verspringen van een snaar….. Hij klinkt zo vals als een kraai, het arme ding. Handdoeken op de verwarming en de waterbakjes eraan gevuld, maar het is gortdroog…
  Mooi weekend, met de stilte van het knappend hout ๐Ÿ™‚

  Liked by 1 persoon

 3. Wij hebben in de winter standaard een luchtbevochtiger staan in de living. Omdat we ’s avonds altijd de houthaard aan hebben (foei, mag niet van Joke) is de lucht binnen echt heel droog. Het was de leverancier van de parket die er ons bij de plaatsing op wees. Te droog of te vochtig is trouwens ook slecht voor massief houten meubelen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.