zitten er wel genoeg wilgenkatjes aan de boom?

Wat heet ‘genoeg’? En wanneer is het er dan, op welke schaal en in vergelijking met wie of wat? Hoe voel je of weet je dát het er is?

De vraag kwam bovendrijven toen mijn hoofd de voorbije dagen overspoeld werd met nieuwsberichten rond ‘genoeg’ en ‘niet genoeg’. Over de kopman van KBC bijvoorbeeld die nu maximaal 1.830.000 euro (nee, dit is geen tikfout) mag verdienen. En over Nasim Aghdam, de Amerikaanse socialemediaster, die bij Youtube drie mensen neerschoot en nadien zelfmoord pleegde omdat ze te weinig views en likes kreeg. Over het Zillebeekse herdenkingskunstwerk met 600.000 beeldjes van klei, 1 voor elk oorlogsslachtoffer op Belgische bodem.

Het is een oud woord, dat ‘genoeg’. De Oude Germanen kenden het al en bijgevolg of net daardoor hadden ze ook een ‘te weinig’ en een ‘te veel’. ‘Genoeg’ zit daar altijd ergens tussenin. Ergens op een uiterst rekbare schaal van dingen. Tussen mooi en lelijk bijvoorbeeld, of goed en slecht, tussen gratis en onbetaalbaar (maar die twee kunnen ook samenvallen natuurlijk 😉 ), tussen zout en zoet, warm of koud, droog en nat, hoog en laag, tussen groen en groenst, tussen zoveel en zo weinig … .

‘Genoeg’ zit overal en in zowat alles. In ons doen en laten, ons dromen en ons denken. Ons voelen en ons wachten. In onze liefde(s), ons aantal kinderen en wie ze zijn, in vrienden en familie, in ons bloggen en onze centen, in ons werk, in onze auto’s, schoenen, uitstappen, bloesems, voorraadkasten, boeken of elpees, feestjes, huizen, foto’s, … . In broden en in wijn. Of water, bij gebrek aan wijn. En hoe absoluut we soms ook met het begrip omgaan, het blijft altijd ongelooflijk relatief. Want jouw ‘genoeg’ is niet het mijne en omgekeerd. En wat ooit genoeg was, is het nu of morgen misschien niet meer. ‘Genoeg’ kan keren met de tijd en in de tijd. Door (ver)andere(nde) waarden, noden en gevoeligheden, een ander streven, (ver)ander(end)e ik-jes of nieuwe wij-tjes … .

Daarom is het goed de vraag te blijven stellen. Is het af en toe nodig je ‘genoeg’ opnieuw af te bakenen en bij te stellen. Om ‘het’ tevreden te houden en op die manier ook onze ik-jes en onze wij-tjes.  😉


 

There are two ways to get enough:

one is to continue to accumulate more and more,

the other is to desire less

G.K. Chesterton


 

 

 

31 gedachtes over “zitten er wel genoeg wilgenkatjes aan de boom?

  1. Katjes vol bijen en vlinders, fantastisch.

    Het ‘genoeg’ wordt hier al jaren uitgedaagd op financieel gebied, en sinds dit jaar nog wat meer. Maar dat is niet erg. Integendeel. “The best things in life aren’t things”.

    Geliked door 1 persoon

  2. “Genoeg” is inderdaad een rekbaar begrip. Ik heb soms de indruk dat we in een wereld leven waarin het nooit genoeg is omdat we zelden ergens genoegen mee nemen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.