start van het buitenseizoen

Bij gebrek aan visus* is zoon vier zeer auditief ingesteld. Zijn oren staan altijd gespitst op geluiden die hij** leuk vindt: motoren, de vuilniskar op straat, liedjes van K3, plopperdeplopperdeplop, blaffende hondjes, de intro van de Lotto-uitslagen op tv, … Hij herkent ze van bij de eerste toon of noot en zoekt dan de snelste weg om dichter bij de geluidsbron te geraken.

Zo ook gisteren. De buren hadden hun grasmaaier nog maar net van stal gehaald of zoon vier stormde als de bliksem naar buiten. Nu ja, stormde. Het is meer een huppelend voorover lopen dat hij doet, maar wel mét haast én vaart. Vaak hou ik dan mijn spreekwoordelijke hart vast, maar hij valt gelukkig zelden of nooit. Enkele breuken en hechtsessies in zijn jongere jaren niet te na gesproken. 😉

Voor zoon vier is het buitenseizoen, met de eerste echte lentedag, dus weer begonnen. Zolang er ergens een maaier draait – en dat is meestal wel enkele uren – , is hij niet uit diens buurt weg te slaan. Dan loopt hij de hele kastanje-afsluiting af, op zoek naar het beste plekje voor geluid en uitzicht. Gisteren moest hij daarvoor nochtans heel wat hindernissen nemen, want de echtgenoot had de voorbije dagen lelijk huisgehouden met boomzaag en snoeischaren, waardoor onze tuin nu bezaaid ligt met ladders, uitlopers van linde en krulwilg, stekelige rozentakken, snoeisel van veld- en gewone esdoorn en vele meters leilinde. Dat allemaal verzagen en wat niet (her)bruikbaar is naar het containerpark brengen, is een klus voor later. En zolang onze grasmaaier elders logeert voor zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt, is daar geen haast bij.

Ondertussen baren de knotwilgen ons wel wat zorgen. Want in de buurt van de taxushaag achteraan lijken ze één voor één de geest te geven. Eerst dachten we aan een boomvretende kever of te veel water in hun stamkelder of zo. Maar het zijn inheemse bomen die doorgaans goed gedijen aan de waterkant. En we willen ze ook niet kwijt, want hun silhouetten hebben iets tijdloos en oer-Vlaams. Benieuwd dus of de knoestige knotsen onder het gebeuk van de aprilse zon opnieuw zullen uitlopen. Zo krijgt de echtgenoot misschien weer vers snoeiwerk en ik inspiratie voor een knotwilgelijk elfje. 😉

 

 

knoestig

en knokkelig

een knoert van

een knotboom met knikkende

knokkelkoortsknieën?

~

 

grasmaaiers knippen

de stilte. het jonge gras

biedt amper weerstand


*wegens retinale dystrofie en tunnelzicht

**door een ernstige mentale handicap (een peuterhoofdje in een volwassen lichaam) en autismespectrumstoornis


 

34 gedachtes over “start van het buitenseizoen

 1. Hopelijk geniet hij
  ook zichtbaar voor jullie
  Onbekenden pakken die
  signalen in uitdrukking
  motoriek en taal
  welllicht niet op…
  Heeft hij ook groene vingers?
  Kan hij ook iets
  in de tuin betekenen
  Natuurlijk
  is hij onderdeel
  van het geheel

  🔆😀👍

  Geliked door 2 people

 2. oh ik herken mijn schoonbroer hierin, hij was ongeveer op de zelfde manier in de tuin te vinden…
  ze genieten er echt van hé, hemels zo een brommend geluid, hij ging er van lachen en klappen in zijn handen…
  aangrijpende maar ook mooie blog!

  en het kan zijn dat het water in de waterkant is veranderd van samenstelling, te zuur? te veel mest? de wilgen hebben het graag zoals het altijd is geweest…
  als het verder niet goed gaat met de wilgen, misschien kan ik ergens raad vragen…

  Geliked door 1 persoon

 3. De meesten van ons hebben een afkeer aan het geluid van grasmaaiers. Fijn als je jongen er plezier aan beleeft. Wel oppassen geblazen met hindernissen! Hoop dat de knotwilgen straks erdoor piepen, dat zou heel jammer zijn… succes!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat geweldig dat je zoon zo kan genieten van geluiden als een grasmaaier. Ik herken het wel dat je bij gebrek aan het ene zintuig, je meer op het andere richt. Zelf ben ik ook blind (en autistisch) en ik heb duidelijke voorkeuren voor geluiden en voelmateriaal. Grasmaaiers zijn dan niet mijn ding. Bij mij op dagbesteding zit een doofblinde, verstandelijk beperkte vrouw en die maakt soms zelf van die rare geluiden. Kan ze vermoedelijk voelen aan haar lijf.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.