La Lente Loire passe altière*

Het was al voorbij middernacht toen we gisteren ons straatje – een beperkt toegankelijke weg, volgens de gps-dame – weer binnen reden. Twee uur file rond Parijs en bakken regen onderweg hadden onze terugreis uit de Loirestreek on-nodig gerokken en tot overmaat van ramp bleek de soep in de laatste ‘aire’ die we aandeden on-herroepelijk op. Je zou van minder een spatje humeurig worden …

Maar de minitrip zelf, die was erg geslaagd. Een boeiende (en tussen haakjes, ook wel vermoeiende) driedaagse met de echtgenoot, zoon vijf en mezelf. Logeren deden we aan La Grande Dame zelf, in de stijlvolle B&B van Madame Aude in Amboise, en face du pont. Gelukkig lagen onze ‘communicerende’ en metershoge kamers aan de achterkant van het huis, zodat we van het drukke verkeer aan weerszijden van de brug geen last hadden. Handig was die centrale ligging wel om het historische stadje, enkele restaurantjes en de drie kastelen – het koninklijk kasteel van Amboise zelf, het Château Gaillard en Le Clos de Lucé – te voet te bezoeken.

Telkens moesten we – net als Jeanne J d’Arc, op haar weg om te gaan slag leveren bij Patay –  twee oude bruggen over. By night én overdag. Bij zon en ontij, want dag drie viel – gelukkig alleen maar letterlijk – volledig in het hemelse water.

De Loire dus. Frankrijks langste rivier en naar mijn mening net iets minder idyllisch en groots dan dichters en schrijvers van toeristische gidsen me graag laten geloven. Toch leverde La Lente Loire enkele sfeervolle plaatjes op. En een geschikte aan-loop voor wie hier de volgende dagen aanmeert voor een minikastelentocht. Trek wel een warme jas aan, want onderweg is het soms akelig koud. 😉

 


 

langzaam laverend

laaft ze zich aan haar oevers

vol geschiedenis


*eerste regel van een gedicht van Francis Vielé-Griffin

~

foto boven: Amboise

foto links onder: onderweg naar Blois

foto rechts onder: Beaugency


 

 

42 gedachtes over “La Lente Loire passe altière*

 1. Wij fietsten een paar jaar geleden grote delen van de Loire af, in een stralend (soms te) warme zon.
  De rivier heeft bij mij een imponerende, prachtige indruk nagelaten. De omgeving, de kastelen, het altijd laverend water, de romantische tuinen van de B&B’s, ik wil het altijd nog eens overdoen 🙂

  Mooie foto’s en klinkt als een fijn uitje!

  Geliked door 1 persoon

  1. Onder een stralende hemel van kasteel naar kasteel … wow! Misschien heb ik me niet goed uitgedrukt. Ik had iets meer betovering verwacht maar dat betekent niet dat ik de rivier of de omgeving niet mooi vond, hè. Dat zal je in de volgende logjes hopelijk wel merken. ☺

   Like

   1. Dat had ik zo begrepen hoor. Een stralend-blauwe hemel zorgt altijd voor iets meer betovering. Maar dat je uitje mooi en fijn was, lees ik zeker mee.

    Geliked door 1 persoon

 2. Een mooie streek, de Val de Loire. Wij hebben er vorige zomer gefietst, ook vanuit Amboise, en hebben op die manier diverse kastelen bezocht. Net zoals omabaard altijd onder een stralend blauwe hemel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij fietsten erlangs meer dan 30 jaar geleden. Met de tent en de kookpotten op de bagagedrager 😄 In Blois logeerden we op een -toen – smoezelige camping op een eilandje tegenover het kasteel. Ik deed er geen oog dicht, maar heb wel goeie herinneringen aan het bezoek aan het kasteel. En aan de reusachtige meringue die we er kochten bij een bakker😊!

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel vreemd dat reageren op mijn blog niet lukt. Er is nog een dame die blogt op WordPress die datzelfde probleem heeft. Tenminste, zij kan wel reageren maar haar reactie blijft ergens in het luchtledige hangen, m.a.w. ik krijg de reactie niet binnen. Heel vreemd allemaal.
  Bedankt voor het lezen in ieder geval.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.