spannend buitenleven

Misschien wordt het ooit anders. Misschien zoek ik ooit de weg van het minste werk. Haalt onderhoudsvriendelijkheid het van esthetiek. Verkies ik praktisch boven mooi. Wil ik tegels die niet vlekken of ramen zonder verdelingen, tafels zonder barsten en nergens nog een bloem of plant. Misschien raken wasmanden ooit sneller leeg dan vol en alle kasten opgeruimd. Wie weet, wordt het gras hier dan van kunst en onkruid een verleden tijd. …

Ik mag er niet aan denken. Toch nu niet. Nú nog niet.

Maar telkens ik interieurs of tuinen zie die er naar mijn gevoel te afgelikt en/of onnatuurlijk uitzien, moet ik er wel aan denken. Zoals vandaag, na het kijken in een bijlage bij De Standaard. Outside. Alles voor een spannend buitenleven.

En wat krijg je? Onberispelijke en strak aangelegde tuinen met UV-bestendige buitenpoefs, zwaar blinkende terrasvloeren, lamellen overkappingen, een dure pelouse van kunstgras, een ongerimpeld zwembad en zwarte, weerbestendige tuinwanden. Nauwelijks een bloem, nauwelijks een struik, met wat geluk hier en daar een boom.

Buitenleven. Of verlengd binnenleven, maar spanning zie of voel ik niet. Dat kan aan mij liggen, natuurlijk. Niet iedereen vindt dezelfde dingen spannend. Of bloedstollend. Zinderend. Boeiend. Adembenemend. Avontuurlijk. Pakkend. Meeslepend. Huivering- of duizelingwekkend. Dingen waar je hart van gaat springen, de haartjes op je armen van rechtveren en je handen en voorhoofd klam van worden. Misschien vermoedt de samensteller van het buitenkatern betekenissen waarvan ik het bestaan (nog) niet ken …

Nee, doe mij maar de spanning van het buitenleven dat ik ken. Van vroege vogels bij het slaapkamerraam – inclusief vogelpoep op het terras – en slakken op de taxushaag in de ochtendzon, van verse madeliefjes in het bedauwde gras en zaailingen van tuingeraniums tussen de terrasklinkers, van het gekwaak van kikkers in de poelen verderop en het geroep van de bosuil bij nacht, van het maaien op zaterdag en nieuwe bloemen uitkiezen voor het terras, van tuinstoelen onder het mos en kleurrijk onkruid.


Ik wens jullie een kleurrijk weekend!


 

 

 

 

41 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Leo schreef:

  Ik wens ook jou een weekend vol van OUTDOOR LIVING….. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Als het weer het toelaat… graag.

   Geliked door 1 persoon

 2. omabaard schreef:

  Laat ik me nu net kleurrijk ergeren in mijn laatste logje 🙂

  Ik houd ook van naturel, mét onkruid (maak ik mezelf toch wijs), met madeliefjes die hier (te) welig groeien, toch liefst zonder slakken op de buxus.

  Ik moet ‘onze’ krant nog lezen, dan weet ik waarover je het hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😃 Telepathie?

   Geliked door 1 persoon

 3. Esther Cuyvers schreef:

  oh mama zie de bloemen zo mooi, dus het fluitenkruid mag dit jaar gewoon blijven staan. oh papa niet dat viooltje in het gras omrijden, dus papa gaat met stokjes aan de slag om alle viooltjes te laten staan, oh mama wat is dat? een aardappel die gewoon zomaar even komt groeien en dus laten we staan, oh en daarnaast een pompoen, zo maar plots gaan groeien – een overblijfsel van eerdere probeersels – en dus die mag blijven, en zo hebben we hier een kleine tuinier die alles spannend kan vinden in de tuin! Oh mama!
  zo fijn is dat, kinderen als tuinmannen…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😀Grappig.

   Geliked door 1 persoon

 4. Wilana schreef:

  Ik vind mijn tuin niet adembenemend, maar ik vind wel enorm veel plezier van wandelen in Meer en Bos hier in mijn buurt. Het is iets dat ik niet kennen uit mijn leven in Zuid-Afrika. Zo’n toverbos met meer groen dan wat ik in mijn hele leven had gezien.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat is ook een vrij natuurlijke omgeving, hè.

   Like

 5. matroos schreef:

  Ik vraag het mij weleens af waarom mensen een tuin willen en het dan dichten met steen.Dan is het niet meer dan een begane grond balkon.Onderhouds vriendeijk is maar betrekkelijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Een begane grond balkon… mooi gezegd.

   Like

 6. bertjens schreef:

  Een buitenleven, spannend in de ogen van adverteerders en bijlage-schrijvers (zijn het dezelfden?). Passend bij de modieuze tuinoveralls en hoogglanzende kruiwagens.
  Om je een rotje te lachen.☻

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zwaar gesponsord lijkt me.

   Like

 7. Mrs. Brubeck schreef:

  Wel dat kan ik nu helemaal volgen sé, onze tuin is ver van perfect en dat willen we zo houden. Onze buurvrouw is een slaaf van haar tuin en terras, ik voel me soms schuldig als ik met een boek onder mijn boom zit en ik hoor haar (weer maar eens) de haag bijknippen :-).
  Mooi weekend!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Geniet ervan. En van het nieuwe hondje.

   Like

   1. Mrs. Brubeck schreef:

    Oh, dank je!

    Geliked door 1 persoon

  2. MyriamC schreef:

   Een vriendin van mij idem. Die kan pas genieten van haar tuin als ieder sprietje onkruid gewied is, als het gazon er als een strakke lap groen bij ligt, als de hagen in vorm gesnoeid zijn, … Enfin, die geniet pas als wij al uren/dagen aan het genieten zijn.

   Geliked door 2 people

   1. annaberg schreef:

    Misschien heeft genieten verborgen betekenissen, net zoals spannend?

    Like

 8. Harme van Kamp schreef:

  Helemaal met je eens, behalve mbt de slakken want die eten mijn Hosta en Zonnehoedjes op.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat snap ik. Op de taxus mogen ze zitten maar van de hortensia moeten ze afblijven hè. 😉

   Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek schreef:

  Sommige tuinen liggen er zo gelikt bij dat het geen tuinen meer lijken. Ik vind het ook niet mooi. Natuur moet je natuur laten.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😃 In eigen tuin wat intomen af en toe. Daarbuiten liever niet.

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Helemaal mee eens. 😊

    Geliked door 1 persoon

 10. Le petit requin schreef:


  Geef mij maar jouw natuurlijk spanning, geen twijfel over!

  Geliked door 1 persoon

 11. Elke schreef:

  Straks eens in de krant kijken ze, maar geef mij ook maar wilde bloemen en gras met madeliefjes!

  Geliked door 1 persoon

   1. Elke schreef:

    En ik zie net dat het gewoon pure #reclame is, daarmee is ook weer maar eens bewezen dat daar idd weinig spannend aan is, waarmee we weer brandend actueel zijn in blogland dezer dagen 😉

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Niet te doen hier. 😉

    Geliked door 1 persoon

 12. liesonderweg schreef:

  Spannend buiten, leefbaar…, met een (on)kruidje en enkele planten die niet willen maar toch nog een kans krijgen…
  En binnen…, hier en daar en slordig hoopje (niet veel!), proper, een keuken waar in ‘geleefd’ wordt…, maar niet ‘gelikt’ zoals in de boekskes…
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Een haalbare kaart. 😉

   Geliked door 1 persoon

 13. Anna Vdo schreef:

  Haha zou je mijn tuin eens moeten zien. Na al die jaren weet ik nog steeds niet wat ik ermee aanmoet maar strak wordt ie en onderhoudsvriendelijk. Binnen ben ik al bezig … beroepsmisvorming zeg maar 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Als dat bij je past 😊

   Geliked door 1 persoon

 14. joke_dev schreef:

  Mijn gevoel gaat toch jouw kant op hoor 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ieder zijn smaak, natuurlijk. Het ging me vooral om de invulling van het woord ‘spannend. 😉

   Geliked door 1 persoon

 15. nannonblog schreef:

  Ik houd ook zeker niet van die brave zielloze tuinen, je hebt helemaal gelijk!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik heb dat ook met cleane interieurs. Ik zou er niet in kunnen leven, denk ik.

   Like

 16. fluwijn schreef:

  Strakke onderhoudsvriendelijke tuinen met kunstgras, maar met nauwelijks een bloem en ook met nauwelijks een vlinder of een bijtje, laat staan met een vrolijk fluitende vogel.
  Doe ook mij maar een tuin met vogelpoep en onkruid.

  Geliked door 1 persoon

 17. Leen schreef:

  Ik las toch al her en der over bloemenweides en stukken van je tuin ongemoeid laten, dus er is nog hoop, hoewel ik misschien ook wel zeer specifieke groepen volg op Facebook (zoals Velt), maar alleszins, zo’n afgelikte tuin wil ik nooit!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.