het is goed zo

Ik ben er al een tijdje uit. Zowel uit het schoolleven als uit de vragen in mijn hoofd. Ik heb het verdere verloop min of meer op een rijtje. Bijna vier jaar na de burn-out/bore-out.

Eigenlijk zit ik er al middenin. In dat leven zonder betaalde arbeid. Zonder professionele uitdaging. In het leven thuis. In de zin-volle invulling ervan. In het vrijwilligerswerk bij de zorginstelling. In het minder haast hebben, ook al lijken de dagen vaak nog sneller te klappen dan voordien.

Met de rest heb ik het wel gehad. Het is goed nu. Zoals het is. Dit evenwicht hou ik met beide handen vast opdat het niet opnieuw zou vallen of breken. (Tenzij er iets ergs gebeurt met geliefden of vriendinnen maar dat hoop ik uiteraard niet.)

En na het bezoek van twee lieve ex-collega’s gisteren weet ik het nog zekerder. Allebei zijn ze respectievelijk รฉรฉn en twee jaar later dan ik uit het schoolleven gestapt. Om andere redenen, maar weg zijn ze. Met dezelfde sputterende tram. Tram 5. En ook bij hen lag het vertrek niet aan de leerlingen.

Maar zij hebben moeite met leegte, zeggen ze. Ook al doen ze allebei aan ver-vullend vrijwilligerswerk en hebben ze een man en/of kinderen en kleinkinderen. Omdat ze vinden dat ze daarbuiten nog wat te bieden hebben. En dus gingen ze aan het dromen. Droomden ze hun ondernemende dromen. De ene al wat verder dan de andere. En dus gingen ze plannen schrijven. Cursussen/opleidingen volgen. Lezen. Reizen. Proeven. Licht opsteken hier en daar. Vol enthousiasme, maar vaak twijfelend en met een klein hartje soms. Ze zijn er intussen uit. Heel binnenkort wagen ze hun sprong. Maar eerst moeten ze nog prijszetten en klantenbinden. Netwerken. Investeren. Onderhandelen en wat nog meer.

Allez, zeggen ze, nu gij nog, Anna!

Maar Anna dacht: nee, nee, ik doe niet mee. Dat zei ik hen ook. Ik hoef het niet en ik wil het niet langer.

Want het is goed zo. Zoals het is. Dit herwonnen evenwicht. De gedachten op een rijtje. En daarvoor, daarboven en daarachter een zee van ruimte en tijd.

Ik zie geen leegte. Echt niet. ๐Ÿ˜‰


P.S. Ik besef heel goed dat ik deze keuze kan maken omdat de echtgenoot wel van plan is door te gaan tot aan het pensioen en omdat alleen de jongste nog studeert.

60 reacties Voeg uw reactie toe

 1. bertjens schreef:

  Gefeliciteerd, je hebt vrede met je leven.
  Het lijkt me een grote opgave om over een burnout heen te komen maar ook begrijpelijk dat iemand zijn vorige leven mist.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zo zie je maar dat we allemaal verschillend zijn. ๐Ÿ˜Š

   Like

 2. omabaard schreef:

  Tevredenheid is de รฉchte landingsbaan voor geluk.

  Heerlijk als ont-haast-ing, gedachten op een rijtje รฉn je goed voelen samen gaan.

  We leven maar รฉรฉn keer! (denk ik toch ๐Ÿ™‚ )

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat laatste denk ik ook. ๐Ÿ˜Š Daarom.

   Geliked door 1 persoon

 3. Leo schreef:

  Fijn te lezen dat je weer in evenwicht bent Anna, enne…dat vrijwilligerswerk bij de zorg geeft veel voldoening hoor….ik kan het weten…fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. ๐Ÿ™‚

   Like

 4. AnneMarie schreef:

  Super. Het leven heeft nieuwe vorm gekregen. En ik denk dat deze vorm heel nuttig is. Vooral voor jezelf maar zeker ook voor je geliefden en vrienden. Iemand met rust, met vrijwilligerswerk en een groot hart.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Misschien word ik zo wel stokoud. ๐Ÿ˜‰

   Like

 5. Frouke Vermeulen schreef:

  Lekker doen wat goed voelt, yes. ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Omdat het kan, natuurlijk.

   Like

 6. ms schreef:

  Dat evenwicht is niet zo gemakkelijk te vinden. Als je het hebt kan je het inderdaad beter vasthouden.

  Geliked door 1 persoon

 7. perdebytjie schreef:

  Soms is dit die moeite werd om net tot stilstand te kom en te besef dat mens se geluk nie in dinge buite jou lรช nie, maar in jouself. Dit klink of jy nou gelukkig en tevrede is, Anna.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zo is het goed, hรจ. ๐Ÿ™‚

   Geliked door 1 persoon

 8. Le petit requin schreef:

  Heerlijk voor hen dat ze een nieuwe invulling gevonden hebben in het oprichten van een bedrijf. Even heerlijk voor jou dat jij die invulling gevonden hebt in vrijwilligerswerk en zorgen voor. Dat zijn drie gelukkige mensen waar er vroeger drie ongelukkige waren en dat is uiteindelijk toch hoe het moet zijn, denk ik dan ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

 9. Kathleen schreef:

  Wat mooi… Heel fijn te lezen hoe je gelukkig bent met je leven zoals het nu is. En dat er zo geen frustraties of onvervulde verlangens aan je mouw komen trekken, zodat je gewoon kan genieten!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Boosheid, frustraties, verdriet, …, het was er allemaal, maar op het vlak van werk heb ik het achter me gelaten.

   Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat probeer ik te doen. ๐Ÿ™‚

   Geliked door 1 persoon

 10. MyriamC schreef:

  Er spreekt zoveel tevredenheid uit je logje. Je komt van ver, dan is dit extra hartverwarmend om te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Er moest wel wat tijd over heen gaan … ๐Ÿ˜‰

   Like

 11. wakkersgedichten schreef:

  Iets doen
  dat bij je past
  Betaald
  of vrijwillig
  Het betaald zich
  in levenslust
  complimenten
  voldoening
  Een goed gevoel

  Hopelijk is er voldoende inkomen
  zodat er ook ruimte is
  om iets te doen,
  of juist te laten

  ๐Ÿ’ช๐Ÿ”†๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Als er geen ander inkomen was, zou ik de keuze niet kunnen maken, hรจ. Dat besef ik heel goed.

   Geliked door 1 persoon

 12. upje schreef:

  Schitterend… Van hen, en van jou. Ik denk dat dat het belangrijkste is: weten wat je gelukkig maakt en voor die optie gaan. Ik sprak gisteren een collega die ruim een jaar thuiszit. We worden een dezer allemaal ontslagen en krijgen ‘outplacement’ aangeboden. Iedereen was bezig over welke richting hij/zij uitwil en zij (37) zei: ik ga dat ook doen, maar meer om te bepalen of ik nog wel terug aan het werk wil. Ik vind dat knap. Om in deze maatschappij, waar werk toch vaak een groot deel van je status uitmaakt, te beslissen dat je er niet opnieuw wilt instappen.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Sommigen vinden dat moedig. Anderen net niet. Het is maar hoe je het bekijkt, denk ik. Zo’n massaal ontslag???

   Like

   1. upje schreef:

    Ik vind het knap wanneer mensen hun eigen grenzen en wensen kennen en daar ook naar handelen, ook al heeft dat bepaalde nadelen!
    En ja, een collectief ontslag, alleen heet het nu niet zo, aangezien ze maar een tiental mensen om de 2 maanden ontslaan en dan krijgt het die naam niet. Ach, ik tekende vandaag al een nieuw contract om pas in oktober terug te moeten beginnen, dus wie weet welke (positieve liefst ;-)) richting gaat dit wel uit โ€ฆ

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Wow. Ik wens je al dat positieve.

    Like

 13. joke_dev schreef:

  Goed zo vrede met jezelf!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Met dit trager leven vooral!

   Like

   1. joke_dev schreef:

    ๐Ÿ‘

    Geliked door 1 persoon

 14. Esther Cuyvers schreef:

  het is een geweldig blogje, dat vanuit je hart klopt, dankjewel voor dit prachtige ‘het is goed zo’ !
  heerlijk om te lezen!
  een ode aan de zee van tijd…

  Geliked door 1 persoon

 15. Matroos Beek schreef:

  Ik kan je alleen maar groot gelijk geven. Van leegte zou ik ook geen last hebben.
  Geniet van je zee van tijd. Stiekem ben ik jaloers. Soms overweeg ik ook om er radicaal mee te kappen. Vooral deze periode. Einde schooljaar… de spanningen lopen weer hoog op. De communicatie verloopt weer niet zoals het hoort en daar word ik niet gelukkig van. Het werkt op mijnen teen – vooral vandaag. Helaas kan ik het nog niet afsluiten… Binnen een uur moet ik nog optrekken voor een info-avond tot…
  Geniet van je vrijheid en laat ze maar zeggen. Jij bent de slimste.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Wat er allemaal gezegd wordt, weet ik niet. Ik denk alleen dat dit de beste keuze is die ik na alles wat geweest is, kan maken en ik ben er blij mee. Niet iedereen moet, wil of kan dat doen. Ik wens je nog veel moed, straks en in de hectiek van examen- en deliberatiedagen. Groetjes.

   Geliked door 1 persoon

 16. liesonderweg schreef:

  Je maakte het mooi, …na alles…
  Geniet dร ร r nu maar van.
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Doe ik, Lies. Dankjewel en liefs. ๐Ÿ™‚

   Geliked door 1 persoon

 17. Greta DH schreef:

  Het voelt goed neen kunnen zeggen. Niet meer meedoen, niet meer mรฉรฉr doen, dan je lichaam aangeeft. Eindelijk je eigen ritme kunnen volgen doet zoโ€™n deugd. Houden zo!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   ๐Ÿ˜ƒZoveel schouderklopjes hier.

   Geliked door 1 persoon

   1. Greta DH schreef:

    Doet toch deugd๐Ÿ˜‰

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    En of. ๐Ÿ˜Š

    Geliked door 1 persoon

 18. Anna Vdo schreef:

  Zo fijn voor je dat jij je evenwicht terugvond en nu je eigen leven leidt. Thuisblijven zou vooralsnog niks voor mij zijn, ik zou de sociale contacten missen want verder ben ik toch nogal een huismus ๐Ÿ˜Š

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja, dat snap ik wel. Maar nu kan ik mijn contacten ook kiezen. Op school moest je vaak samenwerken met mensen met wie het totaal niet klikte.

   Geliked door 1 persoon

   1. Anna Vdo schreef:

    Dat is zo. Daarom koos ik bewust om te werken in de thuiszorg i.p.v. in een rusthuis of instelling, in team werken is zeg maar zo mijn ding niet ๐Ÿ˜Š

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Goed voor je. Dat is een prima uitweg. ๐Ÿ˜Š

    Geliked door 1 persoon

 19. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik lees graag dat je jezelf gevonden hebt, dat je beseft dat je een wijs besluit genomen hebt. Ik heb er momenteel de kracht nog niet voor, alleen maar respect hier voor jou ๐Ÿ˜˜.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Alleen financieel is het een stap terug, maar dat weegt niet op tegen al het positieve. Voor jou ligt dat misschien anders en brengt de tijd raad op jouw maat.

   Geliked door 1 persoon

 20. greet schreef:

  Iedereen moet zijn eigen weg vinden. Fijn dat jij die van jou gevonden hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Het was niet plan A, maar het is okรฉ. ๐Ÿ˜‰

   Like

 21. fluwijn schreef:

  Doordat ik een beetje in hetzelfde schuitje zit, zij het door een andere oorzaak, begrijp ik heel goed wat u bedoelt.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Jammer, hรจ. En we zijn niet alleen …

   Like

 22. Anna Helena schreef:

  Vasthouden dat evenwicht!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   O ja. Als dat zou kunnen.

   Like

 23. altijdmooiweer schreef:

  Een fijne blog om te lezen en deels herkenbaar; ik kan oprecht genieten van de tijd en leegte die mij nu gegeven is…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Nog een geluk dat we dat kunnen, hรจ.

   Like

 24. Alleen maar fijn dat dit voor jou goed werkt en het ook haalbaar is. Denk dat dat een hoop rust geeft!
  Ergens hoop ik ook ooit die rust te vinden.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik wens het je van harte.

   Geliked door 1 persoon

 25. Flavie schreef:

  Als het goed is, waarom veranderen?? Houden zo ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

 26. Leen schreef:

  Het is je zo hard gegund, het zijn waar je moet zijn op dit moment โค

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. ๐Ÿ’š

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.