in het hart van de zomer … een zomers hart

 

gratitude

is a sort of

laughter of the heart

that comes about after

some surprising kindness

~

(david brooks)


 

De warmste 26ste juli sinds de metingen, koppen de kranten. Mijn meest verhitte naamdag ooit zindert nog na. Het is 9:00 uur en binnen is het al/nog 25° (1° minder dan gisteravond).

Onze zomer is onverhoopt gul en kwistig. Het leven bijgevolg zuiders traag. En geluk-zalig bovendien. Met slome ochtenden en een gerokken ontbijt op het terras. Met zoetsappig zomerfruit, gekoeld water en af en toe een ijsje tussendoor. Met fietsen naar het dorp en hand in hand wandelen naast de rivier. Verwonderd kijken naar het amberkleurige avondlicht en strijken met de ramen wagenwijd open. Laat en langzaam buigen voor de nacht.

zomerhart

Voor ons mag dit nog wel even doorgaan. Ook al liggen de hortensia’s ook hier voor pampus, is het gras op de meest zonnige plekken van de uitgedroogde tuinbodem verdwenen en roest de buxus. Want het kon en was ooit nog erger. In 1540 bijvoorbeeld. De strafste zomer in duizend jaar als we weerhistoricus Jan Buisman mogen geloven. (Hij schreef het boek Duizend jaar weer in de Lage Landen.)

Dat jaar zomerde het in onze contreien naar verluidt van april tot oktober. Zonder isolerend glas, koelkasten, airco’s of tuinparasols. Onder een loden zon op het veld of in piepkleine, lemen of houten hutjes met een strooien dak in een stoffige, stinkende stad. Dat jaar stierven mensen massaal aan zonnesteken, besmettingen en hartaanvallen. Het waterpeil zakte zo erg dat de molens stilvielen en graan niet langer gemalen kon worden, met hongersnood tot gevolg. De hitte was zo erg dat Keizer Karel V in augustus slechts één dag in Amsterdam bleef: de grachten stonken te hard. In Parijs kon je door de Seine wandelen en in Keulen door de Rijn. … (HLN, 27 juli 2018)

Nee, zo erg is het niet. In de Ijse stroomt nog water. In de Ijse zit nog vis. 😉


 

 

 

20 gedachtes over “in het hart van de zomer … een zomers hart

  1. Ik geniet van jouw schrijven, ik geniet net zoals jij van deze dagen… neen, mij hoor je ook niet klagen. Het dwingt ons tot traag en anders leven en het voelt écht als vakantie. Lome, zomerse, gelukzalige groet.😎

    Geliked door 1 persoon

  2. Naar verluid volgde er na de bloedhete zomer van 1540 een kleine ijstijd die tot ongeveer 1820 zou duren. Benieuwd of er deze keer ook weer een ijstijd voor de deur staat ? 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.