uit de oude doos: het gezinsdagboek

Bij het opruimen van kasten en laden vind je vaak leuke dingen terug. Zoals ons ‘gezinsdagboek’ voor even. Om deze tijd, negentien jaar geleden, vatte zoon één het ambitieuze plan op. In een schriftje van The Simpsons zouden we bijhouden wat er in ons gezin zoal gebeurde. Ieder moest een schuilnaam kiezen en werd met zachte dwang verzocht er regelmatig zijn/haar (in mijn geval) bijdrage in neer te pennen.

Je raadt het al. Het project was geen lang leven beschoren en dat leidde meer dan eens tot frustratie bij de gangmaker. Getuige daarvan de herhaalde opmerkingen aan het adres van broers en ouders. Kritische noten, maar ook wel grappige/naïeve, zoals hier:

Hopelijk schrijft iedereen eens in dit dagboek (ik vraag me af wie in de toekomst dit dagboek vindt en onze schuilnamen onthult).

In die toekomst is het dagboek dus teruggevonden bij een recente opruimactie. We zijn er zelfs in geslaagd te achterhalen – onthullen doe ik uiteraard niet 😉 – wie er achter de schuilnamen zat. Moeilijk was dat niet want elk van onze vogeltjes zong toen al zoals hij nu nog altijd gebekt is. Heel interessant om lezen.

Want er zitten bijvoorbeeld kinderwijsheden in :

Vandaag niet zo’n mooie dag, maar dat heb je wel vaker.

Was mijn papa niet 40 minuten te laat geweest, was ik op tijd op de barbecue-avond-fuif geweest.

Vanavond zijn we bij de familie gaan eten. Het eten was niet zo lekker, maar zo erg is dat niet.

En gevoelens van blijdschap, ergernis en trots :

Ik ben bij M. de heele dag gaan speelen en gevegt gedaan. Het was leuk.

Broer is vandaag heel ambetand geweest en ik heb 4 goals gemaakt op de treining.

In het zwembad heb ik de bodem geraakt.

We zijn vandaag 6-0 verloren. Het was vooral door de kieper.

Correcties en/of aanvullingen ook:

Ik heb mijn vislijn overgetrokken.

Vislijn, vislijn, mijn metskoord ja!

En voor wie zich afvraagt hoe dat zo ging alleen thuis (de echtgenoot was toen weer aan het werk) met vijf jongens tussen 11 jaar en 8 maanden, zijn er mijn ‘verhelderende, korte stukjes van het huishoudelijk front’. 🙂

16/8/99 Voor de middag met de 5 jongens in de Polo naar de Colruyt geweest. Veel te dikke rekening (schoolgerief X 3). (Praktisch ging dat zo: de drie oudsten stapten links en rechts van mij, zoon vier zat met zijn beentjes vooruit op de kar, de maxicosi met zoon vijf stond ernaast en daarvoor en in de mand lagen/stonden de boodschappen.)

18/8/99 Hier zijn 3 mannetjes die het verschil tussen lawaai en stilte niet kennen. Moet dat de hele dag herhalen.

19/8/99 Volle emmer bonen geplukt (toen hadden we nog een moestuin!) – eerste pompoen geoogst. Vanmiddag met de boys pannenkoeken gegeten. Z. eet al 2 dagen 2 boterhammen als vieruurtje!

21/8/99 Z. is door een gat in de haag gekropen en was de wieldoppen van de buren aan het controleren. (over de paniek die heerste omdat we hem even niet vonden blijkbaar geen woord!)

2/9/99 Vanmorgen gaf de Polo geen kik. Geweldige Golf diesel als vervangwagen. Diagnose: probleem met de ontsteking. Den delco of zoiets moet vervangen worden, zegt François. Jongens tevreden op school met hun meester en hun juffen.

Na die ene zomer – waarin iedereen op zijn manier toch zijn best deed – werden de aantekeningen schaarser en schaarser. Op 23 februari 2002 stopte het met een culinaire afsluiter om u tegen te zeggen … ballekes in tomatensaus met frieten.


39 gedachtes over “uit de oude doos: het gezinsdagboek

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.