“vaak zijn twee problemen mekaars oplossing”

Dat ik een fan ben van de wisselcolumns van (Guinevere) Claeys en (Wouter) Deprez wist je al. Ze zijn de zuurstof van de krant. De frisse lucht tussen allerlei onwelriekende stukjes uit binnen- en buitenland. Soms zweverig, met een ferme zweem nostalgie of weemoed, dan weer down-to-earth en relativerend, met een kwinkslag en een vleugje humor. En heel soms komen daar zelfs creatieve oplossingen uit voort.

Zoals vandaag. Want der Wouter slaat twee actuele vliegen in één klap en komt met een prachtig nieuw, gekloond exemplaar op de proppen. Een oplossing voor het probleem van de verlieslatende en stilaan archaïsch ogende postrondes én één voor de al even tanende schrijfvaardigheid van hogeschool- en universiteitsstudenten.

Elke jongere van 7 tot 18 moet wekelijks een brief schrijven. Minimaal één A4, geadresseerde niet bepaald. De vorm mag vrij gekozen worden. Een liefdesbrief, een vraag om informatie, een klachtenbrief, fanmail. …

Een win-win voor iedereen. Leerkachten en hun leerlingen halen weer moeiteloos de eindtermen voor schrijfvaardigheid (en meer), de brief als communicatievorm is gered en een beursstijging van het Bpost-aandeel gegarandeerd. En dat zijn niet de enige pluspunten van Wouters voorstel.

Het zal resulteren in knetterende polemieken, een hoogbloei van de essayistiek, een betere dienstverlening. Vriendschappen zullen floreren, het aantal scheidingen zal kelderen. Professoren zullen de kwaliteit van de instroom bejubelen. Postbodes zullen rondrijden met zakken barstensvol bieven die ze graag zelf zouden lezen, omdat ze zo boeiend zijn. …

Zo simpel kan het dus zijn. Dat daar nog niemand aan gedacht heeft in een tijd waarin multidisciplinair samenwerken hoog aangeschreven staat! En als ze er al aan gedacht hebben, dan hebben ze het nog niet hardop gezegd. Minister Crevits niet, De Croo niet, Peeters niet. Terwijl het toch helemaal niet moeilijk is. Je luistert gewoon naar Wouter Deprez. 😉


De Standaard, 21 augustus 2018, p. 3.

Foto: Facteur Cheval. Hauterives.


21 gedachtes over ““vaak zijn twee problemen mekaars oplossing”

  1. Vorige week was er ook een stukje met als titel ‘Eenzame planeet’, over plekken die beschreven worden in de ‘lonely planet’ boeken. En hoe die dan vervolgens niet meer ‘lonely’ zijn. Hij zag daar toen een oplossing voor verloederde buurten in die ik wel kon smaken.
    Ik lees de columns ook graag omdat ze goed geschreven zijn en tot nadenken aanzetten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.