de tweede schooldag

denkend

aan de

tweede schooldag en

de traantjes die dan

~ vaker dan men delen wil ~

vloeien. om het afscheid en in

het besef dat waar je zo lang

naar uitgekeken hebt toch niet zo leuk, gezellig

en geestverruimend geweldig was; dat dit nu maanden, zelfs

jaren, je leeuwendeel wordt en vakantie een reikhalzend, immanent verlangen.

 


 

Ik moest eraan denken toen ik al die lachende eerste schooldagen zag voorbijschuiven op Het Journaal, Instagram en Facebook. Ik moest eraan denken toen Kelly (Talesfromthecrib) vanochtend een stukje postte over de keerzijde van de medaille: een huilerige dag twee.

Zelf zat ik graag op de banken. Voorzien van een aanzienlijke leerhonger, fijne en praatgrage vriendinnetjes en enkele geweldige leerkrachten/proffen onderweg ging en fietste ik – behalve als het regende – met plezier naar school en unief. De herinneringen aan die tijd zijn lang en warm.

Maar dat ‘geluk’ is niet ieders deel. Ik zag het elk jaar opnieuw, op gezichten voor me in de klas. Ik las en voelde het bij zoon vijf.

Voor hen is deze e.d.i.t. Voor alle kinderen, groot én klein, voor wie school een opgave wordt, een noodzakelijk kwaad tussen weekends en vakanties in.


Foto: Ring House, het gebouw waarin zoon vijf op kot gaat.


 

28 gedachtes over “de tweede schooldag

   1. Enkel als ik bij een lieve, leuke juf zat, want ik was zeker leergierig, maar ze waren voor mij te streng. Daar kon ik niet goed tegen. Ben vaak heel bang geweest van de leerkrachten.

    Geliked door 1 persoon

 1. Ik ging graag naar school, leerde tot het 4° middelbaar te gemakkelijk (lees: het ging vanzelf). Eens er moest gewerkt worden was de lol eraf. Ik startte nog aan de hogeschool maar hield het voor bekeken na 1 semester ondanks goeie examens. Totaal schoolmoe.
  Dat ik daardoor 21 jaar lang het werk van wat toen een A1 heette heb gedaan en maar betaald ben als een lage bediende was het gevolg.
  Ik heb lang gesukkeld met het ‘ik ben geen volle mens zonder een hoger diploma’ want ik heb nog altijd spijt van de vroege uitstap uit het onderwijs.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ging best graag, althans op de lagere school. Daarna werd het overleven …. Ik ging wel ieder jaar over, met de hakken over de sloot. Voerde eerlijk gezegd ook niet veel uit. Van thuis uit werd ik ook niet echt gestimuleerd om meer te doen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Bij mijn jongens hebben we andere ervaring: zij vonden school echt niet leuk, deels vanwege laat vastgestelde dyslexie denk ik, maar gaandeweg (mede door blijven motiveren onzerzijds) hebben ze hun studies kunnen afronden

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.