o, oude landkaart

o, oude landkaart

met vleugels van papier in

verleden kleuren

Heel toevallig stuitte ik op deze afbeelding van een oude landkaart. Een getekend en uiterst decoratief luchtbeeld van Voss(e/um) – een naburig dorp waar je naast een Britse school en een toegang tot het Park van Tervuren ook een Okay, een Aldi én een Aveve vindt! – en het Twaalf Apostelenbos.

Het zou een detail zijn uit één van de 275 kaartbladen van de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik, ook wel de Ferraris Kaart genoemd. Een veelkleurige handschriftkaart uit 1777 in drie exemplaren en een gigantisch titanenwerk. Ambachtelijk mooi.

26 gedachtes over “o, oude landkaart

  1. Heb me beroepsmatig een hele tijd bezig gehouden met oude en nieuwe kaarten vergelijken. Heel fascinerende materie, bijvoorbeeld hoe ’n treinspoor een lappendeken van velden in tweeën scheurt dmv onteigening, maar al veertig jaar verandert er voor de rest helemaal niets.

    Geliked door 1 persoon

      1. Dankzij GIS kun je bijvoorbeeld jouw kaart hierboven vergelijken met hoe het dorp nu is. Toen ik daar werkte stond dat nog in z’n kinderschoenen en moesten we om de haverklap het kadaster contacteren voor officiële kaarten met recente toestand.

        Wow, inmiddels is het blijkbaar ontzettend uitgebreid: https://www.geopunt.be/ kijk maar eens rechts op alle opties!

        Geliked door 1 persoon

  2. Het waren meesterwerkjes, die oude landkaarten. Deze doet me ook denken aan de “Flandria Illustrata”, een prachtige atlas uit de eerste helft van de 17 de eeuw, die trouwens volledig en op grote resolutie online te bekijken is.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.