wabi sabi op de salontafel

Het is twee uur in de namiddag. Het noodpoetsen is achter de rug en ik kraak in al mijn voegen. De vaste hulp is nu al meer dan een maand ziek en de vervangster die vandaag zou komen, stuurde haar kat. Verkeerde bus en ons huis dus niet gevonden. En bij gebrek aan levende kabouters in huis, heb ik de klus dan maar zelf geklaard.

Stram als een stuk steigerhout plof ik in de zetel en dan zie ik het: wabi sabi op de salontafel. Eén van mijn favoriete meubelstukken in huis, die tafel. Met een blad van gerecycleerd Aziatisch hout en een zwart metalen onderstel. Het hout trekt krom, is diepgegroefd en vertoont barsten. There’s a crack in everything. That’s how the light gets in, echoot het in mijn hoofd. Barsten en scheuren. Ook in de orchidee in de zwarte cachepot. Er is al jaren een hoekje van die pot, maar ik doe ‘m niet weg. Daarvoor is hij een te graag geziene restant van onze huwelijkslijst 32 jaar geleden. Een ongeduldige ruk aan de stofzuigerslang heeft een stukje van de plant doen afbreken, zodat twee bloemen nu op apegapen liggen, met hun neuzen in de richting van het houten dienblad.

Ik kijk en geniet van het onbedoelde, gestileerde tafereel. Van de ziel die vanzelf en door de tijd in de dingen is geslopen. Van de idee erachter ook. Dat er zoveel vervat zit in dit moment. In de schoonheid van het onverwacht onvolmaakte. Ik vind het helemaal perfect. 🙂

27 gedachtes over “wabi sabi op de salontafel

  1. Oh, dat is een mooie foto! En fijne overspiegelingen. Zit dit te typen aan mijn bureau dat gemaakt is met het blad van een tafel die bij een ander gezin een geschiedenis opbouwde (ook op een metalen onderstel 🙂 ). Als ik vast zit bij het schrijven (voor taken voor univ), dan helpt het soms wel om mijn vingers over de barsten in het hout te laten glijden. Alsof er dan letterlijk wat licht bij mij naar binnen schijnt 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.