DIY kleinkinderkamer – zo ver zijn we al …

De kwasten zijn uitgewassen, de afgeplatte verfrolletjes weggegooid, lege verfpotten naar het containerpark gebracht en het materiaal dat nog bruikbaar is – lang leve de plastic inlegschalen – ligt bijna weer op het verfrek in de wasplaats.

Deze verfklus zit er eindelijk op. Een werk van lange adem was het. Bijna twee weken om precies te zijn. Niet onafgebroken uiteraard, maar ik was er toch elke weekdag een uur of ettelijk mee zoet.

Het begon met het vervelendste van het vervelendste: het houten plafond. Jaren terug heel netjes in mekaar getimmerd door de echtgenoot, maar sindsdien onbehandeld gebleven. Voeg daarbij mijn kleine gestalte, weinig spierkracht, artrose in zowat alle voor het verven noodzakelijke gewrichten Γ©n hoogtevrees – zelfs op een ladder met maar enkele sporten -en je weet dat het hels wordt. Want om te beginnen moest die ellendige primer ertegen. Met de rol bleek het uitstrijken te lastig en bijgevolg moest ik het hele plafond met de borstel te lijf. En het dan de nodige droogtijd geven. Daarna kwam een eerste laag lakverf. (Tot hier ongeveer was je mee als je ook de vorige logjes las. πŸ˜‰ ) En een tweede. Gelukkig volstond dat voor een glad resultaat. Ik deed er uiteindelijk drie dagen over, maar was blij met het lichte en kindvriendelijkere uitzicht.

Met dezelfde lakverf behandelde ik een dag later ook de plinten. En toen waren de muren aan de beurt. Ooit was dit de tienerkamer van zoon drie, geverfd in een stoer … donkerbruin. De verfmengman van de Gamma ging net niet aan het kermen toen ik dat zei. Twee lagen zouden onherroepelijk niet volstaan, orakelde hij. Hij kreeg gelijk. Het werden er uiteindelijk vier want het bruin bleef genadeloos door de gebroken witte kleur die ik voor bovenaan had gekozen heen schijnen. Twee dagen en een halve waren nodig om die klus te klaren.

En toen werd het pas echt heikel. Want ik wilde drie van de vier muren in twee kleuren. De lijnen moesten dus netjes afgeplakt worden op de pasgeverfde bovenkant. Voor de onderkant koos ik uiteindelijk voor krijtverf in Bashful blue. De kleurkeuze was een lastige bevalling want het aanbod was ruim en bovendien vond ik meerdere kleuren geschikt. Het kostbare roze bijvoorbeeld, maar dat haalde het niet aangezien de kamer zowel de kleine prins als het verwachte prinsesje moet herbergen. Het lieflijke groen vond ik ook mooi, maar dat zat in mijn vakantieplanning al tegen de muur van de achterhal die uitgeeft op de tuin. πŸ™‚ Bleef over het blauw.

De echtgenoot haalde zijn hagelnieuwe laserapparatuur uit de kast en na een uur of wat hadden we de tape voor delicate oppervlakken haarjuist tegen de muur plakken. Een verkwikkende nachtrust later kon ik zonder ladder verder.

Dat bleek ook om een andere reden een verademing. Want de Wall&Wood krijtverf van Gamma was een plezier om mee te werken. Echt. Ze liet zich heel makkelijk uitstrijken en gaf een prima dekking. Twee lagen volstonden om het donkerbruin voorgoed naar onze bouw- en verbouwannalen te verwijzen. Heel voorzichig verwijderde ik de tape nog voor de verf was opgedroogd en mijn hart maakte een dubbel sprongetje want op het eerste gezicht zag ik geen geknoei Γ©n een rechte scheidingslijn!

Ondertussen had schone dochter twee het oude ladenkastje van Ikea een eerste laag lakverf gegeven in dezelfde kleur als het plafond. De tweede dag voelde ze zich niet zo goed en dus werkte ik het kastje verder af. Ik schilderde er ook nog een prinsenkroontje op, kocht nieuwe deurknopjes en doopte die in de kleuren Gentle Green en Precious Pink.

Verven zonder spatten lukt mij na al die jaren oefening – ik heb hier al wat afgeverfd in dit grote huis – nog altijd niet en ondanks de oude lakens die ik ter bescherming op de grond had gelegd, zag ik zowat overal sporen in wit en blauw. Op handen en knieΓ«n heb ik ze aangepakt. Ik stofzuigde, lapte de ramen en dweilde de vloer met een frisruikende allesreiniger.

En toen kon de kamer eindelijk aangekleed worden. Met het gepimpte ladenkastje, het babybedje, het prinsessenbankje dat ik van de schoonzus van zoon twee kreeg en het oude bed van zoon drie voor als de kleine prins wat ouder is. De decoratie hield ik met opzet simpel en schaars: een oude strooien zomerhoed van mij, een beeldje van een meisje met een schommelpaardje (online gekocht bij Binne en Buute in Wijshagen), een houten bord met cupcakes (ook van Binne en Buute) en ons witte mucoaapje, ondeugend bungelend aan de spijlen van het bedje. Een rieten mand met voorleesklassiekers – Jip en Janneke, Grote en Kleine Beer, Rupsje Nooitgenoeg, De Kleine Prins, … – plaats ik naast het prinsessenbankje.

Tussendoor stak ik ook de deur en de omlijsting in een nieuw doopkleedje. Lakken, drogen, lakken, drogen. Omdraaien. Lakken, drogen, lakken, drogen. Weer vlogen er twee dagen om.

Na het Pinksterweekend rest er alleen nog een trip naar Ikea voor een nieuwe omlijsting – de poster met dansende nijlpaarden erop hing vroeger in de kinderkamer van zoon vijf -, beddengoed, (een vloerkleedje misschien) en een leeslampje.

En daarmee zit mijn deel van het DIY kleinkinderkamerproject erop. Met veel zweet maar zonder tranen. Met veel hergebruik en hier en daar wat nieuws. En dat alles tegen een uiterst budgetvriendelijke prijs. πŸ˜‰

Nu is het aan de echtgenoot. Van zodra de eikenhouten planken geleverd worden, kan hij zich uitleven in het maken van binnenluikjes, zodat we de kamer ook voldoende kunnen verduisteren.

Laat de kleinkindjes dan maar tot ons komen. πŸ˜‰


De foto’s heb ik bewerkt met Snapseed om ze een retrolook te geven. πŸ™‚

45 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Morgaine schreef:

  Wat ziet dat er super mooie en lief uit allemaal, het is een hoop werk en ik lees nu achterstevoren natuurlijk, maar echt super gaaf!

  Daar mogen jullie trots op zijn!

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dankjewel. Nu heb ik ook de tijd voor die dingen. Toen onze eigen kinderen klein waren, had ik die niet.

   Geliked door 1 persoon

   1. Morgaine schreef:

    Nee maar dat is altijd zo, dat merk ik nu ook met mijn kleinzoon… ik doe dingen die er toen echt niet van kwamen, neem er de tijd voor, zoek, doe… van speelgoed tot gewoon thuis wat klussen…. Dat is het privilege van oma zijn, dat hoorde ik al van mijn moeder, veel leuker! πŸ˜‰

    Geliked door 1 persoon

   2. anna b. schreef:

    Zo waar!

    Geliked door 1 persoon

   3. Morgaine schreef:

    ❀

    Geliked door 1 persoon

 2. Goh, wat een mooi resultaat: chapeau!

  Geliked door 1 persoon

 3. Esther Cuyvers schreef:

  oh dit is een leuke mooie blog, en ik heb op instagram al gelezen dat het goed gekeurd is! leuk leuk leuk!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Nu nog de reactie van de kindjes afwachten hè.

   Geliked door 1 persoon

 4. liesonderweg schreef:

  Hoe verder ik lees, hoe breder m’n glimlach wordt, omwille van het supermooie resultaat.
  Jij verdient ook(!) dat kroontje van je moed/durf/prachtige werk !
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ik ben vooral opgelucht dat het ongeveer geworden is wat ik in mijn hoofd had.

   Geliked door 1 persoon

 5. Mrs. Brubeck schreef:

  Je hebt je roeping duidelijk gemist 😊.
  Kom je naar hier als je klaar bent? 😘

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   🌞 Je moest eens weten hoeveel verfklussen hier nog wachten. Binnenkort kan ik geen verfborstel meer zien.

   Geliked door 1 persoon

   1. Mrs. Brubeck schreef:

    Doeme πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€ͺ

    Geliked door 1 persoon

 6. ms schreef:

  Vooral dat van die spatten is erg herkenbaar. Maar het resultaat is geweldig mooi. En die spetters zullen snel vergeten worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ze zaten overal. Op mijn lippen, onder mijn ogen, in mijn hals … πŸ˜‰

   Geliked door 1 persoon

 7. Knap werk, Anna, het is echt mooi geworden. Je toekomstige kleinkinderen zullen zich er vast prettig voelen.
  Mijn eega kan klussen als de beste, maar jij kunt er ook wat van!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ik doe dat wel graag maar heb niet altijd het geduld.

   Geliked door 1 persoon

   1. Geduld en tijd, altijd en overal het probleem. Maar wetend waar je het voor doet en hoe het kan worden, maakt het vaak een stukje makkelijker.

    Geliked door 1 persoon

 8. KnutzEls schreef:

  Koninklijk welkom voor de kleinkinderen. Prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek schreef:

  Dit heb je met heel veel geduld, en vooral liefde, gedaan. En dat zie je! Prachtig lieve Anna! Wat een hemeltje voor de kleinkinderen. Een heel warm onthaal. Zij zullen zich er zeker thuisvoelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ik bloos. Het belangrijkste is dat ze graag komen hè.

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Dat zullen ze vast. πŸ€—

    Geliked door 1 persoon

 10. Daisy schreef:

  Waaawww… dat is een pracht van een prins(es)(s)en-kamer!

  Geliked door 1 persoon

 11. omabaard schreef:

  Wat ben jij een ijverig beestje zeg!

  Zo mooi allemaal, echt het vele zweet waard. Alles met veel geduld en vooral liefde gecreΓ«erd.
  De prins is nog klein, de prinses nog even veilig warm, maar ik weet nu al zeker dat ze er dolgelukkig zullen zijn.

  Elke dag even op het bankje genieten nu! Met of zonder baby.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ja, dat bankje zit wonderwel. ☺

   Geliked door 1 persoon

 12. Eilish schreef:

  Hier spreekt alleen maar grote liefde voor je gezin en toewijding uit! Het is echt mooi geworden, een kamer die uitnodigt om gas terug te nemen en rustig te worden. Ik hoop dat de kleintjes dat laatste zullen begrepen hebben. πŸ˜‰
  Het prinsesje is er bijna zeker?

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ja, dat hoop ik ook. We zijn geen 25 meer, hΓ¨. πŸ˜‰ Nog een week of drie wachten. Is nu echt niet lang meer.

   Geliked door 1 persoon

 13. wannderful schreef:

  Oef, een heel karwei ! Vooral dat plafond zeg πŸ˜…! Geniet van het resultaat!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Drie van die plafonds gedaan. One to go. 😣

   Like

   1. wannderful schreef:

    Chapeau hoor!

    Geliked door 1 persoon

 14. perdebytjie schreef:

  Dis pragtig, Anna…jy het dit nou so goed beskryf! Die kleinkindjie gaan heerlik bly in hierdie mooie kamer!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dat hopen we.

   Geliked door 1 persoon

 15. Hersenspinsels schreef:

  Prachtige kleuren en verfwerk

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dankjewel. πŸ˜€

   Like

 16. Nicole OrriΓ«ns schreef:

  Wat een mooi en lieflijk kamertje is dat geworden!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dankjewel. 😊

   Like

 17. LeenVdb schreef:

  Maar zo leuk!! Ze gaan zich hier helemaal thuis voelen, I’m sure… πŸ™‚

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   De eerste reactie was positief. πŸ˜ƒ

   Geliked door 1 persoon

 18. Flavie schreef:

  Het ziet er heel mooi uit!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.