columbussen

Columbussen is meer dan zomaar een nieuw werkwoord. Meer dan een gemotoriseerde activiteit tussen A en B, met alles wat daartussen ligt. Het is, voor wie wil, een state of mind. Een antwoord op doordrammende hectiek, een vuist tegen verre vliegvakanties en gulzige all-in formules, een afkickmiddel zelfs voor controlefreaks. Het is een pleidooi voor nabij, dichtbij en onderweg. Een uitnodiging om je ogen open te houden voor wat (er) is. Voor wie er is. Om je te laten overvallen door het onverwachte achter de volgende bocht. Of zoals één van de gasten van Wim Lybaerts Columbus het verwoordde:

“Columbussen, dat is je laten overvallen door schoonheid, lekker eten, liefde, genegenheid, passie, hoop.”

Gisteren keek ik – met de liefdesverklaring van Matroos Beek in het achterhoofd en tijdens het wegwerken van de strijk (ook een vorm van onderweg zijn, als je het mij vraagt 😉  ) – voor het eerst een aflevering uit. Het was de compilatieaflevering van het tweede seizoen, maar dat gaf niet. Ik was onmiddellijk mee met de trage televisie op die bus. Genoot van al die mooie uitzichten onderweg – ook van het niet aankomen op de door het lot bepaalde bestemming – en zag het (deels geënsceneerde) leven ‘on the road’ zoals het is: een mix van zottigheid en ernst, van eten, drinken, slapen, wassen, heel veel babbelen, maar ook geweldig zwijgen.

Ik hou van de inrichting van die bus. Een tiny house op wielen, met alles wat je nodig hebt. Zelfs een nostalgische ‘sjiekenbak’. Bovendien gezellig aangekleed met warme, gerecycleerde materialen en plantjes her en der.

Columbussen dus. Iets wat éénieder zou kunnen, mocht hij/zij willen. En het feit dat zoveel mensen keken (de kijkcijfers schommelden naar verluidt rond het miljoen) betekent dat idee en formule aanslaan en misschien ook beantwoorden aan een behoefte. Al zullen de vertrekcijfers op Brussels Airport dat vanaf volgende week wel weer hard tegenspreken, vermoed ik.

Er is sinds april ook een boek, lees ik ondertussen. Met zeven wegwijzers om je te helpen columbussen. Dat moet ik maar eens bestellen. Misschien is het wel een uitgelezen (mede)reisgezel als we er binnen enkele weken met ons eigen Columbusje even tussenuit knijpen.


De foto bovenaan is twee jaar geleden genomen bovenop Mont Ventoux.

De foto van de Columbus vond ik op de site van Eén.


 

32 gedachtes over “columbussen

 1. Mij viel het toch wat tegen. Soms teveel ‘keuvelen’, de gewone dingen des levens,ja, maar ik had gehoopt op iets meer inhoud.
  Ik geef toe, ik heb ze ook niet allemaal gezien, om diezelfde reden.
  Misschien wel té trage televisie voor mij?

  En toch doen wij hier geregeld zelf aan Colombussen. En dat bevalt wel 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Je schreef er eigenlijk ook een heel mooi logje over. Wat je vergeet te vermelden is dat de Wim een parel is. Een ruwe diamant. Gisteren keek ik naar de compilatie (al zag ik er best wel wat van de originele van) en dacht … die mens mag gerust aanschuiven aan de BBQ bij ons thuis rond 12u en tot na 24u blijven zitten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek schreef daar laatst ook al eens een aardig logje over. Jullie maken me nu toch nieuwsgierig, en aangezien ik zojuist heb ontdekt dat die aflevering van gisteren straks nog eens in de herhaling komt, zal ik me er ook eens in alle rust voor nestelen. Dat kan best nu regen de ergste warmte heeft verdreven en het in de tuin toch wat frisjes is … 😉
  Ik heb overigens net de reis van een drietal Vlamingen rond de Noordzee gevolgd. Ook een heel interessant programma dat bij jullie vast al eerder is uitgezonden.

  Geliked door 2 people

 4. Fijn dat je er ook zo van genoot. Mij gaat het vooral ook om de traagheid, het ontdekken onderweg, de natuur en de inrichting van de bus. Zalig. Daar droom ik ook van. Ik denk ook dat vele mensen vergeten zijn hoe het ook anders kan. Dat het onderweg zijn ook al genieten is. Reizen en ontdekken starten vanaf het moment dat je je deur dichtslaat. Maar eigenlijk deden jullie al een paar jaar aan Columbussen hé. En volgende maand dus weer. Ook wij hebben besloten om toch eens een reis te maken met een gehuurde mobilhome of zo. Het lijkt me enig om eens te reizen en te ontdekken op de bonnefooi.
  Dank voor de verwijzing naar mijn stukje over de Columbus.🤗

  Geliked door 1 persoon

   1. Ook 😉 gevonden op internet. Onze Taal:
    Waar komt op de bonnefooi vandaan?
    Op de bonnefooi betekent ‘op goed geluk, zonder van tevoren iets te regelen of af te spreken’. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) wordt deze uitdrukking vaak gebruikt met betrekking tot een reis die wordt ondernomen. Wie er bijvoorbeeld opuit trekt zonder dat hij weet waar hij die avond zal slapen, onderneemt zijn reis op de bonnefooi. En wie iemand opzoekt zonder eerst na te gaan of die persoon wel thuis is, gaat op de bonnefooi bij hem op bezoek.

    Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (EWN) is op de bonnefooi mogelijk een vernederlandsing van de Franse uitdrukking de bonne foi (‘te goeder trouw’), waarin foi ‘geloof, vertrouwen’ betekent. Het is ook mogelijk dat de uitdrukking teruggaat op het Franse (la) bonne voie (‘(de) goede weg’).

    Geliked door 1 persoon

 5. Je maakt mij heel nieuwsgierig naar dat programma; het klinkt alleszins als iets dat ik ook graag zou zien. Ik kijk nog maar zelden naar Belgische series (naast het Journaal halen enkel sportprogramma’s en Winteruur het), maar dit lijkt toch de moeite waard. Eens kijken of het op vrtnu te vinden is 🙂

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, dat is ook gewoon leuk he, eens in een serie verdwijnen. Ik kijk er op zich (meer dan) genoeg 😉 Alleen nog maar zelden op de Belgische tv, omdat we die enkel online kunnen bekijken en je dan minder makkelijk toevallig iets ontdekt.

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb alle afleveringen gezien en er erg van genoten. 40 jaar geleden gingen wij ook zo op vakantie, weg, zonder doel, rijden en dan ’s avonds een hotelletje (stel je er niet teveel van voor) zoeken. Gewoon genieten van de wegen, de omgeving, geen snelwegen. Een goede herkenning in de Colombus. Genoten van al die mooie landschappen en sommige gasten. Er was er ook eentje bij die niks te vertellen had, jammer.

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh mensen die ergens gaan reizen met opdrachten zoiets? Dat hebben we hier ook geloof ik, weleens stukjes gezien, maar nee, niet zo mijn ding, dat mag ook toch? Ik ben meer van Wie is de Mol.

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.