ons mobirapport

Dat de mobiscore sinds zijn lancering geesten en pennen nog meer verhit dan het weer, hoeft niet te verbazen. Mensen voelen zich bekocht, oneerlijk behandeld. Alsof er een mijn ligt onder hun woningkeuze. Wat ik over het mobirapport las, prikkelde ook mijn nieuwsgierigheid. Ik wilde wel eens weten hoe het zat en deed de test.

Het resultaat: we zijn geslaagd, maar niet met glans. Eerder met hoge hakken over de sloot. In onze score – 5,8/10 – overheerst de matigheid.

De mobiscore wordt bepaald door een evaluatie van vijf criteria. Die deelscores zijn bovendien geen scores, maar nietszeggende labels als ‘matig’, ‘redelijk’ en ‘goed’ , zonder verdere duiding.

Laat me jullie even meeloodsen door wat er op mijn scherm verscheen …

openbaar vervoer: redelijk bereikbaar

De vraag die rijst, is natuurlijk: wat heet redelijk? Is dat hier

aannemelijk, behoorlijk, billijk, civiel, gemotiveerd, humaan, matig, ordentelijk, passelijk, raisonnabel, rationeel, rechtvaardig, schappelijk, schikkelijk, verantwoordelijk, verstandelijk, verstandig, zinnig. redelijk (bw): behoorlijk, draaglijk, nogal, tamelijk, of vrij?

Ik zal de situatie even verduidelijken. Op een goede 200 m ligt de bushalte naar Groenendaal of Brussel Debroux. Iets verder, aan de andere kant van de steenweg en op 300 m van ons huis is er om het half uur een bus naar Leuven Station (met vaste halte aan het UZ Leuven aka Gasthuisberg). Ik vind dat behoorlijk goed. Te voet doe je 4 of 5 minuten van aan je voordeur tot aan de halte. Lopers kunnen het op minder dan een drafje.

onderwijs: matig

Daar kan ik ergens inkomen, al kan het in mijn ogen nog veel en veel slechter. Voor hoger of universitair onderwijs zijn er bussen naar Leuven en Brussel. Mogelijkheden zat dus. Dapperen doen het zelfs met de fiets, al is het traject langs de gewestweg Leuven-Overijse niet overal veilig. Zoek je een secundaire school, dan ligt de dichtstbijzijnde op 6 km van hier. Perfect fietsbaar voor jonge en ondernemende tienerbenen. Maar kribbe, kleuterschool en lagere school liggen op amper een km van hier. Langs het Ijsepad is dat een verkwikkende wandeling en volledig zonder gevaar voor wankelende kinderfietsjes. Te voet is het een kwartiertje, met de fiets een minuut of vijf. Als overheden willen inzetten op volksgezondheid dan is dit één van de ideale plekken om te wonen en kinderen vanaf jonge leeftijd de buitenlucht te laten opsnuiven.

winkels en diensten: matig

Ook hier lijkt dit label me te streng. Het gemeentehuis, het OCMW, het Dienstencentrum, banken en postkantoor, net als een schare winkels liggen allemaal rond de lagere school. Je vindt er alles wat een mens nodig heeft om te leven; voeding, huishoudgerief, vers brood, brillen, kleding, keukens, boeken en kranten, cadeautjes, ijsjes, pralines van Leonidas, …, en dat allemaal op een km van onze achtertuin.

ontspanning, sport en cultuur: goed

Ja, je hoort het goed. We scoren hier ‘goed’, terwijl de dichtstbijzijnde sport- en of cultuurplek naast school, winkels en diensten ligt en die kregen toch het label ‘matig’!? Bovendien, wie wil voetballen, moet een extra halve km afleggen tot aan het synthetische plein. De score zou, tenzij hier plots andere onderliggende afstanden gelden, bijgevolg slechter moeten zijn dan die voor onderwijs, winkels en diensten. Niet dus.

gezondheid en zorg: matig

Hier gaat de labelaar nog meer de mist in, want dokter en apotheek liggen pal naast elkaar en dat zelfs op minder dan een km van hier.

Maar niet getreurd. Wie niet tevreden is met zijn score en extra punten wil, kan het verdict personaliseren. En nu wordt het pas echt te gek. Want om de hoofdscore te kennen, moest ik alleen ons huisadres opgeven. Het algoritme moest niet nadenken en gaf onmiddellijk een 5,8. Alsof het voor elk individueel huis exact weet hoe het zit. Nu mag ik aanduiden op welke afstand mijn huis zich bevindt van de hogergenoemde criteria. Ik moet een categorie aanklikken. De eerste categorie vermeldt een afstand tussen 0 en 5 km! Je leest het goed. Tussen 0 en 5 km! Wat dus wil zeggen dat iemand wiens huis op 900 m van allerlei diensten ligt, dezelfde correctie krijgt als wie op 5 km ligt. Hoe belachelijk is dat nu! Ik slaag er uiteindelijk in onze score op te krikken tot 6,8 als ik nog aangeef dat ik mijn verplaatsingen te voet of met de fiets kan doen.

Heb je ondertussen afgehaakt? Ik neem het je niet kwalijk.

En echt, de mobiscore kan me wat. Ik vind de tool in zijn huidige vorm op zijn zachtst gezegd onbetrouwbaar en twijfelachtig. Ik zal er niet van wakker liggen. Ook niet als de verkoopwaarde van ons huis erdoor naar beneden gaat.

We wonen hier goed, rustig en aangenaam groen. Volgens de luchtmetingen van vorig jaar is het hier trouwens supergezond. En met hete dagen als deze komt nog een ander voordeel van een matige score bovendrijven. Want door de aanwezigheid van hoge bomen en het water van de beek achter onze tuin koelt het hier ’s avonds beter af dan in die ‘geweldige’ stads- en woonkernen waar men ons naartoe wil lokken. Maandagnacht bijvoorbeeld hadden we hier 18°C en niet de beloofde 22. We sliepen als rozen. Zonder airconditioning. Vanochtend was het zelfs een aangename 16°C. Ideaal dus om ramen en deuren wijd open te gooien, de koelte binnen te laten en een geweldig mooi lied te neuriën. Sunrise, sunrise van Norah Jones. 🙂

Fijne avond nog!

48 gedachtes over “ons mobirapport

 1. Ik begrijp totaal het nut niet van deze score. Gaat dit mensen beïnvloeden?
  Dat de afstand tot het werk niet meetelt, lijkt me eerder logisch? De nieuwe kopers werken toch elders? Of ben ik totaal niet mee?
  Ik heb -nog- geen zin om die van ons te berekenen.
  Luchtkwaliteit lijkt me zoooveeel belangrijker.

  Geliked door 1 persoon

  1. Toch nog even snel gaan kijken, mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd door dit logje. Hier dus 8.3, zonder te gaan personaliseren. Ik kan erin komen.

   Aan de rand van het dorp (op vier km vd ‘grote stad’), maar toch heel dicht bij het centrum waar werkelijk alles is, tot een treinstation toe.

   Maar of dit me windeieren gaat leggen????

   Geliked door 1 persoon

 2. ‘k Was ook nieuwsgierig, 9,3 -> maar dat geloof je toch zelf niet.
  Intussen was ik hier met uitleg heel veel zinnen verder…, misschien best, ‘k heb ze weer uitgeveegd…, want wie leest mee… ?!
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 3. wel ik woon naast de autostrade E19 in Mechelen zuid en krijg een score van 9,8 dus bijna met de hoogste onderscheiding
  wat zou de meerwaarde van ons huis hiervoor zijn ?? nog eens +10% , en de luchtkwaliteit naast de autosnelweg ?? De huizen zijn hier stilaan onbetaalbaar geworden door al die scores.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier niet geslaagd. 4.8/10.
  Het blijft hier nochtans goed wonen. Hier=een dorp met kleuter/lagere school, kleine bib, slager, warme bakker, kleine supermarkt, apotheek, vier huisartsen, vier kappers, kinesist, podoloog, logopedist, twee schoonheidssalons wat verenigingen, een parochie- en een gemeentezaal, voetbalplein en veel bossen.
  Al zal ik mijn huis in de komende jaren wel verkopen. Wegens te groot, te weinig openbaar vervoer, gebrek aan cultuur, en als ik oud wil wonen misschien te eenzaam.

  Geliked door 1 persoon

 5. 7,3… aan de rand van het dorp met trein en winkels op wandelafstand, sport- en ontspanning op fietsafstand. Voor mij persoonlijk een 10. Ik wil hier nooit weg!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, het gaat om energiezuinigheid: isolatie (dak, vloer, muren), dubbel glas, al dan niet zonnepanelen etc. Het label A is het meest energiezuinig. Het label F het minst. Iedereen die het huis verkoopt is verplicht zo’n label aan te vragen. Dat doe je op basis van een vragenlijst, en een ‘deskundige’ verleent vervolgens het label. De boete op het niet hebben van een definitief label (elk huis krijgt automatisch het label F, om mee te beginnen) is geloof ik 400 euro. Menig huizenverkoper neemt de moeite (en de kosten) van de aanvraag van een definitief label niet. Iedereen die kan lezen kan op de site van de makelaar wel zien wat voor voorzieningen zijn getroffen.

    Geliked door 1 persoon

 6. Klopt echt niet… jij hebt 3 “matigen” en bent “geslaagd”? Wij doen hier zogezegd beter en zijn net gebuisd. Je reinste onzin vind ik het, onwaarschijnlijk!

  Geliked door 1 persoon

 7. 4,9 maar wél gunstig op vlak van medische hulp. Dat snap ik dus helemaal niet. De medische hulp ligt even ver verwijderd als al het andere. Of ze bedoelen die apotheker die nooit iets in huis heeft en ook al op anderhalve kilometer zit wat ook niet haalbaar is als je ziek bent.

  Het lijkt me wel een beetje ver gezocht en misschien is het te kort door de bocht om te stellen dat het openbaar vervoer dat overal faalt ineens zoveel inbreng kan hebben in de waardebepaling van je huis. Zij beslissen waar ze lijnen weghalen en roetsj daar ga je.

  Moeten we dan nu klacht neerleggen wegens eenzijdige beslissing omdat de buslijn die hier ooit passeerde werd afgelast nadat we het huis kochten?

  Geliked door 1 persoon

 8. Het lijkt mij net als al die semi-wetenschappelijke onderzoeken over het vinden van de juiste partner.
  Een huis kopen is wat mij betreft een klik hebben met een woning, een geval van ‘liefde op het eerste gezicht’. Daar kan geen computerscore tegenop.

  Geliked door 1 persoon

 9. Toen ik mijn huis kocht, nu iets meer dan 20 jaar geleden, bestond de wijk amper 20 jaar. De dichtstbijzijnde bushalte ligt/lag op een 10 minuutjes wandelen. En dan ga je richting Deinze, Gent of Nevele. Jonge gezinnen hebben zich hier gevestigd. School, arts, apotheek, winkels… allemaal om de hoek. Maar geen bus die door de wijk rijdt was/is, blijkbaar overbodig. Hierdoor duikt mijn score naar beneden tot.. 5,7😂.
  Voor mij toont de mobiscore vooral de onbekwaamheid van de Vlaamse Regering om degelijk openbaar vervoer te organiseren. Was er niet, in lang vervlogen tijden de belofte om openbaar vervoer te voorzien op elke 500 m? Het was toen waarschijnlijk een verkiezingsjaar… speelde Flater Joke toen ook al mee in de politiek?

  Geliked door 1 persoon

 10. Mja, ik vond de resultaten ook wat raar. Die bij mijn ouders is op zich nog wel te begrijpen met 6,5 (niet heel hoog, maar de dichtstbijzijnde middelbare scholen, ziekenhuizen, zwembaden enz. liggen op min. 5km afstand), maar ons appartement in Brussel scoort met 9,3 echt wel te hoog. Pas op, puur qua bereikbaarheid was het daar natuurlijk fantastisch met tram, metro en trein in een straal van max. 500m, met centrum Brussel en dus alle culturele voorzieningen die daar bij horen op 2,5km. Maar wat daar dan weer helemaal ontbrak en bij mijn ouders daarentegen volop aanwezig is: groen en stilte… Ik vind bereikbaarheid absoluut belangrijk (ik heb geen auto nu en wil dat liefst ook zo houden, maar dat kan natuurlijk enkel maar als je vlakbij goed uitgebouwd openbaar vervoer hebt), maar het is natuurlijk niet het enige dat telt, terwijl dat in deze score wel het geval lijkt te zijn. Ach ja, zolang een mens zelf maar tevreden is met waar hij/zij woont zeker? 🙂

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik weet niet of we dat hier ook kennen, om het zelf in te vullen, over het algemeen werkt het absoluut mee voor huurhuizen ook overigens, hoe dicht je bij alles zit, nou 3 minuten lopen naar trein en bushaltes, dus station, aan de andere kant, op 4 meter afstand nog niet eens, een mini winkelcentrum waar ook van alles zit, maar geen kleding of leonidas, bummer! hahahaha maar wel tig eet tentjes, café etc. blokker inderdaad, grote ah… keurslager, bakkerij, vlaaienbakker… kortom, kaasboer, kruidvat… brillenwinkel dan weer wel! speelgoedwinkel van blokker….. visboer… chinees dus, patatboer, turkse pizza’s…. bloemenwinkel, ook dat!

  Kortom, ik zou echt wel een 8 moeten scoren minimaal, net als jullie overigens als je het mij vraagt.

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. hahahahahaha ach ja, hier wordt het mee genomen door de woningbouw of makelaar 😉 Want juist dan kunnen ze er meer voor vragen, dus snap ik het bij jullie inderdaad even niet. 😉

    Geliked door 1 persoon

 12. Ik moest even opzoeken wat het was. In Nederland kennen we het niet maar het zou ook van geen kanten kloppen. de hoge scholen zijn hier een busritje weg en fietsen zou ook makkelijk kunnen. Maar de varkensstallen zullen toch heus te lucht aantasten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het klopt echt niet. Wie in de stad woont, scoort sowieso goed. Zowel het huis van waaruit alles te voet gebeurt als dat van waaruit men met 2 50 km verderop gaat werken met de auto.

   Like

 13. Ons appartement, waar we nu wonen, scoort 8,8 en gepersonaliseerd (met de fiets naar ’t werk) zelfs 9,8. Allemaal tof he maar we wonen langs een superdrukke steenweg, waar allemaal auto’s passeren van mensen die verder weg wonen of werken. Dus ja. Die score zegt mij niks en ik wil hier ook niet blijven wonen (wij hadden niet zo’n goede score qua luchtkwaliteit, duhuh).
  Ons toekomstig huis, in een rustige wijk grenzend aan de velden, zal 8,3 zijn (gepersonaliseerd 9,3). Daar ben ik dan content mee, voilà.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja klopt, op beide locaties eigenlijk. Terwijl we dat dus zelden gebruiken (voor woon-werkverkeer hebben we dat namelijk niet nodig en ’t zijn maar kleine stationnetjes dus ik snap niet dat ze daar zoveel belang aan hechten).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.