maandagochtenduitzicht

van waar ik zit, zie

ik ze omhoog kruipen, die

oude ramblerroos

20190624_081840De oude ramblerroos Félicité et Perpétue neemt hier al jaren bomen in. Eerst was dat een notelaar maar sinds die een jaar of tien geleden moest wijken voor de houten uitbouw met snoezelruimte voor zoon vier en tuinkamer voor onszelf voelt ze zich aan de voet van de beuk en ondanks haar gezegende leeftijd in haar zomerse rozennopjes. Als een paaldanseres slingert ze zich rond de robuuste beukenstam. Halsreikend naar de kruin geeft ze enkele van haar lenige takken over aan de wind. Ze laat zich door hem graag wiegen. Heen en weer. En dan weer heen. Telkens weer.

20190624_081908

En nooit is/zijn ze alleen, onze Félicité et Perpétue*. Tot in de dood een heilig span.


Félicité en Perpétue* waren twee martelaressen uit de Klassieke Oudheid: Perpétue, een jonge aristocrate en haar slavin Felicitas. Omdat ze zich tot het christendom hadden bekeerd, werden ze onder keizer Severus het doelwit van de Romeinse christenvervolging. In het jaar 203 werden ze in de arena van Carthago voor de wilde dieren gegooid. Op hun graf werd later een basiliek gebouwd. Ze zijn de patroonheiligen van gehuwde vrouwen en jonge moeders.

De roos zelfs werd in 1827 door Antoine Jacques, tuinman van de Hertog van Orléans –  de latere Franse koning Louis-Philippe – gecreëerd.

(bron: Wikipedia)


 

26 gedachtes over “maandagochtenduitzicht

  1. 🙂 Ja, hoor. Ik kijk ernaar door het raam van de eethoek. Alle deuren en ramen dicht om het hoofd koel te houden. Koorts en keelontsteking willen daar sinds zaterdag een stokje voor steken.

   Like

   1. Wat naar, lijkt me heel lastig met dit warme weer. Verzorg je maar goed. Ik wens je een voorspoedig herstel.
    Groetjes vanop de werkvloer, tussen de deliberaties door.

    Geliked door 1 persoon

 1. Ik wacht ‘og op bloei van een vorig jaar aangeplante roos. Volgens mij heb ik ze op een verkeerde plaats gezet. In het najaar ga ik ze verplanten. Dan kan ze maatjes worden met de druiven rond de pergola.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.