de tijd van de nieuwe agenda’s

Dit is de tijd van de nieuwe agenda’s. In november begint januari zich te roeren. Het einde is niet meer te ontkennen, het begin ook al niet. Het was als steeds een plechtig moment om de agenda uit te kiezen. Ook al koop ik al jaren dezelfde. … In agenda’s zijn we trouw. Je raakt gehecht aan de welbepaalde rangschikking van de dagen. Je krijgt zelfs het gevoel dat je erin thuis kunt komen. … Een agenda moet ik kunnen openslaan en weer dicht. 

Guinevere Claeys, De Standaard, 22 november 2019

Laps! Daar gaat ze weer. Trapt ze weer diezelfde deur in. Over die kleine, verstilde stukjes in de krant. Tussen het ontbijt en de opruim. Je hebt gelijk. Maar ik kan daar echt naar uitkijken. Ervan genieten ze te lezen en te herlezen. En wat herkenbaar is, raakt en wurmt zich een weg naar binnen.

Ook ik kies en koop al enkele jaren dezelfde agenda: die van Wonen Landelijke Stijl. (Al jaren mijn favoriete woonblad trouwens.) Ik ben graag trouw aan wat goed is en vertrouwd. 🙂 En toch maakte ik vorig jaar een uitschuiver. Liet ik me vangen aan de verleidelijke prijs van de Soul Journal van Happinez. Ik kreeg er onmiddellijk spijt van. Want we hadden geen klik. Er waren geen vlinders, laat staan magie. In de verste verte niet. Als ik naar mijn kribbels staar, zie ik geen splinter ziel. Er staan uren. Cijfers. Afkortingen. Uitroep- en vraagtekens. Plaatsnamen. Doorhalingen. Plaats voor meer was er namelijk niet. Het leven van een hele week geprangd op één klein kantje. De dagen amper een duimbreed dik.

Dat was duidelijk niet genoeg. En ook de mantra’s van de maand compenseerden niet. Te pover en te ikkerig naar mijn gevoel. Ik weet wat ik wil. Ik heb overzicht. Ik weet wat ik aankan. …  Zielsverheffend vind ik die mantra’s niet. Geef mij dan maar mooie foto’s zonder tekst. Van landelijke interieurs bijvoorbeeld. In warme kleuren die inspireren. Met stillevens die leven dankzij verweerd hout en echte bloemen. Die het gevoel geven thuis te komen. Thuis te zijn. En mét ruimte om te schrijven. Om niet verloren te lopen in de tijd die open gaat. En dan weer dicht.

 

49 gedachtes over “de tijd van de nieuwe agenda’s

 1. Ik heb al jaren een Brepols agenda met de week op twee pagina’s en de dag onderverdeeld in uren. Puur functioneel voor het vrijwilligerswerk. Maar stiekem droom ik al langer van een mooi vormgegeven exemplaar. Misschien is 2020 daar een goed moment voor.

  Geliked door 2 people

 2. Bij mijn laatste verhuizing heb ik al mijn (oude) agenda’s weggegooid. Ik denk wel 20 of 25 jaar. Ik ben in die periode tweemaal van ‘agenda-uiterlijk’ veranderd. Nu maak ik mijn agenda zelf – gewoon praktisch iets printen vanuit ‘AGENDA’ van Microsoft (of is het Google?) en klaar is kees.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sinds ik de beschikking heb over een smartphone bespaar ik me de moeite om een papieren agenda te kopen. Zo gek veel afspraken en andere noemenswaardige zaken die genoteerd moeten worden, heb ik tegenwoordig niet meer.
  In mijn werkzame leven had ik het liefst aan klein, handzaam exemplaar zonder al teveel plaatjes en tierelantijntjes. In mijn schooltijd had ik er liefst zoveel mogelijk afleiding in. 🙂

  Geliked door 2 people

 4. Ik ben ook trouw aan één agenda, zijnde degene die ik zelf maak. Al ga ik nu, na een paar jaar dezelfde indeling, wel binnen een paar aanpassingen doen, omdat ik merk dat ik hier teveel en daar te weinig plaats heb. Benieuwd of ik binnen een jaar weer terug keer naar wat was 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier pronken de maandelijkse Excel-bladen, weliswaar met kleur en tekeningetjes, die mijn vader ooit zelf maakte en die wij nu dus jaarlijks wat aanpassen. Er schuilt herinnering in de toekomst ( = de agenda)

  Verder helpt vooral de smartphone, want die geeft spontaan een belleke als ik iets dreig te vergeten 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie agenda, knap schrijfsel !
  Voor mij is een agenda het dagelijkse spiekbriefje…, en hoe verder op ’t jaar, hoe dunner, want er wordt ‘gescheurd’… Uiteindelijk blijft eind december alleen nog een ‘vodje’ over. Het jaar op, de agenda ook.
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik beheer alles digitaal op mijn i-agenda. Daarnaast heb ik nog twee agenda’s die ik schriftelijk bijhoud. Dat is mijn schoolagenda en mijn thuiswerkagenda. Veel agenda’s dus. Tot nu toe geen hechting aan een bepaald soort papieren agenda, maar ik weet wel wat ik niet wil, dat is een drukke agenda… hiermee bedoel ik qua layout. En ja, liefst ook niet te druk ingevuld.

   Geliked door 1 persoon

 7. Mooi stukje alweer 🙂
  Ook hier de foon. Zo handig voor een vergeetkous.

  En “ikkerig”, zo waar. Ik kwam in m’n zoektocht naar werk een vacature tegen die in het “iks” geschreven was, zo afschuwelijk. Aan het woord “eigen” heb ik ook steeds meer een hekel.
  Mijn man heeft als kind een verhaaltje te horen of lezen gekregen over een ventje dat werd verteld dat er voor alle woorden een doosje was, en dat hij moest opletten omdat de bodem van het “ik-doosje” al in zicht begon te komen. Daardoor is mijn man volgens mij een autodidact zenboeddhist.

  Geliked door 1 persoon

 8. Herkenbaar verhaal. Ik gebruikte jaren en jaren een navulagenda van Succes met een prachtige rode omslag, die prijzig was en ik uiteindelijk met korting kopen kon. Soms kreeg ik een agenda cadeau van Loesje of Natuurmonumenten bijv.. Die gebruikte ik dan, maar het beviel nooit. Toen het niet anders kon, ben ik toch overgestapt naar een digitale agenda zowel voor werk als privé. Nu ik met pensioen ben, gebruik ik die nog altijd.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik gebruik al twee jaar met plezier de Passion Planner. Maar die moet uit de VS komen en daar jeukt mijn ecologische voetafdruk een beetje van (ook al bestel ik dan niet zo heel veel online). De voorbije maanden zocht ik naar een alternatief, maar niets lijkt te tippen aan de PP. Dikke kans dus dat ik ook in 2020 bij mijn vertrouwde liefde blijf:-)

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik zou elke week een nieuwe agenda kopen. Ik hou zo van dat papier, het gevoel van “opnieuw beginnen” (en georganiseerd dit keer, maar wel met persoonlijkheid). Ik heb nu een Travelers Notebook besteld. Omdat je er telkens kleine boekjes in kan schuiven, kon ik nu al beginnen, want ik schrijf ook graag veel. En dan is het niet zo’n ramp als ik weer eens niet volhoud, want dan vul ik de boel gewoon opnieuw. Aan de muur hangt een kalender die ik bij de Roots krijg. Gezinskalenders maakten weinig verschil, dus prop ik nu alles in de kleine vakjes. Ziet er best gezellig uit, en het werkt. Kan ik in die van mij helemaal los gaan. Op mijn verlanglijstje staat nog de poëziekalender van Plint. Elke dag een blaadje, dat blijft ook wel wat hebben…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.